WRC: Ποινές 5 δευτερολέπτων σε Τάνακ και Νεβίλ

Ο πρωτοπόρος του Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας την Παρασκευή, Οτ Τάνακ, και ο συμπαίκτης του στην Hyundai, Τιερί Νεβίλ, τιμωρήθηκαν αμφότεροι με ποινή 5 δευτερολέπτων, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ πριν από την πρώτη ειδική του Σαββάτου, δίνοντας το προβάδισμα στον Έλφιν Έβανς της Toyota Gazoo Racing.

WRC: Ποινές 5 δευτερολέπτων σε Τάνακ και Νεβίλ

Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα στην ακρόαση του Steward αργά το απόγευμα της Παρασκευής,. Κατά την διάρκεια της πρώτης ειδικής διαδρομής, η ενέργεια που απελευθερώθηκε κατά τις υβριδικές ενισχύσεις και στα δύο αυτοκίνητα ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή για αυτό το στάδιο (241,03 kJ και 242,04 kJ έναντι 240 kJ).

Εκπροσωπούμενος στην ακρόαση από τον acting CEO της ομάδας Ζουλιάν Μονσέ και τον διευθυντή της ομάδας Πάμπλο Μάρκος, ο τελευταίος αποδέχτηκε τις τιμές που μετρήθηκαν και παραδέχτηκε ότι ένας από τους μηχανικούς τους είχε κάνει λάθος καθώς δεν γνώριζε ότι η αρχική μέγιστη τιμή της υβριδικής ενίσχυσης για την ειδική διαδρομή άλλαξε στο Δελτίο Νο. 2, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Ζήτησε συγγνώμη για αυτό το οποίο οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος. Οι αγωνοδίκες θεώρησαν ότι, αν και η παράβαση συνέβη σε δύο περιπτώσεις για τον Τάνακ και μία φορά για τον Νεβίλ, το πλεονέκτημα απόδοσης ήταν ακόμα αμελητέο. Ωστόσο, σημειώθηκε υπέρβαση της μέγιστης τιμής. Ως εκ τούτου, αποφάσισαν να επιβάλουν την παραπάνω ποινή, θεωρώντας επίσης ότι είναι ευθύνη του αγωνιζόμενου να διασφαλίζει την συμμόρφωση του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωτοπόρος της βραδιάς Τάνακ θα πέσει στην δεύτερη θέση πίσω από τον Έβανς, ο οποίος τερμάτισε την Παρασκευή μετά από τον Εσθονό για μόλις 0,2 δευτερόλεπτα. Ο Νεβίλ θα διατηρήσει την έκτη του θέση συνολικά, 50,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Έβανς.