Ήρθε το νέο υβριδικό SUV που αλλάζει τα δεδομένα

Ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων με την προσθήκη υβριδικών συστημάτων προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο στον οδηγό, όσο και στο περιβάλλον. Η δυνατότητα ηλεκτρικής κίνησης ωφελεί την άνεση, ενώ παράλληλα μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.

Ήρθε το νέο υβριδικό SUV που αλλάζει τα δεδομένα

H θρυλική Αμερικανική μάρκα Jeep αναπτύσσει με ταχύτητα τα σχέδια εξηλεκτρισμού της, αφού όλα τα μοντέλα της είναι πλέον διαθέσιμα στην Ευρώπη με υβριδικά συστήματα. Η παρουσία του καινοτόμου Plug-in Hybrid συστήματος τετρακίνησης 4xe συμπληρώθηκε πρόσφατα από το 48V υβριδικό σύστημα e-Hybrid, που εφοδιάζει τα Renegade και Compass.

Πλούσια εξοπλισμένο από τη βάση

Το μικρομεσαίο SUV της Jeep, το Compass e-Hybrid πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 32.300 ευρώ, ενώ όπως όλα τα μοντέλα της Jeep, έτσι και αυτό συνοδεύεται με 4ετή εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000 χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας. Από την πρώτη έκδοση Longitude ο εξοπλισμός είναι πληρέστατος σε όλα τα επίπεδα και περιλαμβάνει τα εξής: 6 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, πίνακα οργάνων με οθόνη 10,25 ιντσών, infotainment με οθόνη 8,4 ιντσών, φώτα LED εμπρός – πίσω, αισθητήρες φωτός και βροχής, διζωνικό κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου κ.λπ.

Απόδοση και οικονομία το e-Hybrid

Το e-Hybrid δίνει τη δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά στις χαμηλές ταχύτητες, αλλά και κατά τη διάρκεια των ελιγμών στάθμευσης. Το μηχανικό αυτό σύνολο χρησιμοποιεί ένα νέο 4κύλινδρο turbo κινητήρα βενζίνης 1.5 λτ. ισχύος 130 ίππων και 240 Nm ροπής, όπου συνδυάζεται με ένα επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Το υβριδικό σύστημα περιλαμβάνει και έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 20 ίππων και 55 Nm ροπής (αντιστοιχούν σε 135 Nm στην είσοδο του κιβωτίου), ο οποίος μπορεί να κινεί το Compass e-Hybrid ακόμα και με τον θερμικό κινητήρα εκτός λειτουργίας. Έτσι, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2 (5,6-6,0 λτ./100 χλμ. και 128-136 γρ./χλμ. αντίστοιχα). Ταυτόχρονα εξασφαλίζονται γρήγορες επιδόσεις, όπως είναι 10,0 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και 193 χλμ./ώρα μέγιστης ταχύτητας.

Ευέλικτη και άνετη εμπειρία οδήγησης

Το νέο υβριδικό σύστημα e-Hybrid προσφέρει μια ευχάριστη και άνετη οδήγηση, με χαρακτηριστικά που προσομοιώνουν τη χρήση ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, όπως:

Αθόρυβη εκκίνηση: Το όχημα ξεκινά χωρίς τη χρήση του θερμικού κινητήρα.

Ανάκτηση ενέργειας: Το Compass αποθηκεύει την ενέργεια κατά την επιβράδυνση, είτε όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί το σύστημα πέδησης (Regenerative Braking), είτε όταν απλώς έχει αφήσει το γκάζι (e-Coasting).

e-Boosting: Χάρη στον ηλεκτροκινητήρα αυξάνεται η ροπή που φτάνει στους τροχούς και παράλληλα βελτιστοποιείται ο ρυθμός λειτουργίας του θερμικού κινητήρα.

Αμιγώς ηλεκτρική κίνηση: Το όχημα να κινείται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτροκινητήρα, με μηδενικό θόρυβο και μηδενικούς ρύπους.

Επιπλέον, το Compass e-Hybrid μπορεί να κινηθεί σε αρκετές περιπτώσεις αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα ανάλογα και με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

e-Launch: Το αυτοκίνητο ξεκινά μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, όπως για παράδειγμα κατά την εκκίνηση από ένα φανάρι.

e-Creeping: Ο ηλεκτρικός κινητήρας προσφέρει την εξαιρετικά ομαλή αίσθηση εκκίνησης όπως σε ένα αυτόματο αυτοκίνητο με μετατροπέα ροπής. Η λειτουργία είναι δυνατή τόσο στην κίνηση προς τα εμπρός, όσο και στην όπισθεν.

e-Queueing: Με το αυτοκίνητο σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης το σύστημα δίνει τη δυνατότητα κίνησης στο συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα» αμιγώς ηλεκτρικά.

e-Parking: Επιτρέπει την ολοκλήρωση των ελιγμών στάθμευσης αμιγώς ηλεκτρικά για απόλυτη ησυχία και ομαλή λειτουργία.

Πλήρως συνδεδεμένο και με υψηλή ασφάλεια

Το νέο Compass e-Hybrid αξιοποιεί τις κορυφαίες δυνατότητες του συστήματος πολυμέσων Uconnect και πληροφορεί τον οδηγό για τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος μέσω του ψηφιακού πίνακα οργάνων και της οθόνης αφής (έως και 10,1 ιντσών). Η τελευταία συνδέεται και με το εγκατεστημένο Uconnect Box, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των λειτουργιών του αυτοκινήτου (όπως τα φώτα και οι κλειδαριές) από απόσταση μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphones. Το Uconnect Box επιπλέον διαθέτει λειτουργία γεωεντοπισμού για την παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και παρακολούθησης της θέσης του οχήματος ως μέσο επιπλέον αντικλεπτικής προστασίας.

Το συνολικό επίπεδο ασφάλειας ολοκληρώνεται από ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Εκτός άλλων, ενσωματώνουν ενεργό σύστημα cruise control, αυτόματο φρενάρισμα, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού, κτλ. Ειδικότερα στην περίπτωση του Compass, τα διαθέσιμα συστήματα ADAS του μοντέλου του δίνουν τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, στοιχείο που για πρώτη φορά αποκτά μοντέλο της Jeep στην Ευρώπη.

autogreeknews.gr