Το υβριδικό αστέρι των 3,8 λτ./100 χλμ. και 19.130 ευρώ

Τα υβριδικά αυτοκίνητα συνεχώς ανεβαίνουν από πλευράς πωλήσεων και στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο 4μηνο του 2022 έχουν φτάσει το 27,8% του μεριδίου της αγοράς.

Το υβριδικό αστέρι των 3,8 λτ./100 χλμ. και 19.130 ευρώ

Μοντέλα με αυτή την τεχνολογία υπάρχουν πολλά, όμως δεν είναι όλα ίδια γιατί υπάρχουν τα mild hybrid, τα full hybrid και τα plug-in hybrid. Μεταξύ αυτών τα full hybrid αποτελούν τη χρυσή τομή, γιατί παρέχουν τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, οι μπαταρίες τους είναι αυτοφορτιζόμενες και οι τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές.

Με full hybrid κινητήρα εφοδιάζεται και το απόλυτο best seller στην Ελλάδα, το Toyota Yaris. Το ιαπωνικό σουπερμίνι είναι παράλληλα το πιο οικονομικό σε τιμή μοντέλο με αυτή την τεχνολογία και πωλείται από 19.130 ευρώ.

«Καρδιά» του είναι ο βενζινοκινητήρας των 1.5 λτ. ισχύος 92 ίππων και 120 Nm ροπής και το ηλεκτρικό μοτέρ των 80 ίππων και 207 Nm ροπής. Με την συνδυαστική απόδοση των 116 ίππων και το e-CVT κιβώτιο ταχυτήτων, το Yaris Hybrid φτάνει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 9,7 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει 175 χλμ./ώρα. Βασικό του ατού είναι και η πολύ χαμηλή κατανάλωση ειδικά στην πόλη, αφού κινείται αρκετά με μόνο την ηλεκτρική ενέργεια. Η Toyota ανακοινώνει μεικτή κατανάλωση 3,8 λτ./100 χλμ., ενώ με εκπομπές CO2 87 γρ./χλμ. (για την πρώτη έκδοση Active) κυκλοφορεί ελεύθερα στο δακτύλιο και δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Σε πραγματικές συνθήκες η μέση κατανάλωση βρίσκεται λίγο πιο πάνω, στα 4,5 λτ./100 χλμ., ωστόσο στην πόλη μπορεί να δείξει μέχρι και ένα λίτρο λιγότερο.

Η μεγάλη οικονομία σε βενζίνη, μαζί με την άριστη ευελιξία και την ευκολία στους χειρισμούς, συνθέτουν ένα ιδανικό αυτοκίνητο για το κλεινόν άστυ, όπου άλλωστε το Yaris θα διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα. Παράλληλα, το υβριδικό μικρό Toyota είναι πολύ ομοιογενές στο δρόμο και εκτός αστικών ρυθμών, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στο στήσιμο και τα οφέλη της νέας πλατφόρμας TGNA. Η ανάρτηση φιλτράρει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανωμαλιών, ελέγχοντας παράλληλα τις κινήσεις του αμαξώματος με μαεστρία.

Η χαμηλή (για full hybrid) τιμή των 19.130 ευρώ στην πρώτη έκδοση Active, συνοδεύεται με ένα πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού. Διαθέτει 8 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, διατήρηση λωρίδας, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, αυτόματο κλιματισμό, οθόνη αφής 7 ιντσών, αυτόματη λειτουργία προβολέων, αισθητήρες φώτων, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες και ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών. Επιπλέον συνοδεύεται με εγγύηση 6 ετών ή 180.000 χλμ. για όλα τα μηχανικά μέρη του και το υβριδικό σύστημα, συν 11 χρόνια εγγύηση της υβριδικής μπαταρίας.

Μαζί με όλα τα παραπάνω προσθέστε το μυώδη εξωτερικό σχεδιασμό του Yaris με τα πολλά «φουσκώματα», το νεανικό και καλοφτιαγμένο εσωτερικό, καθώς και τους επαρκείς χώρους για επιβάτες και αποσκευές (286 λτ.).

πηγή: autogreeknews.gr