Αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Πολλές οι επιλογές αλλά και οι σκέψεις που κάνει ο κάθε ένας από εμάς όταν έρθει η στιγμή να αγοράσει αυτοκίνητο.

Αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι πάντα μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτεί μεγάλη έρευνα αγοράς. Μικρό, οικονομικό, άνετο, ευρύχωρο, γρήγορο, πολυτελές, ηλεκτρικό ή αυτόματο; Πολλές οι επιλογές αλλά και οι σκέψεις που κάνει ο κάθε ένας από εμάς όταν έρθει η στιγμή να αγοράσει αυτοκίνητο.

Καθορισμός του budget

Το χρηματικό ποσό που μπορεί και θέλει να διαθέσει ένας οδηγός, είναι το πιο σημαντικό στην επιλογή αγοράς αυτοκινήτου, γιατί καθορίζει σε ποιες από τις κατηγορίες των αυτοκινήτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά μπορεί να κοιτάξει. Στον καθορισμό του budget πρέπει να συμπεριληφθούν και τα κόστη συντήρησης του οχήματος όπως τα service, το ΚΤΕΟ, τα τέλη κυκλοφορίας, η ασφάλεια αυτοκινήτου, τα λάστιχα και τα έξοδα καυσίμων.

Επιλογή καυσίμου οχήματος

Όλο και περισσότερο φαίνεται να προτιμούν οι οδηγοί τα υβριδικά αυτοκίνητα, τόσο με αυτοφορτιζόμενο σύστημα κίνησης, όσο και plug-in (όσα αυτοκίνητα χρειάζονται πρίζα) καθώς φαίνεται να είναι ο καλύτερος συνδυασμός δυο τεχνολογιών και ο αποδοτικότερος τρόπος λειτουργίας και κίνησης του αυτοκινήτου. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος μετακίνησης. Το ετήσιο κόστος για μετακίνηση με ένα υβριδικό ή με ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο ετήσιο κόστος ενός βενζινοκίνητου ή ενός πετρελαιοκίνητου. Ειδικά στην περίπτωση του ηλεκτροκίνητου, με το νυχτερινό ρεύμα, το κόστος μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερο!

Tο προβάδισμα των υβριδικών μοντέλων είναι στο ότι αλλάζουν αυτόματα τους κινητήρες σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια οδήγησης και έτσι επιτυγχάνουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, μειωμένα καύσιμα, φορολογικές ελαφρύνσεις και ήσυχη μετακίνηση καθώς εκπέμπουν εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο.

Αγορά ή Χρηματοδότηση

Υπάρχουν τρεις τρόποι που μπορεί ένας οδηγός να αποκτήσει το αυτοκίνητο που θέλει.

Πληρωμή οχήματος με μετρητά: Η πληρωμή με μετρητά είναι ο μόνος τρόπος να μην πληρώσει ένας οδηγός επιτόκιο συνεπώς και ο πιο οικονομικός.

Διακανονισμός με αντιπροσωπεία: Ο δεύτερος και πιο συνηθισμένος τρόπος αγοράς αυτοκινήτου είναι ο διακανονισμός με την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου. Ο οδηγός κάνει αίτηση για δάνειο και από την στιγμή που θα εγκριθεί πληρώνει κάθε μήνα δόσεις με το επιτόκιο που έχει συμφωνηθεί στο συμβόλαιο του.

Δανεισμός αυτοκινήτου μέσω leasing: Στην περίπτωση που ένας οδηγός επιλέξει αυτοκινήτου μέσω leasing πληρώνει ένα σταθερό μηνιαίο ποσό για να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο ενώ τόσο τα κόστη συντήρησης όσο και η ιδιοκτησία παραμένουν στην εταιρεία μίσθωσης.

Σε περίπτωση που η αγορά αφορά μεταχειρισμένο όχημα ο τρόπος πληρωμής γίνεται με μετρητά ή με άμεση τραπεζική κατάθεση.

Σημεία προσοχής κατά την αγορά καινούργιου οχήματος

Η διαπραγμάτευση είναι ένα σημείο στην αγορά αυτοκινήτου το οποίο πρέπει ένας οδηγός να προσέξει πολύ. Είναι γεγονός πως όλοι οι πωλητές λίγο - πολύ αυτό που θέλουν είναι να πουλήσουν. Υπάρχει όμως, και η πιθανότητα να προσφέρει ο πωλητής κάποια επιπλέον «δώρα» και εξαρτήματα για το αυτοκίνητο. Κι αυτό είναι κάτι που συμφέρει αρκετά. Μπορεί να μην μειώνεται η τιμή του αυτοκινήτου, αλλά εξοικονομούνται κάποια έξτρα έξοδα.

Το σημαντικότερο είναι όποια συμφωνία και αν γίνει με τον πωλητή θα πρέπει να αναγράφεται και στο συμβόλαιο. Καλή η προφορική συμφωνία, αλλά για να είναι κανείς καλυμμένος πρέπει να υπάρχει και γραπτά. Επιπλέον αξεσουάρ, δωρεάν service και ό,τι άλλο συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι γραπτά στο συμβόλαιο που θα υπογράψει ο οδηγός.

Σημεία προσοχής κατά την αγορά μεταχειρισμένου οχήματος

Κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι σημαντικό να ξέρει ένας οδηγός που κινείται η εμπορική του αξία και γενικά πόσο εμπορικό μοντέλο είναι, πόσο “εύκολα” δηλαδή αγοράζεται και πουλιέται. Υπάρχει η πεποίθηση πως από τη στιγμή που γυρίσει το κλειδί σε ένα καινούριο αυτοκίνητο αυτό χάνει αμέσως ένα 10 με 15% της αξίας του. Εμπειρικά πάντα, τα πρώτα δύο χρόνια το αυτοκίνητο χάνει ένα 30% της αξίας του.

Πέρα από αυτό, με τις τωρινές συνθήκες, αυτοκίνητα από 2000 κυβικά και πάνω θεωρούνται αντιεμπορικά λόγω της ακριβής συντήρησης, των φόρων και των τελών κυκλοφορίας, ενώ αυτοκίνητα από 1000 έως 1800 κυβικά πωλούνται πολύ πιο εύκολα και κρατούν την εμπορική τους αξία περισσότερο στο χρόνο. Ειδικά αυτοκίνητα μέχρι 1600 κυβικά “κινούνται” πολύ εύκολα στην αγορά μεταχειρισμένων.

Εξασφάλισε την σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου

Για να μπορέσει ένας οδηγός να κινήσει το όχημα που έχει αγοράσει είτε είναι μεταχειρισμένο είτε καινούριο, πρέπει να έχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του μαζί του από την πρώτη κιόλας μέρα. Στο Pricefox οι καταναλωτές μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκρίνουν μέσα σε 30’’ τιμές και καλύψεις από 40+ πακέτα της αγοράς και να αγοράσουν από 5€/μήνα, μέσα σε 2 λεπτά την ασφάλεια αυτοκινήτου τους, εξοικονομώντας έως 40% ετησίως.

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να συγκρίνουν online στην εύχρηστη πλατφόρμα του Pricefox πακέτα και καλύψεις για ασφάλεια αγροτικού, ασφάλεια φορτηγού και ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος και να αγοράσουν το συμβόλαιο που τους ταιριάζει στην πιο συμφέρουσα τιμή της αγοράς.