5+1 Συμβουλές για την οδήγηση φέτος το χειμώνα

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται το αυτοκίνητο μας ώστε να να είναι πλήρως λειτουργικό και χωρίς απρόβλεπτες βλάβες μέσα στο χειμώνα.

5+1 Συμβουλές για την οδήγηση φέτος το χειμώνα

Η κίνηση στους δρόμους έχει επανέλθει πλήρως μετά το lockdown με τους κατοίκους να προτιμούν το αυτοκίνητο τους για τις μετακινήσεις τους τόσο για τις καθημερινές μεταφορές τους, όσο και για τις αποδράσεις εκτός πόλης. Με το αυτοκίνητο λοιπόν να αποτελεί το βασικότερο μέσο μετακίνησης και τις θερμοκρασίες διαρκώς να πέφτουν είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται το αυτοκίνητο μας ώστε να να είναι πλήρως λειτουργικό και χωρίς απρόβλεπτες βλάβες μέσα στο χειμώνα.

Καθάρισε εσωτερικά και εξωτερικά το αμάξι σου

Είναι πολύ σημαντικό το χειμώνα οι οδηγοί να καθαρίζουν πολύ καλά τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό των αυτοκινήτων. Καθώς η χρήση του air condition γίνεται αρκετά συχνά, πρέπει να καθαριστεί πολύ καλά το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ώστε να μην μεταφέρεται η σκόνη και οι ρύποι μέσα από το κλειστό κύκλωμα θέρμανσης στα πνευμόνια. Υπάρχουν σημεία όπως τα μαρσπιέ και το πάτωμα του αυτοκινήτου όπου η σκόνη κολλάει στις επιφάνειες και δεν βγαίνει με ένα απλό ξεσκόνισμα. Συνεπώς μια επίσκεψη σε ένα καλό πλυντήριο αυτοκινήτων, θα βοηθήσει καθώς έχουν πιεστικά μηχανήματα, τα οποία καθορίζουν εις βάθος το όχημα ακόμα και σε κρυφά σημεία που δεν θα έβλεπε κανείς με γυμνό μάτι.

Είναι σημαντικό εκτός από το σαλόνι του αυτοκινήτου και το εξωτερικό μέρος να πλυθεί και η μηχανή καθώς μαζεύει αρκετή σκόνη, φύλλα δέντρων, πευκοβελόνες και αν δεν αφαιρεθούν ενδέχεται με μια μπόρα το νερό να μην μπορεί να φύγει και να καταλήξει στα ηλεκτρικά του οχήματος κάνοντας ζημιά που θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τον καθαρισμό της μηχανής.

Κέρωμα για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα

Μετά το πολύ καλό πλύσιμο, σειρά έχει το κέρωμα του οχήματος. Αυτό θα προστατεύσει το χρώμα του αυτοκινήτου από τις βροχές και τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Το κέρωμα λειτουργεί σαν ένα αόρατο φίλτρο που σταματά τη διάβρωση και το θόλωμα. Ένας ακόμη προτρεπτικός παράγοντας είναι, πως αποτρέπει τις κηλίδες στην επιφάνεια του οχήματος μετά τη βροχή που δημιουργούνται από την εξάτμιση του νερού.

Έλεγξε τα σημαντικότερα εξωτερικά εξαρτήματα του οχήματος

Οι ζάντες είναι το σημείο που προσέχουμε ελάχιστα και όμως μπορεί με τις αλλαγές του καιρού και τα διάφορα χημικά που υπάρχουν στους δρόμους, να πάθουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Παράλληλα με τις ζάντες καλό είναι να γίνει και έλεγχος στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Καθώς οι δρόμοι δεν είναι πάντα ομαλοί και πιθανόν πετραδάκια να γεμίσουν τις αυλακώσεις των ελαστικών, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε συνεργείο για προλάβουμε πιθανό σκίσιμο στα ελαστικά. Ένας ακόμα λόγος για να ελέγξουμε τα ελαστικά είναι τα εγκλωβισμένα μικροαντικείμενα στις αυλακώσεις όπως λάσπη, πετραδάκια, κλαδιά δέντρων τα οποία μειώνουν την πρόσφυση, ειδικά τους μήνες με βροχή όπως τώρα.

Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, στα ελαστικά σημαντικό ρόλο παίζει και ο αέρας. Είναι καλό να τσεκάρουμε τον αέρα στα λάστιχα, καθώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την πίεση τους. Το καλοκαίρι, που ο αέρας διαστέλλεται, πρέπει να έχουμε χαμηλότερη πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, ενώ το χειμώνα που ο αέρας συστέλλεται πρέπει να είναι αυξημένη η πίεση, πάντα σύμφωνα με όσα προτείνει ο κατασκευαστής.

Στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις είναι από τα πιο συχνά καιρικά φαινόμενα και καθιστά απαραίτητους τους υαλοκαθαριστήρες. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου δύο χρόνια και η ιδανική περίοδος για να τους αλλάξει κανείς είναι το τέλος του φθινοπώρου. Η αλλαγή μπορεί να γίνει ακόμα και σε ένα βενζινάδικο με μια αντικατάσταση στα λαστιχάκια, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολική αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων. Συνεπώς θα παραμένει το παρμπρίζ καθαρό και η οδήγηση του οδηγού πιο ασφαλή.

Εξόπλισε το με αντικείμενα που θα σου φανούν χρήσιμα

Το αντιψυκτικό είναι μια από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες αγορές για ένα όχημα. Προστατεύει από τη διάβρωση και σε χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάει να μην παγώνει το νερό του ψυγείου. Η επισκευή ενός κινητήρα που έχει παγώσει κοστίζει αρκετά, οπότε πριν η θερμοκρασία πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καλό είναι να ελεγχθεί η συγκέντρωση θερμοκρασίας που υπάρχει στο αυτοκίνητό. Ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο του εκάστοτε αυτοκινήτου προτείνει ποιο είναι το κατάλληλο αντιψυκτικό για το μοντέλο του αυτοκινήτου.

H ξύστρα για πάγο είναι μια αρκετά οικονομική λύση για τους χειμερινούς μήνες και μπορούν οι οδηγοί να την προμηθευτούν από καταστήματα με εξαρτήματα αυτοκινήτων. Ειδικά τις πρωινές ώρες που το όχημα έχει παραμείνει ακίνητο και στην ατμόσφαιρα υπάρχει πολύ υγρασία και πολύ χαμηλή θερμοκρασία δημιουργείται μια λεπτή στρώση πάγου η οποία εμποδίζει την ορατότητα κι έτσι αναγκάζονται οι οδηγοί να χάνουν πολύ ώρα μέχρι να ζεσταθεί αρκετά το γυαλί εσωτερικά με το καλοριφέρ του αυτοκινήτου.

Μια εναλλακτική λύση για όσους βρίσκουν επίπονη την διαδικασία της αφαίρεσης του πάγου με ξύστρα, είναι η τοποθέτηση υγρού σε θερμοκρασία δωματίου στο τζάμι του αυτοκινήτου. Το υγρό πρέπει να αποτελείται από 2/3 μέρη αλκοόλ (οινόπνευμα) και 1/3 νερό. Τοποθετείται σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα έρθει σε επαφή με το παγωμένο τζάμι ο πάγος από το παρμπριζ θα εξαφανιστεί αμέσως.

Χρήση μάσκας και αντισηπτικού

Μπορεί αυτόν το χειμώνα να μην είμαστε σε περίοδο Lockdown όμως τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19 είναι απαραίτητα. Καθώς τους χειμερινούς μήνες είναι σχεδόν αδύνατο να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να ανανεώνεται ο καθαρός αέρας, μέσα στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε περίπτωση που οδηγούμε με συνεπιβάτη.

Όπως είναι γνωστό στην καθημερινότητα με τα χέρια μας να έρχονται σε επαφή με διάφορα αντικείμενα και ως αποτέλεσμα μολύνουν τόσο το τιμόνι όσο και τον λεβιέ ταχυτήτων. Με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, στα τιμόνια ανιχνεύτηκαν περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων κάτι που καθιστά ακόμα πιο έντονη την χρήση αντισηπτικού στο τιμόνι και τον λεβιέ ταχυτήτων όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο.

Εξασφάλισε την ασφάλεια αυτοκινήτου με όλες τις απαραίτητες καλύψεις

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξει ένας οδηγός την ασφάλεια αυτοκινήτου του. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν την δυνατότητα στους οδηγούς ακόμα και μήνες μετά την αγορά συμβολαίου να προσθέσουν καλύψεις που επιθυμούν. Μια κάλυψη απαραίτητη ειδικά τους χειμερινούς μήνες όπως τώρα, είναι τα φυσικά φαινόμενα που μπορεί κάποιος να προσθέσει σε ένα πακέτο πυρός/κλοπής ή και στην μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Έτσι θα είναι καλυμμένος τόσο για ακραίες καιρικές συνθήκες όπως χαλάζι, καταιγίδες, χιόνι αλλά και φυσικά φαινόμενα όπως είναι ο σεισμός, η ανεμοθύελλα και η καθίζηση των δρόμων.

Οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν στην εύχρηστη πλατφόρμα του Pricefox πακέτα και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, ασφάλεια αγροτικού, ασφάλεια φορτηγού και ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος και να αγοράσουν μέσα σε 2’ το συμβόλαιο που τους ταιριάζει στην πιο συμφέρουσα τιμή της αγοράς.

Οι πιο σημαντικές καλύψεις που επιλέγουν οι καταναλωτές είναι η οδική βοήθεια από 1,59€/μήνα και έτσι δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων αν συμβεί κάποια βλάβη με το αυτοκίνητο τους. Παράλληλα με 1,5€/μήνα μπορούν να αποκτήσουν την κάλυψη θραύσης κρυστάλλων και έτσι θα είναι καλυμμένοι ακόμα και για ένα μικρό ράγισμα που μπορεί να προκληθεί στο όχημα τους. Τέλος ένας οδηγός με 0,30€/μήνα μπορεί να έχει κάλυψη νομικής προστασίας και έτσι οι νομικές διαδικασίες που μπορεί να προκύψουν δεν τον επιβαρύνουν καθόλου ενώ μάλιστα με 0,25€/μήνα ένας οδηγός μπορεί να προσθέσει την κάλυψη για το προσωπικό ατύχημα και έτσι αν την ώρα που οδηγεί ή κατά την επιβίβαση και αποβίβαση από αυτό χτυπήσει τότε η ασφαλιστική εταιρία τον καλύπτει.