Στο 6,3% η αύξηση τιμών των νέων αυτοκινήτων τον τελευταίο χρόνο

Tο φυσικό αέριο, τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται μέσα στα αγαθά που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις το τελευταίο έτος, ενώ έχει αυξηθεί και η τιμή των αυτοκινήτων…

Στο 6,3% η αύξηση τιμών των νέων αυτοκινήτων τον τελευταίο χρόνο

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των νέων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 6,3% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020. Αυτό αν και είναι κάτι που προφανώς γνωρίζαμε, έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε και την αύξηση που έχουν δεχθεί και τα σχετικά με το αυτοκίνητο, προϊόντα.

Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν, τα καύσιμα και τα λιπαντικά έχουν δεχθεί κι εκείνα αύξηση της τάξης του 24,9% σε σχέση με πέρυσι, βρισκόμενα στην 4η θέση από τα συνολικά 15 αγαθά-υπηρεσίες που βρίσκονται στη λίστα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Στην 3η θέση αντίστοιχα, βρίσκεται η ηλεκτρική ενέργεια με αύξηση της τάξης του 37,8% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην 1η θέση βρίσκεται το φυσικό αέριο, με αύξηση 180,9% και πάλι σε σχέση με την τιμή του τον Νοέμβριο του 2021.

Η μεταβολή των τιμών στον κλάδο «Μεταφορές» που εμπεριέχει πολλά από τα παραπάνω καθώς και την μεταβολή των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων (+12,1%), ανέρχεται συνολικά σε αύξηση κατά 9,3%, ενώ κατά 17,7% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι είναι η «Στέγαση» λόγω της αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια (0,3%), ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης (+45,2%).

Τέλος, ο πληθωρισμός έκλεισε στο 4,8% τον Νοέμβριο, βρισκόμενος στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011 (5,2%).

Πηγή: drive