Σύγκριση: Φόρτιση VS βενζινάδικο

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί κατάργησης των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης, από το 2030 και τούδε, σημαίνει πως ο μέσος Έλληνας κάτοχος/οδηγός θα πρέπει να αρχίσει να εξοικειώνεται με πρίζες και καλώδια.

Σύγκριση: Φόρτιση VS βενζινάδικο

Διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του ανεφοδιασμού, σε ένα παραδοσιακό βενζινάδικο.

Με ένα ηλεκτρικό δεν υπάρχει η ευκολία του «πάω στο πρατήριο, βάζω καύσιμο, πληρώνω, φεύγω». Η φόρτιση απαιτεί υποδομή και υπομονή, προκειμένου να ολοκληρώσεις ένα ταξίδι ή να μην είσαι συνέχεια με το βύσμα του φορτιστή ανά χείρας. Σε οικιακή πρίζα κάτω από τις 6-7 ώρες δεν πέφτει ο χρόνος αναμονής, ούτε με «βύσμα» στη ΔΕΗ. Κι αυτό το διάστημα αναφέρεται στις καλύτερες περιπτώσεις, καθώς πολλά μοντέλα κυμαίνονται άνω των 9-10 ωρών. Σε σταθμούς φόρτισης τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, ιδίως αν υποστηρίζουν ταχυφορτιστές. Με τη χρήση των τελευταίων μπορείς να τονώσεις τη μπαταρία με αρκετά χλμ. αυτονομίας (συνήθως 150-250) εντός μισής ώρας. Σε σύγκριση με το παλιό, καλό refill στο βενζινάδικο όμως, είναι σαν να μπλέκεις με δημόσια υπηρεσία.

Είδαμε τη σύγκριση μεταξύ EV και ντίζελ, που έκαναν οι Γερμανοί. Εμείς το πάμε ένα βήμα παραπέρα και παραθέτουμε την ταλαιπωρία που υφίσταται κάποιος σε ένα ηλεκτρικό, προκειμένου να διανύσει τα ίδια χιλιόμετρα με ένα ντίζελ. Σε ρόλο «εθελοντών», τα VW ID.3 Pro S και Golf 2.0 TDI 115 PS.

Η βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση του Golf ανακοινώνεται με μέγιστη αυτονομία, που ξεπερνά τα 1.200 χλμ. (1.218)! Στην αντίπερα όχθη, το καλύτερο που έχει να προσφέρει το ID.3 είναι 552 χλμ., μέσω της έκδοσης Pro S. Για να φτάσει στο βεληνεκές του Golf, δηλαδή, χρειάζονται πάνω από 2 πλήρεις φορτίσεις. Μια φόρτιση που, με τη χρήση Wallbox, διαρκεί 7 ώρες και 30 λεπτά. Με ταχυφορτιστή, παίρνει 350 χλμ. εντός 30 λεπτών. Οπότε, θεωρητικά, χρειάζεσαι 7μιση ώρες για να το «φουλάρεις» και άλλα δυο μισάωρα στη συνέχεια, ώστε να φτάσεις στα 1.200 χλμ. του Golf. Οπότε συνολικά μιλάμε για 8 ώρες και 30 λεπτά. Ολόκληρο μεροκάματο, κοινώς! Ένα Golf που για την ίδια διαδικασία, απλά πηγαίνει στο πρατήριο υγρών καυσίμων, γεμίζει το ρεζερβουάρ των 50 λίτρων και φεύγει. Εκτιμώμενος χρόνος: υπό κανονικές συνθήκες, ούτε 5 λεπτά.

πηγή: autogreeknews.gr