Diesel με 9.000 ευρώ δεν καίει τίποτα

Τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου έχουν το βασικό πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης.

Diesel με 9.000 ευρώ δεν καίει τίποτα

Τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου έχουν το βασικό πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης, η οποία σε συνδυασμό με τη φθηνότερη τιμή του καυσίμου (συγκριτικά με τη βενζίνη) αυξάνει το όφελος για τον οδηγό. Σήμερα τα οικονομικά σε τιμή ντίζελ καινούργια μοντέλα είναι ελάχιστα και σε τιμές που βρίσκονται κοντά στις 17.000 ευρώ και άνω.


Όμως, με τα μισά σχεδόν χρήματα μπορεί να κανείς να αποκτήσει ένα πετρελαιοκίνητο μικρό 5ετίας με αποδοτικό κινητήρα. Πρόκειται για το προγενέστερο και δημοφιλές Opel Corsa 1.3 CDTI 95 PS που πωλείται σε τιμές γύρω στις 9.000 ευρώ, για τα μοντέλα του 2016/2017. Τα οχήματα που υπάρχουν στην αγορά είναι πολλά, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι με ένα καλό ψάξιμο θα βρεθεί το κατάλληλο αυτοκίνητο.


Ξεκινώντας από τον 1.300άρη κινητήρα Multijet που προέρχεται από τη Fiat, ταιριάζει κατάλληλα το μικρό Opel, αφού προσφέρει σβέλτες επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση. Με ισχύ 95 ίππων στις 3.750 σ.α.λ. και ροπή 190 Nm στις 1.500 σ.α.λ. επιταχύνει το αμάξωμα των 1,2 τόνων στο 0-100 χλμ./ώρα σε 11,9 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 182 χλμ./ώρα. Το μοτέρ εμφανίζει θετικό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, με το χαρακτηριστικό κροτάλισμα να είναι μειωμένης έντασης, όπως και οι κραδασμοί. Σημαντικό προσόν του είναι η πραγματική κατανάλωση των 5,0 λτ./100 χλμ. (εργοστασιακές μετρήσεις 3,3 λτ./100 χλμ. και 87 γρ./χλμ. CΟ2).


Το 5ης γενιάς Corsa είχε βελτιωθεί σημαντικά σε άνεση στο δρόμο, παρέχοντας παράλληλα καλύτερη ποιότητα κύλισης. Πρόσθετα επιδεικνύει καλή σταθερότητα και ουδέτερη συμπεριφορά όταν πιεστεί. Ωστόσο, η οδηγική αίσθηση δεν είναι το δυνατό σημείο του Corsa, αφού πρωτίστως το τιμόνι δεν παρέχει καλή πληροφόρηση και ο επιλογέας ταχυτήτων είναι ασαφής σε κούμπωμα.

Στα θετικά του στοιχεία ανήκει και το προσεγμένο σε ποιότητα εσωτερικό του, όπου το μαλακό πλαστικό στο ταμπλό αναβαθμίζει συνολικά την εικόνα. Οι πιο ακριβές εκδόσεις εξοπλίζονταν και με το σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 7 ιντσών. Η θέση οδήγησης είναι σχετικά ψηλά τοποθετημένη και ελαφρώς άβολη αφού τα καθίσματα είναι σκληρά. Τέλος, οι χώροι είναι επαρκείς για 4 επιβάτες, με το χώρο αποσκευών των 285 λίτρων να έχει εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

Πηγή: autogreeknews.gr