Η ντίβα των μικρομεσαίων premium αυτοκινήτων

Υπάρχουν αυτοκίνητα στην αγορά που ξεχωρίζουν με τη δυναμική τους εμφάνιση τους, μιας και οι σχεδιαστές πλέον φροντίζουν να μας προσφέρουν σπορτίφ κι ευπαρουσίαστα μοντέλα.

Η ντίβα των μικρομεσαίων premium αυτοκινήτων

Υπάρχουν αυτοκίνητα στην αγορά που ξεχωρίζουν με τη δυναμική τους εμφάνιση τους (είναι ομολογουμένως αρκετά), μιας και οι σχεδιαστές πλέον φροντίζουν να μας προσφέρουν σπορτίφ κι ευπαρουσίαστα μοντέλα. Όμως, ανάμεσα σε αυτά και ειδικά στη μικρομεσαία κατηγορία, ένα διαφέρει και σαν άλλη ντίβα κοιτάει τον ανταγωνισμό της με ύφος μπλαζέ, μιας και γνωρίζει ότι είναι ωραία, ενώ παρά τον premium χαρακτήρα της προσφέρεται σε λογική τιμή!

Φυσικά αναφερόμαστε στην καλλίγραμμη Mercedes CLA, που επιβάλλεται με το σπορ και πολυτελές συνάμα παρουσιαστικό της. Επιπρόσθετα, το μικρομεσαίο τετράθυρο κουπέ γερμανικό μοντέλο έχει στη φαρέτρα του και μια πλούσια γκάμα κινητήρων (βενζίνης, πετρελαίου και plug-in hybrid), καλύπτοντας έτσι όλα τα γούστα, αλλά κι όλα τα βαλάντια. Εμείς θα αναφερθούμε στην έκδοση CLA 180 με τους 136 ίππους, από τον κινητήρα των 1.33 λίτρων, η τιμή της οποία ξεκινάει από τα 30.414 ευρώ. Ο εξοπλισμός ακόμα και στην αρχική έκδοση είναι άκρως ικανοποιητικός περιλαμβάνοντας: 7 αερόσακους, σύστημα προστασίας πεζών, αυτόματο κλιματισμό, σύστημα πολυμέσων ΜBUX με οθόνη 7 ιντσών, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αυτόνομη πέδηση, cruise control & speed limiter, κ.α.!

Υπέροχη από άκρη σε άκρη!


Είναι γεγονός πως το παρουσιαστικό της Mercedes CLA σε αιχμαλωτίζει με το δυναμισμό που αποπνέει. Αν και βασίζεται στην A-Class, η CLA ουδεμία σχέση έχει με το μικρομεσαίο hatchback, παρά μόνο στη μάσκα. Από εκεί κι έπειτα, το εμπρόσθιο μέρος είναι εξαιρετικά επιθετικό, με το δυναμισμό να συνεχίζεται με την τοξοειδή οροφή και το τύπου κουπέ τελείωμα. Η αιχμηρή εμφάνιση του αυτοκινήτου των 4.688 χλστ. μήκους ενισχύεται από το σφηνοειδές προφίλ του, συνδράμοντας και στην επίτευξη ενός πολύ χαμηλού αεροδυναμικού συντελεστή, στο μόλις 0,23.


Business class καμπίνα!


Η αίσθηση της πολυτέλειας κατακλύζει τον οδηγό της CLA με το που ανοίξει την χωρίς πλαίσιο πόρτα. Κατασκευαστικά, έχει γίνει χρήση αφρώδους υλικού σε ολόκληρο το ταμπλό και στο πάνω μέρος των εμπρός θυρών, με τη συναρμογή να είναι στιβαρή. Στο ανώτερο σημείο του ταμπλό ξεχωρίζει το λεπτό πάνελ με τις οθόνες του συστήματος MBUΧ, όπου στην αρχική έκδοση περιλαμβάνονται δύο οθόνες 7 ιντσών, μία για τον πίνακα οργάνων και μία για το σύστημα πολυμέσων. Βέβαια στον προαιρετικό εξοπλισμό, διατίθενται οι μεγαλύτερες των 10,25 ιντσών, οι οποίες ταιριάζουν πολύ καλύτερα στο χαρακτήρα του αυτοκινήτου και συνάμα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Στη βάση της κεντρικής κονσόλας βρίσκονται τα μοντέρνα χειριστήρια αεροπορικού τύπου και πιο πίσω το touchpad για το σύστημα infotainment. Η CLA είναι άνετη για τους επιβάτες της, παρέχοντας ικανοποιητικό αέρα για το κεφάλι και τα πόδια, ενώ η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ βρίσκεται στα 460 λτ.

Εύρωστος κινητήρας!

Κάτω από το μακρύ καπό της CLA υπάρχει ο δυνατός turbo κινητήρας των 1.332 κ.εκ. που αποδίδει 136 ίππους και 200 Nm ροπής, από τις μόλις 1.460 σ.α.λ. Αρωγός στην επίτευξη των πολύ καλών επιδόσεων είναι και το χειροκίνητο 6τάχυτο κιβώτιο, με την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 9,4 δλ. και με την τελική ταχύτητα να αγγίζει το χορταστικό νούμερο των 216 χλμ./ώρα. Τέλος, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται στα 133 γρ./χλμ. (85,12 ευρώ ετήσια τέλη), με τη μέση εργοστασιακή κατανάλωση να μην ξεπερνάει τα 5,4 λτ./100 χλμ. Εκτός των απόλυτων αριθμών, ο 1.33 λτ. κινητήρας ικανοποιεί και με τον τρόπο λειτουργίας του, όντας ελαστικός από το χαμηλό φάσμα στροφών, τραβώντας δυνατά έως και τον κόφτη!

Βράχος στο δρόμο!

Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της Mercedes CLA συνοδεύεται και από δυναμική οδική συμπεριφορά. Το στιβαρό πλαίσιο και το σωστό set up της ανάρτησης, (γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω), εξασφαλίζει πολύ καλή ποιότητα κύλισης και αυξημένη σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες. Στις στροφές, ο οδηγός μπορεί να κινηθεί ταχύτατα εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του κινητήρα, αλλά και της λειτουργίας της ανάρτησης. Ακόμα κι υπό καθεστώς έντονης πίεσης η CLA 180 είναι προβλέψιμη, ενώ αν ο οδηγός το παρακάνει τα ηλεκτρονικά συστήματα θα επιβάλλουν την τάξη διακριτικά. Επιπλέον, έχει στη διάθεσή του δυνατά και αποτελεσματικά φρένα.

Πηγή: autogreeknews.gr