Τι βλάβη σημαίνει η ένδειξη «καρδιογράφημα»;

Στον πίνακα οργάνων κάθε αυτοκινήτου, εκτός από τις τυπικές ενδείξεις της ταχύτητας, των στροφών του κινητήρα, των δεικτών καυσίμου και θερμοκρασίας, ενσωματώνονται πολλά ακόμα σύμβολα.

Τι βλάβη σημαίνει η ένδειξη «καρδιογράφημα»;

Στον πίνακα οργάνων κάθε αυτοκινήτου, εκτός από τις τυπικές ενδείξεις της ταχύτητας, των στροφών του κινητήρα, των δεικτών καυσίμου και θερμοκρασίας, ενσωματώνονται πολλά ακόμα σύμβολα. Αν ένα ή περισσότερα από αυτά παραμείνουν αναμμένα και δεν σβήσουν μετά την εκκίνηση του κινητήρα, τότε σημαίνουν πιθανή βλάβη ή δυσλειτουργία.

Το σύμβολο του check engine, του λαδιού, των φρένων και της απώλειας αέρας των ελαστικών (στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα), αποτελούν ορισμένες από τις πιο συνήθεις ενδείξεις που μπορεί να ανάψουν (ή και ποτέ), όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες, πιο ασυνήθιστες.

Χαρακτηριστική είναι αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία και παραπέμπει σε καρδιογράφημα. Αν τύχει και εμφανιστεί, δεν χρειάζεται ο οδηγός να πανικοβληθεί και να τον πιάσει η… καρδιά του, όμως καλό είναι να σταθμεύσει σε ένα ασφαλές σημείο για να δει τι συμβαίνει. Στην περίπτωση που δεν έχει διαβάσει το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου (δυστυχώς κάποιοι δεν το ανοίγουν καθόλου όταν αγοράζουν ένα αυτοκίνητο), τότε θα πρέπει να ανατρέξει στο κεφάλαιο με τις «Προειδοποιητικές και ενδεικτικές λυχνίες».


Η συγκεκριμένη συναντάται κυρίως σε παλαιότερα μοντέλα των Renault και Dacia, ωστόσο δεν αποκλείεται να βρίσκεται και σε άλλα μοντέλα. Αν ανάψει σε πορτοκαλί χρώμα σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στο ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου. Αν είναι κόκκινη και συνοδεύεται από ηχητικό σήμα κατά την οδήγηση, τότε η ηλεκτρική βλάβη είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών του οχήματος.

Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων, αντί για αυτή την ένδειξη, έχει το σύμβολο της μπαταρίας. Θα ανάψει όταν υπάρχει βλάβη είτε με τον εναλλάκτη είτε με το ηλεκτρικό συστήματος φόρτισης.

Σε κάθε περίπτωση, όποια ένδειξη και αν ανάψει ξαφνικά, ο οδηγός δεν πρέπει να την αμελεί και θα πρέπει να πάει το αυτοκίνητο στο συνεργείο, γιατί η δυσλειτουργία μπορεί να επιδεινωθεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα.

Πηγή: autogreeknews.gr