Κορονοϊός: Πέθανε ο θρυλικός οδηγός του Ράλι Ντακάρ, Ιμπέρ Οριόλ (vid)

Πέθανε το βράδυ της Κυριακής 10 Ιανουαρίου, σε ηλικία 68 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο, θρυλικός οδηγός του Ράλι Ντακάρ, Ιμπέρ Οριόλ

Κορονοϊός: Πέθανε ο θρυλικός οδηγός του Ράλι Ντακάρ, Ιμπέρ Οριόλ (vid)

Σημαντική απώλεια για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ειδικότερα για το θρυλικό Ράλι Ντακάρ αποτελεί ο θάνατος του Ιμπέρ Οριόλ. Ο «Αφρικανός», όπως ήταν το προσωνύμιο του, πέθανε το βράδυ της Κυριακής 10 Ιανουαρίου και σε ηλικία 68 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Ο εκλιπών πήρε αυτό το «παρατσούκλι», αφ' ενός επειδή γεννήθηκε στην Αιθιοπία και αφ' ετέρου επειδή ήταν από τους πρώτους συμμετέχοντες στο θρυλικό ράλι. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που επικράτησε στον επίπονο αγώνα τόσο με μοτοσικλέτα (1981, 1983), όσο και με αυτοκίνητο (1992), ενώ μετά το τέλος της καριέρας του έγινε ένας από τους διοργανωτές του ιστορικού ράλι.

Σε δήλωση τους οι διοργανωτές του Ράλι Ντακάρ είπαν:

«Ενέπνευσε γενιές αναβατών και οδηγών και υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του Rally Dakar καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του»

Ο Οριόλ υπέφερε από καρδιαγγειακή νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Νοέμβριο του 2020 νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Παρίσι έχοντας μολυνθεί από κορονοϊό. Υποβλήθηκε σε θεραπεία αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Γάλλος έλαβε για πρώτη φορά μέρος στο rally Dakar το 1979, το πρώτο που διοργανώθηκε, και κέρδισε τον αγώνα 3 φορές. Πρώτα στην κατηγορία των μηχανών το 1981, και επανέλαβε την επιτυχία του με δύο τροχούς το 1983, πριν μεταβεί στην κατηγορία των αυτοκινήτων και κερδίσει τον αγώνα το 1992.

Μετά την αγωνιστική του καριέρα, ο Auriol ήταν ο επικεφαλής του Rally Dakar για 10 χρόνια, και ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

Δείτε την ανάρτηση του Ράλι Ντακάρ για τον θάνατο του Οριόλ