Οι Ιάπωνες έλυσαν ένα πρόβλημα των LED φώτων

Εκτός από πλεονεκτήματα τα LED φωτιστικά σώματα διαθέτουν και ένα μειονέκτημα

Οι Ιάπωνες έλυσαν ένα πρόβλημα των LED φώτων

Τα LED φωτιστικά σώματα που εξοπλίζουν ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα από βασικές κιόλας εκδόσεις, προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, αλλά έχουν και ένα μειονέκτημα.

Ο φωτισμός και η διαύγεια που παρέχουν είναι μακράν καλύτερα από τα Xenon, ενώ συγκριτικά με τις λάμπες αλογόνου είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Επίσης, έχουν πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα. Το γεγονός όμως ότι δεν εκπέμπουν θερμότητα (όπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως), δημιουργεί ένα βασικό πρόβλημα όταν χιονίζει ή έχει πάγο. Στην περίπτωση που τα εμπρός LED φανάρια καλυφθούν με χιόνι, το λευκό αυτό πέπλο που παγώνει δεν μπορεί να λιώσει, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο φωτισμός και η ορατότητα.

Τη λύση για το πρόβλημα αυτό παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η γερμανική εταιρεία Canatu. Με την τοποθέτηση ενός θερμαινόμενου φιλμ πάνω στο κάλυμμα του φαναριού, το χιόνι λιώνει πολύ γρήγορα. Όμως το σύστημα της Canatu δεν είναι ακόμα διαθέσιμο, αλλά θα μπει σύντομα στην παραγωγή απευθείας με γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (πιθανώς την BMW).

Πριν όμως αυτό συμβεί, η γνωστή ιαπωνική εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων Denso, το έβγαλε ήδη στην παραγωγή και το πουλάει. Ο θερμαντήρας προβολέων LED μπορεί να τοποθετηθεί εκ νέου σε υπάρχοντα οχήματα και θα ξεκινήσει να πωλείται σε αντιπροσώπους της Toyota στην Ιαπωνία, από την 1η Δεκεμβρίου 2020. Επί του παρόντος, στα μοντέλα που μπορεί να εγκατασταθεί είναι στο Prius και σε κάποια πολυμορφικά οχήματα της Toyota.

Το προϊόν αυτό λειτουργεί αυτόματα όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου. Ο θερμαντήρας μεμβράνης (διάφανο αυτοκόλλητο φύλλο) συνδέεται απευθείας με το κάλυμμα του φαναριού και λιώνει το χιόνι ακόμα σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμών Κελσίου. Έτσι εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή φωτεινότητα κατά την οδήγηση, αυξάνοντας την ασφάλεια ειδικά στη νυχτερινή οδήγηση. Η Denso πουλάει αυτό το σύστημα στην τιμή των 25.000 γεν (σημερινή ισοτιμία 202 ευρώ χωρίς φόρους).

Πηγή: autogreeknews.gr