Ηλεκτρικό αυτοκίνητο vs ψυγείο και κουζίνα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ολοένα αυξάνονται και πληθαίνουν, τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και διαθέσιμων μοντέλων.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο vs ψυγείο και κουζίνα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ολοένα αυξάνονται και πληθαίνουν, τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και διαθέσιμων μοντέλων. Το αγοραστικό κοινό έχει εύλογα πολλά ερωτήματα γύρω από τη νέα αυτή τάση της αυτοκίνησης, αφού πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο.

Ορισμένοι ακόμα πιστεύουν ή έχουν την εντύπωση, ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν κοστίζει τίποτα σε ενέργεια και ότι κάθε 100 χιλιόμετρα στοιχίζει σε ρεύμα 1 ευρώ. Κάτι που είναι τελείως λάθος. Αν για παράδειγμα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταναλώνει 15 kWh/100 χλμ. και η χρέωση κατανάλωσης ημέρας είναι 0,11058 €/kWh και η χρέωση νύχτας είναι 0,07897 €/kWh (χρεώσεις ΔΕΗ), δεν σημαίνει ότι το κόστος ρεύματος είναι 1,66 ευρώ και 1,18 ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται, αφού ανάλογα τις κλίμακες αυξάνεται η τιμή της kWh, συν του ότι στον λογαριασμό περιλαμβάνονται φόροι, τέλη για το Δήμο, ΕΡΤ και λοιπά «χαράτσια», συν φυσικά την κατανάλωση ρεύματος από τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.

Όπως συμβαίνει με τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου, έτσι και για τα ηλεκτρικά οι κατασκευαστές ανακοινώνουν την κατανάλωση ρεύματος. Καλό είναι λοιπόν ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να εξετάσει πόσο ρεύμα καίει για κάθε 100 χλμ. και να το θέσει σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, το πιο οικονομικό σε κατανάλωση ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται στην Ελλάδα, το BMW i3, καίει σε μεικτή διαδρομή 13,1 kWh/100 χλμ., δηλαδή ετησίως με 12.000 χλμ. θα καταναλώσει 1.572 kWh. Στην πραγματικότητα όμως θα είναι περισσότερες οι kWh, αφού πρόκειται για την ελάχιστη μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση.

Αν οι 1.572 kWh ή οι 2.688 kWh που καταναλώνει το Audi e-tron 55 δεν σας λένε κάτι σαν αριθμοί, ας δούμε πόσο ρεύμα καίνε ετησίως μια ηλεκτρική κουζίνα και ένα ψυγείο που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια. Μια κουζίνα ενεργειακής κλάσης Α καίει περίπου 370 kWh το χρόνο και ένα ψυγείο Α++ καταναλώνει 325 kWh. Συνολικά «τραβάνε» 695 kWh το χρόνο. Δηλαδή και τα δύο μαζί χρειάζονται λιγότερο από τη μισή ενέργεια από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με χαμηλή κατανάλωση. Ή αν προτιμάτε, ένα οικονομικό σε κατανάλωση ρεύματος ηλεκτρικό αυτοκίνητο καίει τουλάχιστον διπλάσιο ρεύμα το χρόνο, από ότι μια κουζίνα και ένα ψυγείο μαζί.

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς, με την κατανάλωση για κάθε 100 χιλιόμετρα, την ετήσια κατανάλωση ρεύματος αλλά και την αυτονομία τους, σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις.

Πηγή: autogreeknews.gr