Ποια σημάδια μαρτυρούν χαλασμένη εξάτμιση;

Το σύστημα εξάτμισης ενός αυτοκινήτου αποτελεί και αυτό ένα πολύ σημαντικό εξάρτημά του.

Ποια σημάδια μαρτυρούν χαλασμένη εξάτμιση;

Το σύστημα εξάτμισης ενός αυτοκινήτου αποτελεί και αυτό ένα πολύ σημαντικό εξάρτημά του, το οποίο συμβάλλει στην απόδοση και ορθή λειτουργία του κινητήρα αλλά και στο κατά πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια αλλά και με ηχορύπανση.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το τελικό σιγαστήρα της εξάτμισης ή αλλιώς το σιλανσιέ, καθώς αυτό είναι που φαίνεται στα περισσότερα αυτοκίνητα. Σε άλλα είναι ένας απλός σωλήνας, ενώ στα πιο σπορ μοντέλα οι απολήξεις είναι δύο ή και περισσότερες και κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο. Πριν από το σιλανσιέ προηγούνται πολλά επιμέρους τμήματα, όπως είναι η πολλαπλή εξαγωγής, ο αισθητήρας οξυγόνου, ο καταλυτικός μετατροπέας και τα φίλτρα πετρελαίου DPF ή βενζίνης GPF.

Όλα αυτά είναι αναλώσιμα εξαρτήματα και με την πάροδο του χρόνου ή από πιθανά χτυπήματα, αργά ή γρήγορα φθείρονται. Πως όμως μπορεί να καταλάβει ο οδηγός ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα της εξάτμισης; Ας δούμε παρακάτω 5 βασικά σημάδια που μαρτυρούν βλάβη.

Υπερβολικός θόρυβος από τον κινητήρα

Ένα πολύ βασικό σημάδι που υποδηλώνει πρόβλημα στην εξάτμιση είναι ο υπερβολικός θόρυβος που ακούγεται, ακόμα και στο ρελαντί. Τρύπια εξάτμιση προκαλεί διαρροή καυσαερίων και έντονο συριγμό και τρίξιμο.

Μείωση της απόδοσης

Η χαλασμένη εξάτμιση περιορίζει και την απόδοση του κινητήρα, που σημαίνει ότι μειώνεται ο ρυθμός της επιτάχυνσης. Κάτι που επιδεινώνεται, όσο μεγαλώνει το πρόβλημα στην εξάτμιση.

Αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου

Όταν μειώνεται η ισχύς του κινητήρα λόγω χαλασμένης εξάτμισης, αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός για να επιταχύνει πιο γρήγορα το αυτοκίνητο πατάει πιο βαθιά το γκάζι. Έτσι αυξάνεται και η κατανάλωση του καυσίμου.

Σωλήνας που κρέμεται

Εάν ο σωλήνας της εξάτμισης κρέμεται ή σέρνεται στην άσφαλτο, εκτός από το ότι κάνει έντονο και ενοχλητικό θόρυβο, προκαλεί και σπινθήρες από την τριβή με το έδαφος, που σημαίνει ότι εγκυμονεί κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μυρωδιά καυσίμου

Στην περίπτωση που στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας έρχεται μυρωδιά βενζίνης, αυτό αποτελεί μία ακόμα ένδειξη χαλασμένης εξάτμισης. Αναθυμιάσεις από τη βενζίνη ξεφεύγουν από ενδεχόμενες τρύπες, όπως και άκαυστο καύσιμο. Κάτι που και αυτό με τη σειρά του είναι πολύ επικίνδυνο.

Πηγή: autogreeknews.gr