Πρώτη φορά Audi Q5 Sportback

Τρεις μήνες μετά την παρουσίαση του ανανεωμένου Q5, η Audi παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο και πιο σπορτίφ Q5 Sportback.

 Πρώτη φορά Audi Q5 Sportback

Τρεις μήνες μετά την παρουσίαση του ανανεωμένου Q5, η Audi παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο και πιο σπορτίφ Q5 Sportback, το οποίο διαθέτει αρκετές αλλαγές εξωτερικά, ειδικά από τις εμπρός κολόνες έως το τελείωμα του πίσω άκρου.

Μπροστά κυριαρχεί η πολύ μεγάλη οκταγωνική μάσκα Singleframe. Οι LED προβολείς έχουν χαρακτηριστική υπογραφή φωτισμού ημέρας ενώ προαιρετικά είναι τεχνολογίας matrix LED. Η επιφάνεια των τζαμιών ξεκινάει την κλίση προς τα κάτω νωρίς, με το τρίτο παράθυρο να μειώνεται απότομα προς τα πίσω. Η οροφή έχει πιο τοξοειδές σχήμα και σε συνδυασμό με το φαινομενικά ψηλό πίσω προφυλακτήρα δίνουν στο Q5 Sportback μια πολύ δυναμική και ισχυρή εμφάνιση. Επίσης τα πίσω φώτα με ψηφιακή τεχνολογία OLED ελέγχονται μεμονωμένα.

Η Audi προσφέρει το νέο Q5 Sportback στις εξωτερικές γραμμές advanced και S line. Οι διαφορές εντοπίζονται στο Singleframe, στις πλευρικές εισόδους αέρα και ειδικότερα στον πίσω προφυλακτήρα. Με μήκος 4,69 μέτρα, το Q5 Sportback είναι επτά χιλιοστά μακρύτερο από το Q5, το ύψος και το πλάτος είναι πανομοιότυπα, ενώ ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι επίσης χαμηλότερος, με το Cd στα 0,30. Υπάρχει μια επιλογή από 21 σχέδια ζαντών με διαμέτρους μεταξύ 18 και 21 ίντσες.

Στο όμοιο με το Q5 εσωτερικό, το μακρύ μεταξόνιο 2,82 μέτρων συμβάλλει στους άνετους χώρους. Επίσης, ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 510 λίτρα και φτάνει έως τα 1.480 λίτρα με τα πίσω καθίσματα διπλωμένα. Η Audi προσφέρει επίσης το νεότερο μέλος της οικογένειας με την προαιρετική πίσω σειρά καθισμάτων rear bench plus, η οποία μπορεί να μετατοπιστεί πλευρικά και έχει ρυθμιζόμενες γωνίες κλίσης πλάτης. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός για να αυξήσει τη χωρητικότητα των αποσκευών έως και 60 λίτρα, στα 570 λίτρα μέγιστο.

Η στάνταρ σπορ ανάρτηση διαθέτει πιο δυναμικό χαρακτήρα και απόσβεση για πιο άμεση αίσθηση δρόμου από την τυπική ανάρτηση του Q5. Η Audi προσφέρει επίσης μια εναλλακτική ανάρτηση με ελεγχόμενους αποσβεστήρες ή την ευέλικτη και εξαιρετικά άνετη προσαρμοζόμενη αερανάρτηση. Ρυθμίζει το ύψος της διαδρομής σε ένα ευρύ φάσμα 60 χλστ. συνολικά. Έτσι, η απόσταση από το έδαφος μπορεί να αυξηθεί έως και 45 χλστ. για οδήγηση σε πιο δύσβατους δρόμους. Κατά τη γρήγορη οδήγηση, το αμάξωμα χαμηλώνει αυτόματα 15 χλστ. για μεγαλύτερη απόδοση λόγω μειωμένης οπισθέλκουσας και βελτιωμένης συμπεριφοράς χάρη στο χαμηλότερο κέντρο βάρους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αερανάρτησης είναι η ικανότητα χαμηλώματος του πίσω άξονα κατά 55 χιλ. πιέζοντας ένα κουμπί στο χώρο αποσκευών, καθιστώντας ευκολότερη τη φόρτωση.

Το Q5 Sportback θα είναι διαθέσιμο με έναν ισχυρό πετρελαιοκινητήρα 2.0 λτ. ισχύος 204 ίππων και 400 Nm ροπής, συνδυασμένο με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων S tronic και τεχνολογία ultra quattro με ήπιο υβριδικό σύστημα. Μετά το λανσάρισμα του Q5 Sportback θα ακολουθήσει μια δεύτερη έκδοση του τετρακύλινδρου TDI, ένας V6 TDI και δύο ακόμα 2λιτροι, τετρακύλινδροι βενζινοκινητήρες TFSI. Όπως το Q5, το Q5 Sportback θα προσφέρεται επίσης με ένα plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα σε δύο παραλλαγές ισχύος. Ένα SQ5 Sportback θα ολοκληρώσει αργότερα τη γκάμα.

Το Audi Q5 Sportback θα κυκλοφορήσει διεθνώς το πρώτο εξάμηνο του 2021. Για τις αγορές σε όλο τον κόσμο θα προέρχεται από τη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου San José Chiapa στο Μεξικό. Εξαίρεση η κινεζική αγορά, όπου το νέο μοντέλο θα κατασκευάζεται τοπικά, στο εργοστάσιο του Changchun.

Πηγή: autogreeknews.gr