Ίσως τελικά να μην υπάρχει κακή δημοσιότητα για την Tesla

Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν γεμάτες εξελίξεις για την Tesla. Στις 16 Ιουνίου η διασημότερη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έφτασε σε ακόμη ένα επίτευγμα.

Ίσως τελικά να μην υπάρχει κακή δημοσιότητα για την Tesla

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι το Tesla Model S Long Range Plus έγινε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έσπασε το όριο των 400 μιλίων (644 χλμ.) αυτονομίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA).

Στο πρώτο τεστ το αποτέλεσμα ήταν 392 μίλια (631 χλμ.) κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Μασκ. Έτσι, μετά από κάποιες αλλαγές, το νέο τεστ έδειξε τα 402 μίλια, δηλαδή τα 647 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις, αλλά αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβολικό. Η Tesla έγινε η πρώτη που σπάει αυτό το όριο, καταγράφοντας έτσι ακόμα μία νίκη απέναντι στους αντιπάλους της, στον «πόλεμο» για την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πόσο μάλλον όταν αυτό το ρεκόρ έγινε με μπαταρίες των 100kWh. Σίγουρα και άλλες εταιρείες θα καταφέρουν να σπάσουν τα 400 μίλια αυτονομίας, όμως αυτό θα γίνει με μεγαλύτερες μπαταρίες, των 180kWh. Τέτοια παραδείγματα είναι το Hummer της General Motors και το R1T της Rivian.

«Έξυπνα» αυτοκίνητα

Μπορεί κάποιος να πει ότι το Hummer και το RT1 είναι μεγαλύτερα αυτοκίνητα και αναγκαστικά χρειάζονται μεγαλύτερες μπαταρίες. Όμως αυτό επίσης σημαίνει ότι οι αντίπαλοι της Tesla δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν μικρές μπαταρίες με μεγάλες δυνατότητες και έτσι καταφεύγουν στη σίγουρη λύση των μεγαλύτερων μπαταριών.

Το όνομα Tesla έχει συνδεθεί με την τεχνολογική εξέλιξη και την ενσωμάτωση της νοημοσύνης στα αυτοκίνητά της. Μερικά από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά που διαθέτουν είναι η σύνδεσή τους στο ίντερνετ, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίζονται από μόνα τους και να σερφάρουν στις διάφορες ιστοσελίδες.

Έτσι, μπορείτε από τη θέση του οδηγού να παραγγείλετε φαγητό, να δείτε βίντεο, ακόμη και να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια online καζίνο, όσο θα φορτίζετε το αυτοκίνητό σας.

Ένα βήμα πίσω

Όπως γίνεται ωστόσο σε όλες τις πτυχές της ζωής, έτσι και στη Tesla, υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για τα 400 μίλια, μία έρευνα της J.D. Power ήρθε στα τέλη Ιουνίου για να προσγειώσει την εταιρεία.

Σύμφωνα με την ετήσια ποιοτική έρευνα της J.D. Power, η Tesla κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 32 κατασκευαστές αυτοκινήτων που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή.

Στην έρευνα μετρήθηκε η ποιότητα των αυτοκινήτων ενενήντα μέρες μετά την αγορά τους. Το αποτέλεσμα για την Tesla ήταν ότι κατά μέσο όρο τα αυτοκίνητά της έβγαζαν 250 προβλήματα ανά 100 οχήματα, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος όλης της έρευνας ήταν τα 166 προβλήματα ανά 100 οχήματα.

Μεγάλη έκπληξη υπήρξε και για τις αμέσως χειρότερες εταιρείες που ήταν η Land Rover, η Audi, η Volvo και η Mercedes-Benz. Αντιθέτως, στη δεύτερη θέση ήταν η Ram και η Chevrolet μόλις με 141 προβλήματα ανά 100 οχήματα και στην κορυφή η Dodge και η Kia με 136.

Δεν ήταν και η καλύτερη αρχή για την Tesla, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά που πήρε μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα. Ωστόσο στο τέλος της έρευνας υπάρχει η υποσημείωση ότι δεν της δόθηκε επίσημα η τελευταία θέση γιατί δεν κάλυπτε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια.

Δυστυχώς για τη Tesla δεν είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα της δίνει έναν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό. Το ίδιο συνέβη και το 2019 όταν το έγκριτο Consumer Reports πήρε την απόφαση ότι δεν μπορεί πλέον να συστήνει το Tesla 3 λόγω των πολλών του ελαττωμάτων, όπως για παράδειγμα στο βάψιμο και τα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Η Tesla αντέχει τα χτυπήματα

Παρά τα πολλά μικρά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς, η δυναμική της Tesla και οι ένθερμοι υποστηρικτές της τη βοηθούν να τα ξεπερνά και να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον τομέα των οχημάτων.

Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και η Marketline, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών της αγοράς, η οποία υποστηρίζει ότι η Tesla είναι τόσο ισχυρή που τέτοια μικρά προβλήματα δεν την επηρεάζουν. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, που στο άκουσμα τέτοιων αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγούνταν σε οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με την Marketline η Tesla είναι παγκοσμίως γνωστή ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το ισχυρό όνομά της την έχει βοηθήσει όχι μόνο να μην επηρεάζεται από τα προβλήματα που συναντά, αλλά αντιθέτως να αυξάνει τον αριθμό των πελατών της και να ικανοποιεί απόλυτα όσους επενδύουν σε αυτή.

Από ό,τι φαίνεται η Tesla θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμη στη δημοσιότητα, με ειδήσεις θετικές και αρνητικές ειδήσεις, και θα τη συναντούμε αρκετά συχνά σε θέματα αυτοκίνησης.