Απαγορεύεται ή όχι η οδήγηση με σαγιονάρες;

Το καλοκαίρι, αλλάζουν πολλές από τις συνήθειές μας στην οδήγηση του αυτοκινήτου.

Απαγορεύεται ή όχι η οδήγηση με σαγιονάρες;

Το καλοκαίρι, αλλάζουν πολλές από τις συνήθειές μας πίσω από το τιμόνι. Κάτι απολύτως λογικό, καθώς ζούμε σε μια χώρα όπου η θερμοκρασία τους θερινούς μήνες κατασκηνώνει στα πάνω στρώματα του θερμόμετρου. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, καλοκαιρινές συνήθειες στο αυτοκίνητο είναι η οδήγηση με σαγιονάρες.

Προσφιλής τακτική από άντρες και γυναίκες, ειδικά αν είμαστε σε περίοδο διακοπών ή πηγαίνουμε για τα καθιερωμένα «μπάνια του λάου». Όσο ανακουφιστική και διευκολυντική είναι η σαγιονάρα ωστόσο, άλλα τόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Ο Κ.Ο.Κ. δεν αναφέρει ρητά ως απαγορευτική τη χρήση της, όμως αποσαφηνίζει πως «ο οδηγός οφείλει κατά τo χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει τo όχημά του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».

Καθείς καταλαβαίνει πως η οδήγηση με σαγιονάρα δεν εξασφαλίζει ούτε πλήρη ελευθερία, ούτε πλήρη έλεγχο στο αυτοκίνητο. Άλλο του πώς μπορεί να αισθάνεται ο οδηγός. Ένα γλίστρημα του ποδιού στη σαγιονάρα, αρκεί για να το διαπιστώσει. Ο χειρισμός των πεντάλ είναι μετέωρος, καθώς το υπόδημα μπορεί να μπει κάτω από το πεντάλ και να σφηνώσει έτσι το πεντάλ ανάμεσα στο πόδι του οδηγού και τη σαγιονάρα. Φανταστείτε να συμβεί αυτό με το γκάζι. Ή, φέρτε στο μυαλό σας σκηνικό όπου επιχειρείτε να φρενάρετε και γλιστράει το πόδι σας, πατώντας τελικά με δύναμη τη μοκέτα αντί για το μεσαίο πεντάλ…

Για να επιστρέψουμε στα γραφειοκρατικά, αν και εφόσον κριθεί από το όργανο της τάξης πως η σαγιονάρα εμποδίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού, βεβαιώνεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες. Να σημειώσουμε εδώ πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με παπούτσια που φέρουν υπερβολικά τακούνια, οπότε οι γυναίκες το νου σας καθώς σε μια εξόρμηση (μπάνιο και βραδινή έξοδο) μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωπες με διπλό πρόστιμο.

Αν σας φαίνονται κάπως υπερβολικά όλα αυτά, έχετε υπόψη πως στην Αγγλία για τις ίδιες παραβάσεις το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι τις 5.000 λίρες (5.488 ευρώ) και 9 πόντους ποινής στο δίπλωμα, ενώ δεν αποκλείεται η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 2 χρόνια! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πιάσετε τιμόνι με προορισμό κάποια από τις υπέροχες παραλίες της χώρας μας, έχετε τις σαγιονάρες σε σακούλα και τα παπούτσια φορεμένα.

Πηγή: autogreeknews.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας