Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Έξτρα κίνητρα και νέες επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση προχωράει σε έξτρα κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με νέες επιδοτήσεις

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Έξτρα κίνητρα και νέες επιδοτήσεις

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε κατά τη σημερινή (21/7) συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ένα νέο πρόγραμμα για την επέκταση της χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, ακούγοντας φορείς και κόμματα, να προχωρήσει σε επιπλέον κίνητρα για την επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης Ι.Χ. ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων.

Αυξάνει, έτσι, από το 15% στο 20% την επιδότηση στα φθηνότερα αυτοκίνητα έως 30.000 ευρώ και βάζει οροφή τα 6.000 ευρώ αντί τα 5.500 ευρώ που αρχικά προβλεπόταν και σε 15% αντί 10% για οχήματα άνω των 30.000 ευρώ με οροφή τα 6.000 ευρώ.

Επιδοτείται, επίσης, η αγορά ή μίσθωση ταξί με 25% και με οροφή τα 6.000 ευρώ ενώ επιδοτούνται τα ηλεκτρικά σκούτερ με 20% και τα ποδήλατα με 40% και οροφή τα 800 ευρώ, που είναι -όπως είπε- και το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ανέφερε, επιπλέον, πως θα δοθούν μπόνους και φορολογικά κίνητρα, σημειώνοντας πως η δαπάνη για την αγορά ποδήλατου και σκούτερ θα εκπίπτει από την φορολογία κατά 50%, ενώ για τα νησιά θα είναι αυξημένη και θα φθάνει στο 70%.

«Υπολογίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις με τα νέα αυξημένα και ενισχυμένα κίνητρα στη πράξη η μείωση της τιμής ηλεκτροκίνητου μέσου θα φθάνει μέχρι 35%. Αυτό είναι στη πράξη πράσινη πολιτική ατζέντα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.