ΚΤM HELLAS CLUB: Πορτοκαλί «Θεές»

Μια εταιρεία με προϊόντα έτοιμα για δράση, μια λέσχη έτοιμη για όλα

ΚΤM HELLAS CLUB: Πορτοκαλί «Θεές»

Μπορεί η μεγάλη τους αγάπη να είναι οι μηχανές, όμως το πάθος τους έχει άλλο όνομα που ακούει σε τρία γράμματα: KTM.

Συναντήσαμε τους ανθρώπους του «KTM Hellas Club» και κάναμε μια χαλαρή, αλλά επικοδομητική συζήτηση: Η ασφάλεια στους δρόμους, τα «πρέπει» για να γίνει κάποιος μέλος τους, αλλά και τα όσα πρεσβεύει η KTM έπεσαν στο τραπέζι σε μια κουβέντα που απέδειξε ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμα club αλλά για μια οικογένεια. Πριν συνεχίσεις όμως να διαβάζεις, δώσε μας λίγο την προσοχή σου: Αν είσαι από τους τύπους που οδηγούν με τη σαγιονάρα, χωρίς κράνος και εξάρτηση, μην κάνεις το λάθος να τους συναντήσεις! Το πιθανότερο είναι να φύγεις έχοντας πάρει ένα μάθημα για το πώς πρέπει να οδηγείς έτσι ώστε πάνω από την «τρέλα» σου για τις μηχανές, να βάλεις την ασφαλεία, ή ακόμα καλύτερα τη ζωή σου.

Η ιδέα του κλαμπ γεννήθηκε πριν από 15 περίπου χρόνια. Το 2004 μια παρέα τεσσάρων ατόμων έκοβε βόλτες με τα KTM τους. Τότε έπεσε η ιδέα να φτιαχτεί μια λέσχη για όσους αγαπούν την KTM. Έτσι κάπως το ΚΤΜ Hellas Club έγινε και επίσημη λέσχη. Η παρέα απευθύνθηκε στην εταιρία, εκείνη έδωσε το «ok» και κάπως έτσι ξεκίνησε να υπάρχει ένα από τα πιο οργανωμένα κλαμπ «μηχανόβιων» στη χώρα μας. Στόχος του να προβάλει την οδηγική ασφάλεια, να φτιάξει μια παρέα που θα μοιράζεται τις ίδιες εμπειρίες αλλά και ανησυχίες.

Ποια είναι η δική σας εξέλιξη έπειτα από τόσα χρόνια λειτουργίας;

Πέρα από τα μέλη μας που συνεχώς αυξάνονται η εξέλιξη είναι η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα τα μέλη έπειτα από τόσα χρόνια. Οι εμπειρίες που έχουμε γνωρίσει γύρω από τη μοτοσικλέτα είτε από διάφορους εκπαιδευτές είτε από την ίδια την KTM είτε από σεμινάρια στα οποία έχουμε συμμετάσχει: Σαν λέσχη έχουμε πάει στην Ακράμποβιτς και γενικά έχουμε πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις είτε πρόκειται για εντούρο, είτε για μηχανές δρόμου. Στο σήμερα τώρα, είμαστε μια παρέα πάρα πολύ δεμένη και αυτό νομίζουμε ότι είναι το μεγάλο κέρδος. Πάνω απ’ όλα όλοι είμαστε φίλοι, οικογένεια. Κάποια άτομα δεν τα λέμε μόνο στη λέσχη. Συναντιόμαστε οικογενειακά, είμαστε δεμένοι και καθένας είναι εκεί για το πρόβλημα του άλλου. Υπάρχουν διάκριτοι ρόλοι στο κλαμπ, όμως πέρα από αυτό είμαστε όλοι ένα.

Που θα σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να γραφτεί στο κλαμπ;

Αρχικά μπορεί να μπει στη σελίδα μας στο Facebook και αν θέλει να γνωριστούμε από κοντά μπορεί να έρθει μια Τετάρτη στην Αρχιτεκτονική στου Ζωγράφου (Ούλωφ Πάλμε 21). Είμαστε εδώ κάθε Τετάρτη, στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφώσει για εμάς ο ιδιοκτήτης, Νίκος Τσιγκουνάκης. Όπως βλέπεις υπάρχουν τραπέζια με το όνομα της KTM και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε που μας στηρίζει τόσο ενεργά. Κάθε Τετάρτη μετά τις 8 το απόγευμα είμαστε εδώ. Για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να υπάρχει πρώτα μια επαφή, να τον δούμε, να μας δει και αν ταιριάζουμε να έρθει.

Έχετε μάθει τίποτα ο ένας από τον άλλο όλα αυτά τα χρόνια;

Κάθε μέρα μαθαίνουμε. Πώς να οδηγούμε με ασφάλεια, πώς να συμπεριφερόμαστε στον δρόμο και πολλά άλλα. Ξέρεις, στην Ελλάδα δεν είναι όλα αυτονόητα, στον δρόμο μπορεί να δει κανείς πολλά. Εμείς εδώ βάζουμε την ασφάλεια πάνω από όλα. Βγαίνουμε κάθε δύο χρόνια στο εξωτερικό και μας αρέσουν αυτά τα ταξίδια. Έχουμε πάει στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, στην Ακράποβιτς όπως σου είπαμε και πιο πριν. Κάνουμε αρκετά πράγματα και τον Σεπτέμβριο του 2020 ετοιμάζουμε κάτι πολύ δυνατό, σε άλλη Ήπειρο.

Δεν θα μας το πείτε;

Θα πάμε στην Τυνησία. Ένα ταξίδι από Ιταλία, Παλέρμο και από εκεί καράβι για Τυνησία. Είμαστε κλαμπ KTM, μπορούν να έρθουν όλοι, η ζωή του ΚΤΜ είναι το on/off, το ταξίδι, τα πάντα.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα μάθει ένα νέο μέλος;

Αρχικά θα του διαβαστεί ένα «ποίημα». Δεν έρχεται κανείς εδώ χωρίς κράνος, χωρίς ρούχα μηχανής και χωρίς να πληρεί τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Εδώ δεν κατεβαίνουμε στη Βούτα, δεν τρέχουμε, δεν κάνουμε κόντρες, σούζες. Γενικά δεν είμαστε κλαμπ που θέλει άγαρμπους οδηγούς, τους γνωστούς «κάγκουρες» που λένε οι πιο νέοι. Κάποιοι έρχονται για τη φιγούρα. Εμείς θέλουμε να έχουμε μέλη που έρχονται για να μάθουν και να δώσουν μαθήματα. Αν κάποιος έρθει λοιπόν και μας κάνει την ερώτηση αν πάμε Λιμανάκια ή Βούτα, ας μην το σκεφτεί καν…

Τι μπορεί να μάθει κάποιος εδώ αλήθεια;

Έχουμε συνεργαστεί με κάποιους οδηγούς που κάνουν σχολεία, μας βοηθούν, μας διδάσκουν πράγματα όπως παροχή πρώτων βοηθειών. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουν τα νέα μέλη και τα παλιότερα πάντα φρεσκάρουν τις γνώσεις τους. Από εκεί και πέρα θα μάθουν πώς να οδηγούν με ασφάλεια αλλά και πώς να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο. Κάθε δρόμος θέλει άλλη οδήγηση. Υπάρχει το χώμα, υπάρχει και η άσφαλτος. Πρέπει να ξέρει κάποιος πώς να συμπεριφέρεται. Εδώ είμαστε λέσχη που βασίζεται στην μάρκα. Θα κάνουμε event για όσους έχουν KTM που πάει στο χώμα, θα κάνουμε και για όσους γουστάρουν την άσφαλτο και θα είμαστε όλοι μαζί.

Υποθετικά μιλώντας με βλέπετε στον δρόμο να οδηγώ με σαγιονάρα «διχάλα». Τι θα μου πείτε;

«Είσαι άτυχος». Η φύση σε έχει κατατάξει στην κατηγορία αυτών που θα φύγουν, για να κρατάει τις ισορροπίες. Δεν έχει να κάνει με πόσα χιλιόμετρα πας, ή πόσα κυβικά είναι η μηχανή σου. Αν δεν φοράς τον κατάλληλο εξοπλισμό τότε οι πιθανότητές σου να χαιρετήσεις αυξάνονται. Και έχει αποδειχτεί ότι όσοι δεν προσέχουν όλα αυτά, είναι αναλώσιμοι. Κάνουμε τόσο μεγάλη συζήτηση για το κράνος που δεν θα έπρεπε. Το σωστό θα ήταν να είναι αυτονόητο και να μιλάμε για μπουφάν, παντελόνι και μπότες μηχανής.

Το κλαμπ έχει μόνο άνδρες;

Όχι, όπως βλέπεις έχουμε και κορίτσια. Οδηγούν χρόνια μηχανή. Έχουμε μια γυναίκα μέλος που μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, οδηγούσε κάθε Τετάρτη το KTM της για να έρθει στη συνάντηση του κλαμπ από τις Σέρρες! Μια κοπέλα ήρθε στο κλαμπ ενός ατυχούς γεγονότος και από τότε διαπίστωσε ότι είμαστε οικογένεια. Της είχαν κλέψει το μηχανάκι και είχε έρθει σε εμάς να της δώσουμε κατευθύνσεις. Κερδίσαμε μια πολύ καλή φίλη, έχουμε γίνει αδέρφια. Η άλλη κοπέλα που βλέπεις στην παρέα είχε έρθει σε μια έκθεση μοτοσικλέτας το 2017. Είχε κατέβει από το καράβι για να φύγει για τις Σέρρες όμως τελικά έκανε ένα στοπ στην έκθεση και όταν είδε το κλαμπ ήρθε και μας μίλησε. –Μπορώ να κάτσω στην καρέκλα; Μας ρώτησε και από τότε κάθεται μαζί μας όπου είμαστε.

Σαν παρέα πως είστε; Βλέπω μεγάλη άνεση μεταξύ σας

Σου είπαμε και πριν, είμαστε οικογένεια. Υπάρχει ένας «μασονισμός» μέσα στο κλαμπ. Ο ένας θα ρωτήσει τον άλλον αν ξέρει κάποιον ηλεκτρολόγο, ο άλλος γιατρό. Θα γίνουν προτάσεις, θα καταλήξουμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε όποιον το χρειάζεται. Έχουμε βοηθήσει μέχρι και άνεργο μέλος. Έχουμε μέλη από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μια κοπέλα ήρθε σε εμάς επειδή αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα (της έκλεψαν τη μηχανή). Το πρόβλημα πλέον έχει ξεχαστεί. Έχουμε γίνει αδέρφια και σε καθημερινή βάση μας συμβουλεύεται όπως και εμείς εκείνη.

Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με αυτό. Μιλήσατε για κοινωνικά στρώματα. Η ΚΤΜ είναι εταιρεία με λίγο «τσιμπημένες» τιμές όμως.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα μηχανάκια της είναι στημένα για δράση από την πρώτη στιγμή, οπότε είναι λογικό να είναι λίγο πιο ακριβά. Στην τελική, ότι πληρώνεις παίρνεις. Έχουμε όμως μέλη που δεν έχουν μεγάλη οικονομική άνεση αλλά έχουν πάθος για τα ΚΤΜ. Το μότο της εταιρείας είναι το «ready to race» (έτοιμο για αγώνα). Το παίρνεις και πας και τρέχεις στη Σαχάρα. Ότι μηχανάκι και να πάρεις θα είναι έτοιμο να σε ικανοποιήσει.

Η ΚΤΜ πως αντιμετώπισε το εγχείρημά σας;

Μας δέχθηκαν με χαρά. Υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και γενικά οι σχέσεις μας είναι υπέροχες.

Τι ηλικίες απευθύνονται σε εσάς;

Κοίτα εδώ τον κύριο με τα άσπρα μακριά μαλλιά. Μπήκε σε μια έκθεση και μας βρήκε με την οικογένειά του. Είδαμε έναν πατέρα, μια μητέρα και τα παιδιά τους ντυμένους στα πορτοκαλί. Δεν το σκέφτηκε καν, απλά ήρθε και γράφτηκε μέλος! Άνθρωποι κάθε ηλικίας θέλουν να γίνουν μέλη. Και όπως σου είπαμε και πριν και κάθε κοινωνικού στρώματος.

Με την επίσημη εταιρεία έχετε σχέσεις;

Φυσικά. Μας δέχτηκαν με χαρά και υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη. Αν χρειαστούμε κάτι απευθυνόμαστε σε εκείνη και συνήθως μας εξυπηρετούν.

Κάποια ιστορία που σας έχει μείνει;

Είμαστε λέσχη πολύ αγαπητή. Έχουμε μια συνεργασία με εταιρεία ενεργειακών ποτών. Είχαν έρθει δύο θρύλοι της οδήγησης σε κάποια φάση. Ο ένας είναι ο Ρόμπι Μάντισον. Ο τύπος λοιπόν ήταν στη λέσχη μας. Ε, πήγε, ανέβηκε σε ένα μηχανάκι ενός μέλους, ανεβαίνει πάνω και λέει «αυτό είναι ένα πανέμορφο «σκ@το». Ήθελε να το πάρει βόλτα και δεν το άφηναν οι χορηγοί του. Ο άνθρωπος αυτός είχε πηδήξει μια μέρα πριν τον ισθμό της Κορίνθου!

Που βασίζεται η λέσχη;

Στα μέλη της, κατηγορηματικά. Είμαστε ένα κλαμπ που όπως σου είπαμε βασίζεται στην αλληλεγγύη. Όλη η ιστορία είναι τα μέλη μας. Στο είπαμε και πριν. Οι οικογένειές μας γνωρίζονται μεταξύ τους. Ξεκινήσαμε ως άνθρωποι που μοιραζόμασταν ένα πάθος και έχουμε καταλήξει να μοιραζόμαστε τις καθημερινές μας ανησυχίες. Έχουμε ξεφύγει από το κομμάτι της ΚΤΜ.

Σας έχει τύχει ποτέ κάτι πολύ περίεργο; Να μην μπορείτε να το χωνέψετε;

Πολύ σπάνιο φαινόμενο. Έχει χρειαστεί να πούμε σε δύο μέλη ότι δε γίνεται να συνεχίσουμε. Όμως ξέρεις κάτι; Αν αιτηθεί κάποιος που δεν κολλάει να μπει στο κλαμπ δεν χρειάζεται να έρθουμε σε δύσκολη θέση και να τον διώξουμε. Το καταλαβαίνει μόνος του. Πως να στο εξηγήσω; Είναι αυτό που λέμε «τον ξερνάει το σύστημα». Είναι έτσι στημένο το κλαμπ και τα μέλη που το απαρτίζουν που δεν χρειάζεται καν να μπούμε σε διαδικασία να τους πούμε κάτι. Φεύγουν μόνοι τους. Και πάντα οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά. Δεν φεύγει κάποιος επειδή δεν τον γουστάρουν ένα – δύο άτομα. Λέμε όλοι πρέπει να φύγει.

Τι άλλες δράσεις κάνετε εκτός από ταξίδια;

Προσφέρουμε κοινωνικό έργο. Έχει γίνει δράση που έχουμε μαζέψει ποσό και το δωρίσαμε σε οικογένειες που στερούνταν τα βασικά. Έχουμε φτιάξει επιταγές για σούπερ μάρκετ που έχουν μοιραστεί. Κάθε χρόνο κάνουμε κάτι. Έχουμε έναν κουμπαρά που τον γεμίζουμε και τον διαθέτουμε σε ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται. Και την επόμενη βδομάδα υπάρχει το αντάμωμα φίλων μοτοσικλέτας. Το διοργανώνουν 23 λέσχες και έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Περνάνε πάνω από 1000 άτομα. Θα μαζευτεί ένα ποσό που θα πάει σε ιδρύματα. Αυτός είναι ο σκοπός και φυσικά να προωθήσουμε τον οργανωμένο μοτοσυκλετισμό. Περνάμε πολύ όμορφα και προσφέρουμε. Φέτος είναι η δεύτερή μας χρονιά και όλες οι λέσχες μεταξύ μας τα πάμμε καλά. Είμαστε χαρούμενοι γιατί μας κάλεσαν, δεν πήγαμε εμείς εκεί. Μας πλησίασαν και ήθελαν να μας εντάξουν εκεί.

Αγώνες βλέπετε παρέα; Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο;

Βλέπουμε Moto Gp. Αλλά και άλλους αγώνες. Έχουμε παίξει και αγώνες με άλλες λέσχες δύο φορές.

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση. Τι θέλετε να πείτε στον κόσμο που θα μας διαβάσει;

Να οδηγεί με ασφάλεια. Η μαγκιά στον δρόμο είναι να προσέχεις εσένα και τον διπλανό σου όχι να κάνεις φιγούρα.