Όταν ο Ντίμα Φιλίποφ δεν πήγε στην Ουκρανία με τον ΠΑΟΚ, γιατί είναι ρωσόφωνος του Λουγκάνσκ

Η οικογένεια του Γιούρι Φιλίποφ, είναι ρωσόφωνη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με τον Γιούρι να βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας, τον Ντίμα στο Άμρισβιλ της Ελβετίας και τα υπόλοιπα μέλη στην εμπόλεμη ζώνη. Το 2019 δεν ταξίδεψε στην Ουκρανία με τον ΠΑΟΚ, λόγω της καταγωγής του.

Όταν ο Ντίμα Φιλίποφ δεν πήγε στην Ουκρανία με τον ΠΑΟΚ, γιατί είναι ρωσόφωνος του Λουγκάνσκ

Ο Γιούρι Φιλίποφ ήταν μεγάλο ταλέντο στο βόλεϊ και από τα 16 του χρόνια συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής της πατρίδας του με τη φανέλα της Διναμό Λουγκάνσκ. Η θέση του ήταν διαγώνιος. Σε ηλικία 22 ετών μετακόμισε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στα Ναυπηγεία και ένα χρόνο αργότερα στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας.

Μαριούπολη: Η πόλη της Ουκρανίας με τους 150.000 Έλληνες

Το 1993 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο αγωνίστηκε για 5 χρόνια έως το 1998. Κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1995, 1996) και το 1996 αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος βολεϊμπολίστας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Βραζιλία με την ομάδα της Σουζάνα. Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ μέχρι το 2002.

Οι Έλληνες πολέμησαν στην Κριμαία και στην Ουκρανία, εναντίον, αλλά και μαζί με τους Ρώσους

Το 2003 αγωνίστηκε στην Ουκρανία με τη Λοκομοτίβ Χάρικοβ και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ουκρανίας και το Top Teams Cup. Το 2004 ήταν ο πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Συνολικά στην καριέρα του κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 1 Top Teams Cup.

Το 1989 στην Αθήνα, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής νέων με την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης και καλύτερος επιθετικός της διοργάνωσης. Με την εθνική ομάδα της Ουκρανίας συμμετείχε σε 3 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε 1 παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ανέλαβε μάλιστα προπονητής της εθνικής Ουκρανίας, αλλά παραιτήθηκε το 2014, λόγω των γεγονότων για την αυτονόμηση του Ντολμπάς. To 2019 ανέλαβε προπονητής στον ΠΑΟΚ και κατέκτησε το Κύπελλο στην Ιεράπετρα.

Στο Λουγκάνσκ ζουν η γιαγιά και οι θείοι του Ντίμα Φιλίποφ, που έπαιξε στον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και την εθνική Ελλάδος.

Θα ανέκριναν τον Φιλίποφ, αν πήγαινε με τον ΠΑΟΚ στην Ουκρανία!

Στο Λβιβ της Ουκρανίας βρέθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 ο ΠΑΟΚ, για τη φάση των «32» του CEV Cup κόντρα στην Barkom-Kazhany, χωρίς τον Ντίμα Φιλίποφ. Ο πασαδόρος του ΠΑΟΚ ήταν θύμα διάφορων εθνικιστικών συγκυριών και των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.Η οικογένεια του μάλιστα ήταν επί ένα διήμερο σε καταφύγιο στην προηγούμενη σύρραξη Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο Ντίμα έκανε και μια δωρεά σε σχολείο του Λουγκάνσκ, κι αυτό ίσως αποτελούσε λόγο ανάκρισης του με την άφιξη του στο Μπάρκομ , στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας. Ουκρανοί εθνικιστές μάλιστα είχαν κάνει ανάρτηση στο διαδίκτυο τον Ντίμα Φιλίποφ, κάτι σαν επικήρυξη.

Ο Φιλίποφ που έχει ελληνικό διαβατήριο μπορούσε να εισέλθει στην Ουκρανία, αλλά αν το επιχειρούσε, υπήρχε περίπτωση να τον ανακρίναν επί ώρες, και να μην τον άφηναν να παίξει, γι αυτό και δεν ταξίδεψε με τον ΠΑΟΚ.