Ο ηθοποιός με τις περισσότερες ταινίες στον ελληνικό κινηματογράφο

Το ρεκόρ συμμετοχών στον ελληνικό κινηματογράφο ενός ηθοποιού που δεν το έσπασε κανείς

Ο ηθοποιός με τις περισσότερες ταινίες στον ελληνικό κινηματογράφο

Αναζητήσαμε τον ρέκορντμαν συμμετοχών στον ελληνικό κινηματογράφο και δεν τον βρήκαμε ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές του. Αυτό βέβαια είναι φυσικό, καθώς οι πρωταγωνιστές συνήθως επιλέγουν ρόλους και επιλέγονται.

Ο ηθοποιός που κατέχει το επίζηλο ρεκόρ συμμετοχών σε ελληνικές ταινίες δεν είναι άλλος από τον συμπαθή Γιώργο Βελέντζα, της γενιάς Βέγγου και Χατζηχρήστου ο οποίος «έπιασε δουλειά» το 1948 κι έκτοτε πραγματοποίησε συνήθως μικρές αλλά κομβικές ερμηνείες στις ταινίες που αγαπήσαμε. Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών του ανέρχεται στις 209. Ο Βελέντζας υποδυόταν συχνότατα τον αστυνομικό και η γενική του παρουσία στο σινεμά ταυτίζεται με το πρότυπο του συντηρητικού αλλά συνήθως έντιμου νεοέλληνα.

Η πρωτοκαθεδρία του Βελέντζα δεν αμφισβητείται σήμερα από κανένα καθώς η πιο πρόσφατη καταμέτρηση αφήνει πίσω έναν άλλο διεκδικητή του τίτλου, τον Λαυρέντη Διανέλλο με 195 συμμετοχές, κάτι επίσης αξιοζήλευτο αλλά όχι αρκετό για το ρεκόρ και την πρωτιά.

Ο Βελέντζας έκλεισε την πολύχρονη προσφορά του όχι στο πανί αλλά στη σκηνή. Η συμμετοχή του στον «Βασιλικό» του Μάτεσι, παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, το 2011 ολοκληρώνει 60 χρόνια παρουσίας στο σανίδι με 500 θεατρικά.

Για είκοσι χρόνια διέπρεψε και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση με πιο χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στη σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». Επίσης έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα από το ραδιόφωνο.

Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχε και στο πετυχημένο σίριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», στον ρόλο του πατέρα της Ματίνας Μανταρινάκη.

Πέθανε στις 20 Ιουλίου 2015 σε ηλικία 87 ετών.