Γ' Εθνική: Από τη… δόξα στο… δράμα

Ομάδες που μεσουρανούσαν στη Α’ Εθνική, και φέτος μετείχαν στη Γ' Εθνική, από την  καινούργια σεζόν θα λάβουν μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεών τους

Γ' Εθνική: Από τη… δόξα στο… δράμα

Έπεσε η αυλαία στη Γ’ Εθνική και αρκετές ιστορικές ομάδες με θητεία ακόμη και στην Α’ Εθνική, πήραν τον κατήφορο για τα τοπικά πρωταθλήματα.

Η Βέροια για πρώτη φορά στην 64χρονη ιστορία της από τη νέα σεζόν θα λάβει μέρος στην Α’ κατηγορία Ημαθίας. Οι «κυανέρυθροι» ήταν αυτοί που πριν από δύο χρόνια στέφθηκαν πρωταθλητές στη Β’ Εθνική και έχασαν σε μπαράζ με την Λαμία την άνοδό τους στη Σούπερ Λιγκ 1.

Μία άλλη ιστορική ομάδα η Δόξα Δράμας θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της στις … αλάνες του νομού. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί για 20 χρόνια στην Α’ Εθνική κατηγορία με τελευταία σεζόν αυτή του 2011-2012. Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Β΄ Εθνικής, πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής, 1 πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής, ενώ έχει υπάρξει τρείς φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Εορδαϊκός δεν κατάφερε να κρατηθεί στη Γ’ εθνική. Η ομάδα της Πτολεμαϊδας έχει παίξει επτά φορές στη Β’ Εθνική, ενώ για 17 χρόνια συμμετείχε στη Γ’ Εθνική.

Η ΑΕ Ερμιονίδας έφτασε μέχρι την Β’ Εθνική, την σεζόν 2014-15, ενώ τα τελευταία οχτώ χρόνια είχε εξαιρετική παρουσίας τη Γ’ Εθνική. Φέτος είχε μέτρια απόδοση και συγκέντρωσε 22 βαθμούς που δεν ήταν αρκετοί για να μείνει η ομάδα στην κατηγορία.

Πλούσια παρουσία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει ο Βύζας Μεγάρων και είναι μία από τις παλαιότερες ομάδες στην Α’ Εθνική. Έχει αγωνιστεί την δεκαετία του ’60 για τέσσερα χρόνια στην κορυφαία κατηγορία., ενώ έχει περάσει 13 φορές από την Β’ Εθνική. Μετά από δύο σεζόν στη Γ’ Εθνική υποβιβάστηκε στην ΕΠΣ Δυτικής Αττικής καταλαμβάνοντας την 15η θέση στον 3ο όμιλο με 32 πόντους.

Τον δρόμο προς το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΔΑ πήρε ο Πανελευσινιακός ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας του στην Γ’ Εθνική. Έχει αγωνιστεί για τρία χρόνια στην Α’ Εθνική δύο την δεκαετία του 60΄και μια την δεκαετία του 90΄ενώ έχει παίξει και για αρκετά χρόνια στη Β’ Εθνική με τελευταία παρουσία τις σεζόν 2015-2016 και 2016-2017.

Ο Απόλλων Σμύρνης με έτος ίδρυσης το 1910, υποβιβάστηκε στην Α’ Αθηνών, μετά την σεζόν 1958-59 που είχε αγωνιστεί και πάλι στο τοπικό πρωτάθλημα. Φέτος η πορεία της ομάδας δεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να επέλθει το μοιραίο. Ο Απόλλων έχει παίξει 42 χρόνια στην Α’ Εθνική, και 15 χρόνια στη Β’ Εθνική.

Τέλος ο «φονέας των γιγάντων», ο γνωστός σε όλους Φωστήρας, έχοντας διοικητικά κυρίως προβλήματα τερμάτισε στην 16η θέση τους βαθμολογίας του τέταρτου ομίλου με 28 πόντους και από την καινούργια χρονιά θα συμμετέχει στην Α’ κατηγορία Αθηνών. Έχει παίξει για 7 χρόνια στην Α’ Εθνική τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ και 16 φορές στη Β’ Εθνική.