Χαμάς: Εκεχειρία με το Ισραήλ - Ζητά παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν το 1967

Πενταετή εκεχειρία με το Ισραήλ, μαζί με κατάθεση των όπλων της εάν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα πριν από το 1967 προτείνει η Χαμάς.

Χαμάς: Εκεχειρία με το Ισραήλ - Ζητά παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν το 1967

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Χαλίλ Αλ Χαίγια, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Ο Αλ Χαίγια ο οποίος έχει εκπροσωπήσει τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων, εξέφρασε την προθυμία της ομάδας να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), της οποίας ηγείται το αντίπαλο κόμμα Φατάχ, για τον σχηματισμό μιας ενιαίας κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Χαμάς θα αποδεχόταν «ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις».

Ο ίδιος δεν διευκρινίζει αν μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με το τέλος της παλαιστινιακής σύγκρουσης με το Ισραήλ ή με ένα ενδιάμεσο βήμα προς τον διακηρυγμένο στόχο της τρομοκρατικής ομάδας να καταστρέψει το Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει επίσης στο AP ότι η τρομοκρατική ομάδα δεν μετανιώνει για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παρά την καταστροφή που επέφερε στη Γάζα και τους κατοίκους της.

Σε συνέντευξή του στους New York Times αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν να «αλλάξει όλη η εξίσωση» και να διασφαλιστεί ότι "κανείς στην περιοχή δεν θα βιώνει ηρεμία".

«Αυτή η μάχη δεν έγινε επειδή θέλαμε καύσιμα ή εργάτες», δήλωσε τότε. «Δεν αποσκοπούσε στη βελτίωση της κατάστασης στη Γάζα. Αυτή η μάχη έγινε για να ανατραπεί εντελώς η κατάσταση».

Πηγή: cnn.gr