Ο Αλμπέρ Καμύ διαβάζει τον «Ξένο» το 1954

Τα Audio books μιας άλλης εποχής ήταν  ακόμα πιο συναρπαστικά...

Ο Αλμπέρ Καμύ διαβάζει τον «Ξένο» το 1954

Το 1954 ο Αλμπέρ Καμύ διάβασε για τους αναγνώστες του τον «Ξένο» από την αρχή ως το τέλος. Η ανάγνωση αυτή ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε έκτοτε για τους αναγνώστες του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από θεατρικός συγγραφέας ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας υπήρξε σκηνοθέτης ενώ στα νιάτα του συμμετείχε και ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις.

Ο τρόπος που διαβάζει ο Καμύ το ίδιο του το μυθιστόρημα μαρτυρά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη γλώσσα κι εξηγεί ως ένα βαθμό την πλαστικότητα του ύφους του. Σήμερα, ο συγγραφέας του «Ξένου» και της «Πανούκλας» παραμένει επίκαιρος και ευπώλητος όσο ίσως κανένας άλλος Γάλλος συγγραφέας. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι ο Καμύ ήταν πρωτίστως ένας μεγάλος στυλίστας, επιφανές μέλος της λογοτεχνικής νεωτερικότητας όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το παράλογο αλλά και την οξυμένη πολιτική συνείδηση.

Η ανάγνωση του μυθιστορήματος ξεκινά αργά και επιβλητικά αλλά όσο περνά η ώρα ο Καμύ επιταχύνει δίνοντας μια επιπλέον δραματικότητα με τον τόνο της φωνής του. Στο youtube κυκλοφορεί ένα μικρό μέρος αυτής της ανάγνωσης, που είναι αρκετό για να πάρει κανείς μια ιδέα.