Ρεμεντέλας-Γιάννης Σοφογιάννης: Το Ψυχικό κόντρα στον Έσπερο

Το Ψυχικό υποδέχεται (20/04) τον Έσπερο Λαμίας, στο game 2 της μεταξύ τους σειρά για τα play-out της Elite League.

Ρεμεντέλας-Γιάννης Σοφογιάννης: Το Ψυχικό κόντρα στον Έσπερο

Oι προπονητές των δύο ομάδων, Γιώργος Ρεμεντέλας και Γιάννης Σοφογιάννης αντίστοιχα, μίλησαν στην εκπομπή «Πριν τα τζάμπολ» του EOK WebRadio με τον Ραφαήλ Αλαγά και τον Δημήτρη Μελίσση.

Ο Γιώργος Ρεμεντέλας είπε:

Για το παιχνίδι με τον Έσπερο Λαμίας: «Το αυριανό ματς έχει μια μεγάλη βαρύτητα, γιατί έχοντας το πλεονέκτημα και κερδίζοντάς το την “καθαρίζουμε τη μπουγάδα”, μετά από ένα πολύ κακό ξεκίνημα. Θα χρειαστεί να είμαστε πνευματικά έτοιμοι. Αυτό προσπαθώ δύο μέρες με τα παιδιά, να τους δώσω να καταλάβουν ότι το 3-0 δεν είναι 4-0, άρα χρειάζεται και κάτι άλλο. Ο Έσπερος είναι σκληρή ομάδα, δε θα τα παρατήσει, έχει έμπειρα παιδιά, θα τα δώσει όλα, οπότε πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι πνευματικά».

Για το τι πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν: «Έχει να κάνει περισσότερο με την αμυντική αντιμετώπιση τη δική μας πάνω στα δικά τους χαρακτηριστικά. Έχει παιδιά που κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, σαν ομάδα στοχεύουν στη επιθετική τους συγκομιδή, να τρέξουν στο transition, να πάνε στα ριμπάουντ και να κάνουν πολλούς… βρώμικους πόντους. Επομένως, πρέπει να είμαστε στιβαροί για να ανταποκριθούμε. Παράλληλα, πρέπει να ανταποκριθούμε στη πολύ μεγάλη πίεση που ασκούν, γιατί δεν τα πήγαμε τόσο καλά σε αυτό το κομμάτι στο προηγούμενο παιχνίδι».

Για το αν έπαιξε ρόλο στη φετινή πορεία τους η κακή ψυχολογία: «Θα κάνω μια πιο ξεκάθαρη αξιολόγηση όταν τελειώσει η χρονιά. Νομίζω όμως πως δεν ήταν θέμα κακής ψυχολογίας, αλλά ήταν μια κατάσταση που λόγω πολύ μεγάλης δικής μου ευθύνης, άστοχων επιλογών και με ένα πολύ κακό ξεκίνημα, εγώ και τα παιδιά δεν είχαμε μάθει να διαχειριζόμαστε μια τέτοια κατάσταση. Παράλληλα, το επίπεδο των ομάδων ήταν κάπως καλύτερο από πέρυσι, όπου υπήρχαν ομάδες που έλεγες ότι είχες κάποιες νίκες. Δεν είναι θέμα ψυχολογίας, απλά παίζαμε με πολύ μεγάλη πίεση ψυχολογική, γιατί κληθήκαμε να διαχειριστούμε κάτι πρωτόγνωρο και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές ατυχίες, τραυματισμούς, αναγκαστικές αλλαγές παιδιών, αστοχίες. Αυτά είναι ένα “εκρηκτικό” μείγμα που μπορεί να σε διαλύσει. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά δείχνουμε ότι πάμε να το σώσουμε. Ελπίζω το Σάββατο να τελειώσει θετικά η χρονιά».

Για το αν τους δημιούργησαν μεγαλύτερο βάρος οι προηγούμενες δύο χρονιές της ομάδας: «Εμένα προσωπικά με βάρυνε, αλλά γιατί για διάφορους λόγους και προσωπικούς αντιμετώπισα κάποια πολύ σημαντικά πράγματα στο κομμάτι της προσωπικής μου ζωής. Μάλλον ζούσαμε σε ένα… συννεφάκι ότι ήταν όλα καλά, αλλά δεν ήταν έτσι όλα. Στο πρωτάθλημα εμφανίστηκαν ομάδες πάρα πολύ ισχυρές, με τρομακτικά ρόστερ, οπότε δε θα μπορούσαμε εκ των πραγμάτων να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να είμαστε και στον πάτο. Εγώ το βλέπω σαν μια χρονιά που κάνεις… διδακτορικό. Το φετινό μόνο εξέλιξη μπορεί να φέρει. Αν δεν “αποτύχεις” στη ζωή σου, δεν έρχεται η εξέλιξη. Αν το Ψυχικό έκανε το 3/3 σε τρεις συνεχόμενες χρονιές, θα μιλούσαμε για κάτι πρωτόγνωρο. Βέβαια, κανείς δεν περίμενε και ότι θα είμαστε τόσο κακοί».

Για την επόμενη σεζόν: «Παρ’ όλο που πάντα σκέφτομαι το παρόν, αυτά τα πράγματα πέρασαν απ’ το μυαλό μου φέτος. Πάλεψα πολύ με τον εαυτό μου στους πρώτους μήνες να… συμφιλιωθώ με αυτήν την κατάσταση. Δεν ξέρω τι θα γίνει με την ομάδα. Ας μη βάλουμε στον “αέρα” τίποτα, ίσως πρέπει να εξετάσω πολλά δεδομένα γενικότερα. Είμαι όλα τα χρόνια στην ομάδα, την αγαπώ πάρα πολύ και δε θέλω να γίνει κάτι άσχημο στα χέρια μου, θα μου στοιχίσει πολύ ψυχολογικά. Θα γίνει πολύ βαθιά ανασκόπηση της χρονιάς σε όλους τους τομείς».

Ο Γιάννης Σοφογιάννης μίλησε:

Για το παιχνίδι με το Ψυχικό: «Στο προηγούμενο ματς τα παιδιά πάλεψαν πάρα πολύ, απλά πέσαμε σε μια πάρα πολύ καλή μέρα του Ψυχικού και κατάφεραν και μας κέρδισαν δίκαια. Εμείς όπως σε κάθε ματς θα μπούμε και θα παλέψουμε. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε φαβορί, ούτε πριν τη σειρά ήμασταν. Παρ’ ότι έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια στην αρχή και έναν καταπληκτικό 2ο γύρο, με πολλές δυσκολίες, δεν καταφέραμε ν’ αποφύγουμε τα play-out λόγω κάποιων συγκυριών σε αποτελέσματα και τώρα φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

Για το τι πρέπει να κάνουν καλύτερα απ’ το προηγούμενο παιχνίδι: «Πρέπει να μπορέσουν τα παιδιά να μείνουν συγκεντρωμένα στο πλάνο μας για ένα μεγαλύτερο μέρος του αγώνα απ’ ότι στο προηγούμενο. Το Ψυχικό εκεί βρέθηκε σε τρομερή μέρα, κάθε φορά που φτάναμε έβαζαν 1-2 σουτ και θα ξέφευγαν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε εγωισμό, να παίξουμε το ίδιο δυνατά και να έχουν οι παίκτες μας μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τι ζητάμε σε κάθε φάση».

Για τη φετινή τους πορεία: «Η ομάδα αυτήν τη στιγμή πληρώνει την κακή στιγμή που είχε με απώλειες παικτών και τραυματισμών τον Δεκέμβριο. Η μόνη κακή περίοδος που είχαμε ήταν αυτή, γιατί είχαμε ξεμείνει από θέμα παικτών. Στον 2ο γύρο η ομάδα έκανε τεράστιες νίκες εντός έδρας και εκτός έχασε κάποια ματς στο τέλος. Περισσότερο μας “πνίγει” το αίσθημα της κακής τύχης, παρ’ ότι δεν πιστεύω τόσο στην τύχη. Με αυτό το format των play-out έτυχε να παίξουμε με την μοναδική ομάδα που είχαμε μειονέκτημα και αυτό μάς “πονάει”. Θεωρώ πως δε μας αξίζει το να βρισκόμαστε στο 0-3 αυτήν τη στιγμή βάσει της προσπάθειας που έχει γίνει. Δεν είμαστε μια απ’ τις ομάδες, βάσει της πορείας μας, που θα έπρεπε να παλεύουμε για την παραμονή μας. Θέματα συγκυριών, κακών timing, ατυχίας, αποτελεσμάτων μάς έφεραν εδώ αυτήν τη στιγμή και είναι κάτι δύσκολο και για τα παιδιά να το δεχτούν εγωιστικά και να το βάλουμε στο μυαλό μας».

Για τη στήριξη του κόσμου: «Εγώ είμαι περήφανος για όλη την προσπάθεια που γίνεται εδώ. Δεν είμαστε ομάδα “φωτοβολίδα”, ο κόσμος “αγκάλιασε” την ομάδα απ’ την αρχή, κάθε ματς στο Χαλκιοπούλειο ήταν γιορτή, η ατμόσφαιρα ήταν τρομερή. Νομίζω ότι αξίζαμε να ήμασταν και να είμαστε σε αυτήν την κατηγορία. Θα παλέψουμε μέχρι την εξάντληση των δυνάμεών μας γι’ αυτό το πράγμα».