Αν έχεις ψυχή (και ποιότητα) διάβαινε!

Ο πανάξιος τίτλος για την ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού ήρθε χάρη στο ψυχικό σθένος και την ποιότητα των αθλητών του.

Αν έχεις ψυχή (και ποιότητα) διάβαινε!

Πρωτάθλημα ήταν και πάει... Για την ακρίβεια, πήγε στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό, ο οποίος στα πλέι οφ έδειξε ότι ήταν η καλύτερη, πιο σταθερή και πιο φορμαρισμένη ομάδα της Volley League ανδρών, κατακτώντας πέρα ως πέρα δίκαια το 32ο πρωτάθλημα και 14ο νταμπλ της ένδοξης Ιστορίας του.

Για να το καταφέρει, φυσικά, χρειάστηκε να στηριχθεί στη δεδομένη ποιότητα και τεράστια προσωπικότητα ορισμένων αθλητών του. Ο Τόντσεκ Στερν ήταν συγκινητικός σε ένα ακόμη ματς, ο Ιντάλγκο πήρε τον τίτλο με δικό του άσο στο ματς μπολ, ενώ οι Τζούριτς, Κουμεντάκης, Τζιάβρας και Τράβιτσα ήταν σταθερότατοι σε όλη τη σειρά των τελικών και όχι μόνο.

Πέρα από την ποιότητα όμως, για να έρθει ο τίτλος κόντρα στον «εφτάψυχο», πεισματάρη και επίσης ποιοτικό Παναθηναϊκό, οι Πειραιώτες χρειάστηκε να ξεπεράσουν και αρκετές αντιξοότητες και δυσκολίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τίτλος ήρθε με μειονέκτημα έδρας, ενώ στον κρίσιμο τέταρτο τελικό τέθηκε νοκ άουτ ύστερα από μόλις ενάμισι σετ ο MVP του πρωταθλήματος Τζούριτς.

Συν τοις άλλοις, ο Παγένκ έπαιζε με... ένα χέρι, ενώ ο Ζουπάνης ήταν εκτός λόγω τραυματισμού. Πώς ξεπέρασε όλα αυτά τα εμπόδια ο Ολυμπιακός; Με τα αστείρευτα ψυχικά αποθέματα που έδειξε ότι διαθέτει. Διότι καλή η ποιότητα, αλλά χωρίς ψυχή το... μίγμα είναι ημιτελές.

Και η ψυχή αυτή φάνηκε περίτρανα όχι σε κάποια επίθεση, αλλά στην τρομερή αμυντική προσπάθεια των Στερν και Ιντάλγκο στο τέταρτο σετ, όταν έκαναν το 19-18 πριν πέσει στον «πράσινο» πάγκο το μπουκάλι ενός ανεγκέφαλου. Ασχολίαστο αυτό το τελευταίο...

Η αξία του ηττημένου δίνει πάντοτε δόξα στον νικητή και η αλήθεια είναι πως το φετινό πρωτάθλημα ήταν και «ολόχρυσο» πέρα από παλικαρίσιο, διότι στην αντίπερα όχθη βρισκόταν ο «αιώνιος» αντίπαλος Παναθηναϊκός. Πλέον το... μπαλάκι περνάει στη διοίκηση, η οποία καλείται να ανταμείψει τους κομβικούς συντελεστές αυτού του τίτλου και να βάλει τις βάσεις για έναν ακόμη του χρόνου.

ΥΓ: Η επίσημη ιστοσελίδα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού άφησε αιχμές για τη διαιτησία του τέταρτου τελικού, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι δεν άφησαν» την ομάδα του Ανδρεόπουλου να στείλει τη σειρά σε πέμπτο ματς. Αυτό που παρέλειψαν να αναφέρουν ήταν σε ποιες ακριβώς φάσεις αδικήθηκε ο ΠΑΟ.

Ο οποίος ΠΑΟ παρεμπιπτόντως μέσω του τεχνικού του επιτελείου από το τρίτο σετ κι έπειτα (δηλαδή μόνο όταν αντιλήφθηκε ότι έχει τύχη στο ματς) επιδόθηκε σε ρεσιτάλ διαμαρτυριών και δημιουργίας έντασης. Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν αδικήθηκε, καθώς με την ύπαρξη του βίντεο τσάλεντζ απλά δεν γίνεται να αδικηθείς.

Η μοναδική φάση που είναι άξια σχολιασμού και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (αυστηρά) αμφιλεγόμενη ήταν ένα καρφί του Φράγκου οριακά μέσα από την αντένα, το οποίο αρχικά δόθηκε παράβαση από τον πρώτο ρέφερι. Ύστερα από τσάλεντζ του ΠΑΟ ο διαιτητής παραδέχθηκε το σφάλμα του και ο πόντος ξαναπαίχθηκε. Προς τι λοιπόν οι αιχμές; Αστεία πράγματα...