Ο ξεχωριστός Τζακ Νίκολσον

Σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου του 1937, βλέπει το φως του κόσμου ο Τζακ Νίκολσον.

Ο ξεχωριστός Τζακ Νίκολσον

Στις 22 Απριλίου 1937 γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών που διαθέτει πολύπλευρο ταλέντο. Ο λόγος για τον Τζακ Νίκολσον. Ξεχωρίζει τόσο για την κωμική όσο και για τη δραματική του φλέβα και στην πολύχρονη καριέρα του έχει διακριθεί σε ρόλους αντικομφορμιστών και περιθωριακών ανθρώπων που αντιμάχονται τις κατεστημένες κοινωνικές δομές. Το διαβολικό χαμόγελό του και η αργή αποσπασματική ομιλία του παραμένουν αναλλοίωτα με το πέρασμα του χρόνου.

Έχει κερδίσει τρία Όσκαρ, ενώ ήταν συνολικά υποψήφιος 12 φορές για το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του ήρθε το 1976 για τη συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία του Μίλος Φόρμαν «Στη φωλιά του κούκου» (1975) , στην οποία υποδυόταν έναν τρόφιμο ψυχιατρείου. Η δεκαετία του ‘80 ήταν πλούσια σε σημαντικούς ρόλους και διακρίσεις για τον σπουδαίο Aμερικανό ηθοποιό.

Ξεκίνησε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την αξέχαστη ερμηνεία του στην ταινία τρόμου του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Η λάμψη», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. Το 1984 κατέκτησε το δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία του αλκοολικού αστροναύτη στην ταινία «Σχέσεις στοργής» του Τζέιμς Μπρουκς. Το 1998 κέρδισε το τρίτο Όσκαρ της καριέρας του για τον ρόλο του μισάνθρωπου συγγραφέα στην κομεντί του Τζέιμς Μπρουκς «Καλύτερα δεν γίνεται». Ο πιο προσοδοφόρος ρόλος της καριέρας του Τζακ Νίκολσον ήταν ο Τζόκερ στην ταινία του Τιμ Μπάρτον «Μπάτμαν» (1989). Το κασέ του ηθοποιού κυμάνθηκε μεταξύ 60 και 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με μια ματιά...

1616: Πέθανε ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας («Δον Κιχώτης»).

1724: Γεννήθηκε ο Ιμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού («Η κριτική του καθαρού λόγου»).

1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τραυματίζεται από σφαίρα στο Φάληρο. Εκφράζονται υπόνοιες για δολοφονική απόπειρα από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

1894: Πέθανε ο Κώστας Κρυστάλλης, Έλληνας πεζογράφος και ποιητής («Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης»).

1897: Η μάχη των Φαρσάλων: οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897).

1915: Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1931: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.

1943: Γεννήθηκε η Λουίζ Γκλικ, Αμερικανίδα ποιήτρια, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020.

1954: Πέθανε ο Ευγένιος Ευγενίδης, Έλληνας εφοπλιστής και φιλάνθρωπος.

1976: Γεννήθηκε ο Πολωνός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίχαλ Ζεβλάκοφ, ο οποίος αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό (2006-2010).

1982: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Κακά, ο οποίος το 2007 κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν. Αγωνίστηκε τόσο με την εθνική ομάδα της χώρας του όσο και στη Ρεάλ Μαδρίτης.

1994: Πέθανε ο Ρίτσαρντ Μίλχαουζ Νίξον, Αμερικανός πολιτικός, που υπηρέτησε ως 37ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1969 έως το 1974, όταν και έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε από το αξίωμά του.