Λεβερκούζεν: «Η δεύτερη ευκαιρία» της... Neverlusen του Αλόνσο στο Ολίμπικο

Ο Τσάμπι Αλόνσο έδειξε στη Ρόμα στο Ολίμπικο τι έμαθε μέσα σε 12 μήνες στη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Λεβερκούζεν: «Η δεύτερη ευκαιρία» της... Neverlusen του Αλόνσο στο Ολίμπικο

Ο Τσάμπι Αλόνσο κοίταξε πάνω από τον ώμο του βοηθού του και κοίταξε το τηλέφωνό του. Έλεγαν το σκορ στον άλλο προημιτελικό του Europa League. Όταν το buffering σταμάτησε και έγινε ξεκάθαρο ποιος είχε προκριθεί από τη δική τους πλευρά της παρένθεσης, δεν ήταν απαραίτητη η ανάγνωση των χειλιών. «Ρόμα».

Ένας από τους βοηθούς του Αλόνσο ύψωσε τη γροθιά του. Ο άλλος χειροκρότησε. «Δεν πανηγυρίζαμε», επέμεινε ο Αλόνσο - αλλά ήταν το ζευγάρωμα που ήθελε η ομάδα του, η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Είχε να χάσει στην Ευρώπη από πέρυσι τέτοια εποχή από τον ίδιο αντίπαλο, στο ίδιο γήπεδο και στην ίδια φάση του Europa League, όταν ο Εντοάρντο Μποβέ, ένα ξανθό, ντόπιο αγόρι, μέσος όπως ο προπονητής του Ντανιέλε ντε Ρόσι, πέτυχε το μοναδικό γκολ των δύο ημιτελικών.

Η Ρόμα είχε 28% κατοχή μπάλας και αναμενόμενα γκολ (xG) 0,03 εκείνο το βράδυ. Οι παίκτες της Λεβερκούζεν πέρασαν από τη μεικτή ζώνη σαν τουρίστες που είχαν απολαύσει μια υπέροχη μέρα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, με μια καρμπονάρα και selfies έξω από το Κολοσσαίο, για να συνειδητοποιήσουν με σοκ και αγωνία ότι το πορτοφόλι, το τηλέφωνο και το ρολόι τους είχαν εξαφανιστεί.

«Είμαι άφωνος που αποκλειστήκαμε», είπε ο Ναντιέμ Αμίρι, τα λόγια του τα άρπαξε ο τότε προπονητής της Ρόμα και ένας από τους ένδοξους μέντορες του Αλόνσο, ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος πρέπει να ήταν παρατηρητής στον καναπέ του χθες το βράδυ. «Αυτή η ήττα ήταν βάναυση», είχε παραδεχθεί ο Αλόνσο. «Ήταν οδυνηρή και ο πόνος κράτησε για αρκετό καιρό».

Η νίκη της Πέμπτης με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι δεν ήταν εκδίκηση στα μάτια του. Πάρα πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες Μίλβιο και Ντούκα Ντ’ Άοστα που οδηγούν στο Ολίμπικο. «Η Ρόμα έχει αλλάξει πολύ», δήλωσε ο Αλόνσο. «Άλλαξαν προπονητή, άλλαξαν παίκτες και άλλαξαν στυλ».

Αν η περασμένη σεζόν προσέφερε τις πιο έντονες αντιθέσεις στις φιλοσοφίες του ποδοσφαίρου, αυτή τη φορά, η Λεβερκούζεν και η Ρόμα είχαν περισσότερα κοινά από το να έχουν στον πάγκο τους έναν πρώην μεσοεπιθετικό που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Βλέπω τον εαυτό μου στην πορεία της καριέρας (του Ντε Ρόσι)», εξήγησε ο Αλόνσο. «Πιθανότατα η γενιά των προπονητών στην οποία ανήκω δείχνει νέα πράγματα και ο Ντε Ρόσι το κάνει αυτό».

Η Ρόμα έχει γίνει πιο επεκτατική από τότε που ανέλαβε ο Ντε Ρόσι τον Ιανουάριο, πιο συμβατή με τις τελευταίες ποδοσφαιρικές τάσεις. Το ρεκόρ τους είναι το τρίτο καλύτερο στη Serie A από τότε που αντικατέστησε τον Μουρίνιο και μόνο η πρωταθλήτρια της Serie A Ίντερ έχει πετύχει περισσότερα γκολ. Σε όλη την Curva Sud αναγραφόταν η λέξη "Avanziamo". Ας περάσουμε από μέσα. Ήταν ο πέμπτος ευρωπαϊκός ημιτελικός του συλλόγου μέσα σε έξι χρόνια, επίτευγμα που συγκρίνεται μόνο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία βέβαια το έχει κάνει αποκλειστικά στο Champions League.

«Η γυναίκα μου μου είπε: "Δεν θέλω να παίξεις στη Ρώμη. Έχω ένα κακό προαίσθημα'», αποκάλυψε ο μέσος της Λεβερκούζεν, Ρόμπερτ Άντριτς. «Αλλά δεν θα είναι πρόβλημα». Όχι για μια ομάδα που βρίσκεται σε αήττητο σερί 46 αγώνων.

Και όμως, όταν ο Ρομέλου Λουκάκου, ο εκτελεστής του Europa League, χτύπησε το δοκάρι στο 20ό λεπτό, αυτό αποτέλεσε υπενθύμιση του πόσο δύσκολο είναι για τις φιλοξενούμενες ομάδες να έρχονται στο Ολίμπικο και να κερδίζουν. Κανείς δεν είχε καταφέρει να το κάνει αυτό στην Ευρώπη από την εποχή της Μπέτις πριν από δύο χρόνια και όπως συνέβη με την Μπράιτον και τη Μίλαν, φαινόταν ότι ένα γκολ της Ρόμα νωρίς θα μπορούσε να προκαλέσει το είδος της κλιμάκωσης της ατμόσφαιρας που μπορεί να κατεδαφίσει μια φιλοξενούμενη ομάδα. «Σε πολλά παιχνίδια φέτος (εννέα από τα 21 που έχει αναλάβει ο Ντε Ρόσι) έχουμε πάρει το εναρκτήριο λάκτισμα», δήλωσε ο 40χρονος. «Και αυτό έχει γυρίσει το παιχνίδι υπέρ μας. Απόψε συνέβη το αντίθετο».

Ο Ντε Ρόσι έμεινε ευχαριστημένος από τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε η Ρόμα στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου. Η απόφαση του Αλόνσο να παρατάξει μια ομάδα χωρίς επιθετικούς δεν τον εξέπληξε. «Συνήθως παίζουν με έναν φυσικό σέντερ φορ όπως ο Βίκτορ Μπονιφάς ή ο Πάτρικ Σικ, αλλά απέναντι στην Ντόρτμουντ και την Μπάγερν Μονάχου, πιθανόν ομάδες που δεν θα πω ότι φοβόταν η Λεβερκούζεν, αλλά αυτές που θεωρούν καλές μπροστά, έπαιξαν έτσι», είπε. «Το αναλύσαμε και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν λίγο πιο αμυντικοί».

Αυτό που έδειξε η Λεβερκούζεν ήταν τα στρώματα που έχει προσθέσει για να γίνει εν δυνάμει νικήτρια του τρεμπλ φέτος.

Από τη μία πλευρά, η κινητική επίθεση με μηδενικό σημείο αναφοράς δημιούργησε προβλήματα στους κεντρικούς αμυντικούς της Ρόμα. Ο Κρις Σμόλινγκ, ειδικότερα, δεν του αρέσει τίποτα περισσότερο από το να διώχνει τις σέντρες. Η Λεβερκούζεν δεν έπαιξε σύμφωνα με τα δυνατά του σημεία. Απέναντι στους πρωταθλητές Γερμανίας, δεν ένιωθε άνετα να βγαίνει για να συναντήσει τον Αμίν Αντλί, τον Φλόριαν Βιρτς ή τον Ζερεμί Φριμπόνγκ.

Από την άλλη, η Λεβερκούζεν δεν ντρεπόταν να αμυνθεί ως εξάδα πίσω στην άμυνα, όταν η Ρόμα είχε την μπάλα. Η αλυσίδα αυτή της έκανε δύο πράγματα: σήμαινε ότι δεν υπήρχαν κενά για να παίξει η Ρόμα και επέτρεπε στους κεντρικούς αμυντικούς Πιέρο Χινκάπι και Εντμόντ Ταπσόμπα να πηδούν και να σβήνουν τον Πάουλο Ντιμπάλα και τον Λορέντζο Πελεγκρίνι χωρίς να φοβούνται ότι θα βρεθούν ακάλυπτοι.

Τελικά, ήταν ένα λάθος που έκρινε το παιχνίδι. Ο Ρικ Καρσντορπ υποσκέλισε μια πάσα στον τερματοφύλακα Μάιλ Σβίλαρ και στη συνέχεια γλίστρησε. Μόνο ο Χάρι Κέιν, ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Κόουλ Πάλμερ έχουν πετύχει περισσότερα γκολ το 2024 από τον Βιρτς και δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει μια ευκαιρία όπως αυτή που έχασε πέρυσι εδώ. Όπως επανέλαβε ο Αλόνσο, το παιχνίδι δεν αποτελούσε εκδίκηση αλλά «μια δεύτερη ευκαιρία».

Όταν ο Ντε Ρόσι αντικατέστησε τον Κάρσντορπ με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, η Sud δεν έδειξε έλεος και τον γιούχαρε. Μόλις ο Μουρίνιο τον έθεσε εκτός ομάδας μετά από ένα παιχνίδι με τη Σασουόλο, στο οποίο ο πρώην προπονητής της Ρόμα μίλησε για «προδότη» στις τάξεις της, ο Κάρσντορπ έχασε τους οπαδούς που είχε δουλέψει τόσο σκληρά για να ξανακερδίσει.

Αλλά όχι τον Ντε Ρόσι.

«Θα ήταν λάθος να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κάποιον, όταν στο παρελθόν έχουμε σκοράρει εξαιτίας του λάθους κάποιου άλλου», είπε. «Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού». Αυτό του Κάρσντορπ, πάντως, ανάγκασε τη Ρόμα να βγει πάνω στη Λεβερκούζεν, η οποία αντέδρασε αδίστακτα και θα μπορούσε να είχε τελειώσει το πρώτο ημίχρονο με περισσότερο από ένα γκολ διαφορά. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ομάδα, μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της Μπολόνια του Τιάγκο Μότα, η οποία επίσης κέρδισε στη Ρώμη τον περασμένο μήνα.

«Ήταν η βραδιά τους. Είναι η χρονιά τους», παραδέχτηκε ο Ντε Ρόσι. «Μπορείς να είσαι λιγότερο επιθετικός, αλλά τότε αυτοί παίρνουν το παιχνίδι κατοχής της μπάλας. Να είσαι πιο επιθετικός και εκθέτεις τον εαυτό σου στην ταχύτητά τους από πίσω». Είναι μια περίπτωση να διαλέξεις το δηλητήριό σου, αν και ο Μουρίνιο δεν θα διάλεγε καθόλου. Αντ' αυτού θα καθόταν πίσω και θα περίμενε να κάνει κάποιο λάθος η Λεβερκούζεν.

Συνολικά, η Λεβερκούζεν ήταν άξια νικήτρια και η σύζυγος του Άντριχ δεν χρειαζόταν να ανησυχεί, αφού έβαλε το δικό του… κερασάκι στην τούρτα.

Ο Μπράιαν Κριστάντε πέρασε με κεφαλιά την μπάλα δίπλα από το δοκάρι από την ίδια θέση που σκόραρε εναντίον της Ουντινέζε την περασμένη εβδομάδα. Ο Πελεγκρίνι έβγαλε τον Σαρντάρ Αζμούν στο ένας εναντίον ενός και ο επίσης αναπληρωματικός Τάμι Άμπραχαμ έχασε μια παρόμοια κεφαλιά με αυτή που σκόραρε στις καθυστερήσεις στη Νάπολη το Σαββατοκύριακο.

Ήταν το αντίθετο από αυτό που συνέβη όταν η Μπράιτον επισκέφθηκε εδώ, όταν ο Ντε Ρόσι παραδέχθηκε ειλικρινά ότι το σκορ κολακεύει την ομάδα του. Η Λεβερκούζεν ήταν τυχερή που πέταξε για Γερμανία με καθαρό φύλλο αγώνα. Αυτό αφήνει τη Ρόμα να χρειάζεται μια "Remontada" όπως αυτή που ενέπνευσε ο Ντε Ρόσι και ο Μανωλάς απέναντι στην Μπαρτσελόνα το 2018. «Πιστεύω», είπε.

Αλλά, προς το παρόν, το σερί της Λεβερκούζεν συνεχίζεται. Πόσο ποιητικό είναι το γεγονός ότι το σερί της Λεβερκούζεν συνεχίζεται εδώ, από όλα τα μέρη, στην Αιώνια Πόλη.