14+1 τροφές για επιστροφή στη «διατροφική» κανονικότητα μετά το Πάσχα

Αν το παρακάναμε με το φαγητό, μπορεί να αισθανόμαστε την ανάγκη να επανέλθουμε, να αποτοξινωθούμε και, φυσικά, να περιορίσουμε τα κιλά που μπορεί να πήραμε.

14+1 τροφές για επιστροφή στη «διατροφική» κανονικότητα μετά το Πάσχα

Οι γιορτές, όλες οι γιορτές, αλλά ειδικά το Πάσχα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φαγητό. Το πολύ φαγητό και μάλιστα, για πολλούς, μετά από αρκετές ημέρες νηστείας. Επόμενο είναι, λοιπόν, αν το παρακάναμε, να αισθανόμαστε την ανάγκη να επανέλθουμε, να αποτοξινωθούμε, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανακάμψει και, φυσικά, να περιορίσουμε τα κιλά που μπορεί να πήραμε. Τι μπορεί να μας βοηθήσει; Ακολουθούν 15 υγιεινές τροφές που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας.

  1. Γιαούρτι

Η προβιοτική δύναμη του γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κοιλιακών προβλημάτων που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Τα «καλά» βακτήρια, που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι, μπορούν να εξισορροπήσουν τα κακά βακτήρια και να εξαφανίσουν τα αέρια και τη διάρροια. Αναζητήστε γιαούρτι με ενεργές ζωντανές καλλιέργειες για να έχετε το βακτηριακό όφελος.

  1. Μπανάνες

Αυξήθηκε η πίεσή σας από το πολύ νάτριο; Περιορίστε το τρώγοντας μια μπανάνα. Η μπανάνα περιέχει κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τα αποτελέσματα μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  1. Πλιγούρι βρώμης

Ένα μπολ βρώμης το πρωί θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας με το δεξί. Θα πάρετε 1-2 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης απομακρύνοντάς την από το σύστημά σας πριν γίνει μονιμότερη.

  1. Πράσινο τσάι

Μια κούπα πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη) είναι γεμάτη φλαβονοειδή, που μειώνουν τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης και μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την υψηλή αρτηριακή πίεση στο φυσιολογικό.

  1. Ξηροί καρποί

Η υπερφαγία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί σας προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε – όλα αυτά βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και προστατεύουν τις αρτηρίες.

  1. Όσπρια

Φακές, φασόλια, ρεβύθια… οι επιλογές είναι πολλές. Επιλέξτε το αγαπημένο σας για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Τα όσπρια χρειάζονται επίσης χρόνο για να χωνευτούν, κάτι που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερη ώρα.

  1. Αυγά

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα αυγά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12 και D, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων που μπορεί να προκληθούν από την υπερφαγία. Φτιάξτε μια ομελέτα με λαχανικά για επιπλέον φυτικές ίνες. Και μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο, εάν ανησυχείτε για τη χοληστερίνη.

  1. Σπανάκι

Το σώμα σας έχει να αντιμετωπίσει πολλά μετά από μια υπερφαγία. Το σπανάκι είναι γεμάτο βιταμίνη Β2, η οποία βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους. Οι βιταμίνες Β βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι καλύτερο να τρώτε τα φυλλώδη χόρτα σας ωμά ή στον ατμό. Με το βράσιμο μπορεί να χαθούν απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

  1. Ξίδι

Λίγο ξίδι στη σαλάτα μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μετά τα σκαμπανεβάσματα της υπερφαγίας. Το ξίδι μπορεί να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη αν φάγατε πολλούς υδατάνθρακες. Αλλά μην το παρακάνετε: το πολύ ξίδι μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι σας.

  1. Τζίντζερ

Αισθάνεστε φούσκωμα; Το τζίντζερ βοηθά στη χαλάρωση των μυών στο πεπτικό σας σύστημα και στην έξοδο των αερίων. Φτιάξτε λίγο τσάι με τζίντζερ, προσθέστε τζίντζερ στη σαλάτα ή ανακατέψτε λίγο σε ένα smoothie, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

  1. Πορτοκάλια

Είναι νόστιμα και γεμάτα βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στην πέψη των λιπών. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα η ενίσχυση της βιταμίνης C να σας δώσει περισσότερη ενέργεια και να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο αντί για χυμό για να αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες.

  1. Λιναρόσπορος

Είναι μια εύκολη προσθήκη σε τρόφιμα που ήδη τρώτε, όπως πλιγούρι βρώμης ή smoothies. Δεν αλλάζει τη γεύση του φαγητού, αλλά μπορεί να προσθέσει φυτικές ίνες και ALA, ένα λιπαρό οξύ που μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Προτιμήστε αλεσμένο λιναρόσπορο έναντι του ελαίου λιναρόσπορου για πλήρη οφέλη σε φυτικές ίνες.

  1. Σολομός

Τα ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τον εγκέφαλο, αλλά προσφέρουν επίσης και συγκεντρωμένη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την αύξηση του σακχάρου μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.

  1. Μπρόκολο

Η υπερφαγία, όταν δεν είναι περιστασιακή όπως συμβαίνει στις γιορτές, σχετίζεται με την κατάθλιψη, επομένως είναι καλό να καταναλώνετε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Το μαγνήσιο λειτουργεί ως τονωτικό της διάθεσης και το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο. Μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο προσφέρει σχεδόν το 13% της ημερήσιας ποσότητας που χρειάζεστε.

  1. Νερό

Ένας καλός τρόπος για να αναρρώσει το σώμα σας από την υπερφαγία είναι να ξεπλύνετε το σύστημά σας με νερό. Το νερό δεν βοηθά μόνο στην αφομοίωση των τροφών, αλλά μαλακώνει και τα κόπρανα. Και αν η δυσπεψία έχει δέσει το στομάχι σας κόμπο, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές φυσαλίδες. Μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την αδιαθεσία.