Η μοναξιά συνεπάγεται με περισσότερες «γλυκές» λιγούρες, σύμφωνα με έρευνα

Αν νιώθετε μοναξιά ή κοινωνικά απομονωμένοι, πιθανότατα θα έχετε περισσότερες λιγούρες, κυρίως για κάτι γλυκό, καταδεικνύει νέα έρευνα.

Η μοναξιά συνεπάγεται με περισσότερες «γλυκές» λιγούρες, σύμφωνα με έρευνα

Η κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μοναξιάς είναι γνωστό ότι έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας, κυρίως στον ψυχισμό μας, στην καρδιά μας και το βάρος μας, αλλά όπως φαίνεται και στις λιγούρες. Οι αρνητικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης στην υγεία έγιναν ιδιαίτερα αντιληπτές κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 και των lockdown.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Network Open", επιδίωξε να συνδέσει τη μοναξιά και την απομόνωση με τις διατροφικές διαταραχές, ειδικότερα τις έντονες λιγούρες για ζάχαρη και γλυκό.

Τα αποτελέσματά της μελέτης, που δείχνουν ότι η μοναξιά επηρεάζει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στα τρόφιμα, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την παχυσαρκία.

Η έρευνα έγινε σε 93 υγιείς γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίες είχαν διαφορετικές διατροφικές συμπεριφορές και διαφορετικά επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να δουν πώς θα ανταποκριθεί ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων όταν βλέπουν κάποιες εικόνες που δεν έχουν καμία σχέση με τρόφιμα, και πως όταν βλέπουν εικόνες με γλυκά ή αλμυρά φαγητά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εγκέφαλος των γυναικών που βίωναν μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση αντιδρούσε σημαντικά πιο έντονα όταν έβλεπαν φωτογραφίες με τρόφιμα σε σύγκριση με ουδέτερες εικόνες. Συγκεκριμένα, όταν έβλεπαν γλυκές τροφές, παρατηρήθηκε αυξημένη αντιδραστικότητα σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, η δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου δεν ήταν τόσο έντονη όταν έβλεπαν εικόνες με αλμυρά φαγητά.

Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η μοναξιά συνδέεται με την παχυσαρκία, την ψυχική υγεία και τις διατροφικές διαταραχές. Τα γλυκά επηρεάζουν ιδιαίτερα τις νευρικές αποκρίσεις του εγκεφάλου, πιθανώς λόγω της αναλγητικής τους δράσης.

Πηγή: iatropedia.gr