Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των υπευθύνων για το μπάζωμα

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για την εφαρμογή της εντολής που έδωσε η Αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας για διερεύνηση του συμβάντος και των υπαιτίων του. Τι αναφέρει η διάταξη

Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των υπευθύνων για το μπάζωμα

Δεκαπέντε μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, νέα τροπή παίρνει η δικαστική διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, μετά την απόφαση της Αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Αικατερίνης Μάτση, να κάνει δεκτή την προσφυγή του Παύλου Ασλανίδη, (πατέρα θύματος) κατά της απορριπτικής απόφασης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας, θέμα που είχε αναδείξει το in.

Έτσι, η εν λόγω απόφαση, που απέρριπτε τη μήνυση συγγενών θυμάτων πέφτει στο κενό και προς το παρόν αποφεύγεται ο κίνδυνος να γραφτεί στις καλένδες η ενδελεχής έρευνα για τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στο χώρο του δυστυχήματος.

Δικαίωση των συγγενών των θυμάτων

«Ό,τι δεν έγινε εδώ και 14 μήνες, έγινε πριν μία εβδομάδα», ανέφερε ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασε τον γιο του Δημήτρη, σχολιάζοντας την απόφαση να γίνει δεκτή η προσφυγή και να διαβιβαστεί στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να αποσταλεί στην Βουλή, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της Επιτροπής Διαχείρισης που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2023.

Η μήνυση του κ. Ασλανίδη στρεφόταν εις βάρος του υφυπουργού Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Τριαντόπουλου, του τότε υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, της τότε υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη και του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

«Τη μήνυση, την πρώτη φορά, την είχε απορρίψει η πρώτη εισαγγελέας, δεν βρήκε καμία παράβαση από τα συγκεκριμένα άτομα και ούτε καν την έστειλε στον Άρειο Πάγο όπως όφειλε. Με λίγα λόγια, πήγε να τη βάλει στο συρτάρι», είπε (MEGA), ο Παύλος Ασλανίδης.

«Τα στοιχεία του εγκλήματος τα πετάξανε από εδώ και από εκεί, όχι μόνο σε ένα οικόπεδο. Τα πρώτα πήγαν στο οικόπεδο αυτό, που είναι μέσα στη δικογραφία, και ήδη είναι εκεί τα ειδικά σκυλιά και ψάχνουν, και τα πολλά τα βαγόνια, τα καμένα και χώματα και ό,τι σήκωσαν από εκεί πέρα, μιλάμε για τόνους, τα έχουν πάει στο Κουλούρι σε ένα οικόπεδο που είναι ιδιοκτησίας του ΟΣΕ. Δηλαδή στο σπίτι του δολοφόνου πήγαν τα ευρήματα. Ήταν 9 μήνες εκεί, βάλαμε την ομάδα με τα σκυλιά εμείς οι γονείς, και βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά από τέσσερις κοπέλες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα πάνω-κάτω έφερε η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας

Υπό τα νέα δεδομένα ζητούνται μεταξύ άλλων να επισυναφθούν σχετικά έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο συμβάν, με τα οποία θα δίνεται σαφής απάντηση στο ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο (προς τον σκοπό αυτό να γίνει χρήση και του υπάρχοντος φωτογραφικού υλικού που υπάρχει στη δικογραφία) και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης κρίσιμων για την έρευνα αποδεικτικών υλικών.

Συγκεκριμένα η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας, με διάταξή της ζητά επιτακτικά να μάθει ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τόνοι χώματος και φερτών υλικών «αφού οι όγκοι που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας». Παράλληλα κρίνει την εκχωμάτωση και το «μπάζωμα» του πεδίου ως μία «αυθαίρετη παρέμβαση».

Διατάσσει την διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και έχοντας στην διάθεσή της πληθώρα στοιχείων και καταθέσεων αξιολογεί πως: «(…) διαπιστώθηκε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό (…)».

Υπό αυτό το πρίσμα δεν έχει γίνει ακόμη σαφές με βάση ποια διαδικασία ελήφθη αυτή η απόφαση και από ποιον και η αντεισαγγελέας ζητά την άμεση διερεύνηση του συμβάντος και των υπαιτίων του, δίνοντας προθεσμία 20 ημερών (από 22/04) να διευκρινιστεί:

«-ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παρευρίσκονταν τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια στο τόπο του δυστυχήματος, και

– ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

-Ποιο θα ήταν το πρόβλημα εάν το χώμα και τα φερτά υλικά παρέμεναν στο τόπο του ατυχήματος;»

Προς τον σκοπό αυτό ζητά «να επισυναφθούν σχετικά έγγραφα της ελληνικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο συμβάν, με τα οποία θα δίνεται σαφής απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα, δηλαδή ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο (προς τον σκοπό αυτό να γίνει χρήση και του υπάρχοντος φωτογραφικού υλικού που υπάρχει στη δικογραφία) και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης των πιο πάνω υλικών.

Να απαντηθεί με σαφήνεια αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών, ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο (σε θετική περίπτωση να επισυναφθούν αυτά, σε αρνητική περίπτωση να εξηγηθεί γιατί δεν συντάχθηκαν) και στη συνέχεια να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις των προσώπων αυτών.

Τα τελευταία αυτά πρόσωπα να εξηγήσουν γιατί έδωσαν εντολή για απομάκρυνση των υλικών από το σημείο πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας.

Ποιο θα ήταν το πρόβλημα εάν το χώμα και τα φερτά υλικά παρέμεναν στον τόπο του δυστυχήματος ώστε να είναι διαθέσιμα για έρευνα και τι σκοπό εξυπηρετούσε η απομάκρυνσή τους (…)».

Επιπλέον ζητά να εξεταστούν μια σειρά από ζητήματα, η απάντηση των οποίων πρόκειται να δώσει σαφή εικόνα: «Ποιο θα ήταν το πρόβλημα εάν το χώμα και τα φερτά υλικά παρέμεναν στο τόπο του ατυχήματος ώστε να είναι διαθέσιμα για έρευνα και τι σκοπό εξυπηρετούσε η απομάκρυνση τους.

Δεν όφειλαν να τα θέσουν στη διάθεση των ειδικών προκειμένου να ελεγχθούν σπιθαμή προς σπιθαμή αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον υπήρχαν αγνοούμενοι επιβάτες;» Δοθέντος μάλιστα ότι ενώ στη συνέχεια ο εφέτης ανακριτής παρήγγειλε την εξέταση δείγματος από τη χημική υπηρεσία από το υπάρχον στο τόπο του δυστυχήματος χώμα – υλικό, «για ποιο λόγο δεν ενημέρωσαν τουλάχιστον αυτόν ότι υπάρχει χώμα – υλικό και σε άλλο σημείο».

Πηγή: in.gr