Στέφανος Πολύζος για Μουνιόθ, Ανδρεόπουλο, Αλεξίεφ, Λάιο και Κοσκωτά...

Ο Στέφανος Πολύζος μιλά έξω από τα δόντια στο «ΦΩΣ» για τις τραγικές εμφανίσεις του Ολυμπιακού στους δύο τελικούς του βόλεϊ Ανδρών. 

Στέφανος Πολύζος για Μουνιόθ, Ανδρεόπουλο, Αλεξίεφ, Λάιο και Κοσκωτά...

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι θρύλος, έπαιξε στον Ολυμπιακό 15 χρόνια, πήρε 11 πρωταθλήματα, έμεινε και άλλα 6 χρόνια στον Ολυμπιακό ως δεύτερος προπονητής, σύνολο 21 χρόνια στον Ολυμπιακό! Ο Στέφανος Πολύζος τα λέει έξω από τα δόντια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/7/2020
 
Πώς είδατε το ματς Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός; Πώς είδατε γενικώς τη σειρά των τελικών;
 
Είδα μια ομάδα του Ολυμπιακού ανέτοιμη για τέτοιους αγώνες, εντελώς ανέτοιμη! Και στο πρώτο και στο δεύτερο ματς. Να παλέψεις και να χάσεις το καταλαβαίνω. Να μην παλεύεις και να εγκαταλείπεις τα ματς δεν το καταλαβαίνω για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Δίκαια το πήρε ο Παναθηναϊκός, γιατί παρουσιάστηκε πολύ πιο έτοιμος. Ήταν καλύτερος.
 
Το περιμένατε ότι θα είχαν τέτοια εξέλιξη οι τελικοί;
 
Όχι, δεν το περίμενα.
 
Ούτε ο Γιάννης Λάιος το περίμενε.
 
Τις είδα τις συνεντεύξεις που πήρες από τον Λάιο και τον Κουμπλή. Είχε δείξει σημάδια απειλής ο Παναθηναϊκός φέτος, έπρεπε να τα έχει εισπράξει ο Ολυμπιακός και να έχει προετοιμαστεί καλύτερα. Από το Λιγκ Καπ είχε φανεί.
 
Ποιος σας άρεσε πιο πολύ από τον Παναθηναϊκό;
 
Παίκτης;
 
Ναι.
 
Ο προπονητής ο Ανδρεόπουλος ήταν ο MVP του Παναθηναϊκού! Αυτός μου άρεσε. Αυτός την έφτιαξε την ομάδα. Και παρότι δεν είχε τον Στάροβιτς, έβαλε τον Ράπτη στη θέση του και δικαιώθηκε. Έκανε και εξαιρετικό χειρισμό των κεντρικών, ήξερε πότε να βάλει τον καθένα: Πανταλέων, Ραγκέλ, Πελεκούδα. Έκανε γενικώς πολύ καλό κοουτσάρισμα, μην μπω σε λεπτομέρειες.
 
Ο Μουνιόθ του Ολυμπιακού;
 
Νομίζω ότι είχε μεγάλο μπέρδεμα. Διέκρινα προπονητικά λάθη, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο. Υποχώρησε ο Ολυμπιακός στην πίεση που άσκησε έξυπνα ο Παναθηναϊκός.
 
Τη διπλή αλλαγή του Μουνιόθ πώς την είδατε ενώ τα σετ ήταν 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού και πήγαινε να πάρει και το δεύτερο;
 
Είναι ένα κοουτσάρισμα παράξενο από τον προπονητή του Ολυμπιακού όλο τον χρόνο!
 
Το ότι ο Ολυμπιακός φέτος δεν είχε τον Σμιτ και τον Αλεξίεφ φάνηκε;
 
Πάρα πολύ. Δεν έχει ο Ολυμπιακός έναν παίκτη να κάνει τη διαφορά πλέον, ενώ έχει καλό υλικό, καλούς παίκτες. Γενικώς, ήταν δύο πολύ κακοί τελικοί για την πρωταθλήτρια ομάδα.
 
Είστε Ολυμπιακός;
 
Ε, βέβαια!
 
Από μικρός;
 
Μικρός ήμουν Προοδευτική. Είχε καλή ομάδα τότε, ήμουν Κορυδαλλιώτης. Όμως μεγάλωσα στον Ολυμπιακό, έμεινα 21 χρόνια στον Ολυμπιακό ως παίκτης και προπονητής, πήρα 11 πρωταθλήματα στα 15 χρόνια που έπαιξα στον Ολυμπιακό, αγάπησα πολύ την ομάδα και την αγαπάω ακόμα. Ο Νίκος Γουλανδρής ο αείμνηστος με έφερε στον Ολυμπιακό από τον Ιωνικό Νικαίας σε ηλικία 21 χρόνων. Με εξαίρεση τον Τριανταφυλλίδη, έχω τα περισσότερα πρωταθλήματα! Ο Μιχάλης με περνάει κατά ένα πρωτάθλημα, όμως έχει πάρει και με τον Παναθηναϊκό.
 
Εσείς στον Παναθηναϊκό δεν πήγατε όπως πήγαν άλλοι μεγάλοι παίκτες.
 
Όχι, δεν πήγα. Όταν είχα τη 12ετία μου, ο Ολυμπιακός ήταν ανάμεσα στο να κρατήσει εμένα ή τον Λάιο. Τελικά, έμεινα εγώ, αλλά τελευταία στιγμή! Δεν εκτίμησαν οι τότε παράγοντες αυτά που είχαμε προσφέρει εγώ και ο Λάιος. Με ήθελαν ο Μεσσηνιακός που τότε είχε καλή ομάδα και ο Άρης Θεσσαλονίκης. Τελευταία στιγμή έγινε συμβούλιο στον Ολυμπιακό και με κρατήσανε.
 
Παίζατε και κεντρικός και ακραίος. Καλύτερη θέση για εσάς;
 
Τότε παίζαμε λίγο απ’ όλα. Παίζαμε ένα πλήρες βόλεϊ. Πιο πολύ μου άρεσε ακραίος. Ήμουν και 13 χρόνια στην εθνική ομάδα, τα 4 χρόνια αρχηγός, όπως και στον Ολυμπιακό. Έχω 254 συμμετοχές με την Εθνική.
 
Καλύτερη στιγμή σας με τον Ολυμπιακό;
 
Θα σου πω τέσσερις, που θεωρώ κορυφαίες στιγμές. Όταν πήγαμε με τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στο φάιναλ φορ στο Παρίσι. Επίσης, το πρώτο μου πρωτάθλημα που πήρα στον Ολυμπιακό, τον πρώτο χρόνο μου. Νομίζω ήμουν άξιος διάδοχος του Κυριάκου Παντελιά και πήρα το Νο 33 που φόραγε εκείνος. Κορυφαίο γεγονός ακόμα το φάιναλ φορ στο ΣΕΦ με 15.000 κόσμο που νικήσαμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-0 και χάσαμε από τη Ραβένα. Τέλος, το καλύτερο πρωτάθλημα από τα 11 που πήρα με τον Ολυμπιακό ήταν το τελευταίο μου, μέσα στη Λεωφόρο! Νικήσαμε 1-3 με προπονητή τον Γιάννη Λάιο. Θυμάμαι όταν είχα χάσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό έκανα μία εβδομάδα για να βγω έξω από το σπίτι μου...
 
Χειρότερη στιγμή;
 
Όταν νικήσαμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-0 στο φάιναλ φορ στο ΣΕΦ και το ίδιο βράδυ στο ξενοδοχείο που μέναμε, στον «Αστέρα», παράγοντας της ομάδας μας έκλεινε συμφωνία με τον προπονητή της ΤΣΚΚΑ, τον Βλάντιμιρ Κόντρα! Ενώ είχαμε πετύχει τόσα πράγματα. Τότε ο Λάιος ήταν πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού και συνεργάτης του ήμουν εγώ. Ο Κόντρα ήταν ο επόμενος προπονητής του Ολυμπιακού και παρέμεινα δίπλα του 1 χρόνο ως βοηθός.
 
Κόσμος Ολυμπιακού;
 
Ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν συγκλονιστικός στα μεγάλα ματς. Έχω ζήσει το ΣΕΦ να έχει 15.000 και 20.000 κόσμο!
 
Ποιος είναι για εσάς ο καλύτερος Έλληνας παίκτης που έχετε ζήσει;
 
Θέλω να κάνω μία κατηγοριοποίηση. Πασαδόροι: Λάιος, Μουστακίδης, Κουρνέτας - και ένας πιο παλιός από αυτούς, ο Νίκος Ηλιόπουλος, ήταν πολύ ευφυής. Σε ό,τι αφορά τις άλλες θέσεις, θα ξεχωρίσω δύο παίκτες και λυπάμαι αν αδικώ άλλους. Θεωρώ ότι ο Στέλιος Καζάζης και ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης είναι δύο παίκτες που ξεχώρισαν.
 
Γούρια είχατε;
 
Από ένα σημείο και μετά έπαιζα με μία επιγονατίδα που ήταν κατεβασμένη!
 
Δηλαδή... διακοσμητική.
 
Ναι (γελάει).
 
Από λεφτά τι παίρνατε;
 
Στην αρχή τίποτα. Μετά λίγα. Σιγά σιγά κάτι παραπάνω γινόταν. Εκεί που πήγε να γίνει εξαιρετική η κατάσταση ήταν με τον Κοσκωτά.
 
Πείτε μου κάποια ιστορία αξέχαστη με Κοσκωτά.
 
Ήμουν με τον Λάιο στον πάγκο. Τότε πήραμε Αμαργιανάκη, Ντράγκοβιτς, Λυκούδη, Γκούσταφσον. Μας φώναξε μια μέρα στο γραφείο του ο Κοσκωτάς τον Λάιο και εμένα. Και μας είπε «θέλω να πάρουμε τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο»!
 
Αυτά είναι τα ωραία. Τι είπατε;
 
Κοιταζόμασταν με τον Γιάννη. Πήγαμε πρώτα στον Κίραλι τον Αμερικανό. Μας ευχαρίστησε, αλλά δεν ερχόταν. Μετά πήγαμε στον Κιόσεφ τον Βούλγαρο που έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ, αλλά δεν τον έδινε η ΤΣΣΚΑ. Και μετά πήγαμε στον Γκούσταφσον και έγινε η συμφωνία.
 
Παικταράς;
 
Μεγάλος παικταράς. Αλλά μετά έγιναν αυτά που έγιναν με τον Κοσκωτά και δεν τελείωσε τη χρονιά.
 
Με τα λεφτά τι γινόταν τότε, ποιος πλήρωνε όταν έμπλεξε ο Κοσκωτάς;
 
Είχαμε τα προβλήματά μας, όμως μας στήριξε ο Ολυμπιακός. Και εμείς την αγαπάγαμε την ομάδα, ήμασταν μία οικογένεια, βγαίναμε έξω και με τις γυναίκες μας, δεν το βλέπαμε ψυχρά επαγγελματικά, γι’ αυτό πετύχαμε.