Euro 2012: Ισπανική κυριαρχία
Η «φούρια ρόχα», μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2008, έγινε το 2012 η πρώτη εθνική ομάδα που διατήρησε τα σκήπτρα στη διοργάνωση
Την κυριαρχία της στο ποδόσφαιρο της γηραιάς ηπείρου επιβεβαίωσε το 2012 η Ισπανία στη 14η έκδοση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που συνδιοργάνωσαν Πολωνία και Ουκρανία. Η «φούρια ρόχα», μετά την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου το 2008 στον τελικό της Βιέννης κόντρα στη Γερμανία, σήκωσε στα χέρια της το τρόπαιο και στον αντίστοιχο του Κιέβου με αντίπαλο την Ιταλία και έγινε η πρώτη εθνική ομάδα στην Ιστορία της διοργάνωσης που διατήρησε τα σκήπτρα στον θεσμό.
Οι Ισπανοί ξεκίνησαν την πορεία τους σε εκείνο το Γιούρο έχοντας παράλληλα και το παράσημο των πρωταθλητών κόσμου, αφού στο Μουντιάλ του 2010 που είχε προηγηθεί στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής είχαν κατακτήσει το πρώτο τους τρόπαιο. Έτσι, με την ψυχολογία στα ύψη οι παίκτες του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ξεκίνησαν τη νέα τους προσπάθεια στο Γιούρο του 2012, το οποίο μάλιστα ήταν και το τελευταίο που διεξήχθη με 16 ομάδες, αφού τέσσερα χρόνια αργότερα αυξήθηκαν σε 24.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
«Αντίο» η απογοητευτική Ολλανδία
Στο Γιούρο του 2012 τα βλέμματα φυσικά είχαν στραφεί και στην Εθνική μας, που όχι μόνο κέρδισε τη συμμετοχή της στα τελικά αλλά προκρίθηκε και από τη φάση των ομίλων. Στο πρώτο γκρουπ η «γαλανόλευκη» κέρδισε στην ισοβαθμία τη Ρωσία και πήρε το δεύτερο εισιτήριο για την επόμενη φάση, εκεί όπου βρέθηκε και η πρωτοπόρος Τσεχία, ενώ τελευταία έμεινε η Πολωνία που αποκλείστηκε. Η μεγάλη έκπληξη πάντως στα ματς των ομίλων είχε σημειωθεί στο δεύτερο γκρουπ, εκεί όπου ο Ολλανδία απογοητεύοντας με τις εμφανίσεις της μέτρησε τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και αποχαιρέτησε πρόωρα το τουρνουά. Γερμανία και Πορτογαλία εξασφάλισαν τις δύο πρώτες θέσεις, ενώ εκτός έμεινε η τρίτη Δανία.
Με άγχος Ιταλία και Γαλλία
Η Ισπανία με τη σειρά της τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον τρίτο όμιλο και δεύτερη τερμάτισε η Ιταλία, αφήνοντας τρίτη την Κροατία με μόλις έναν λιγότερο. Η τελευταία αγωνιστική ήταν αυτή που έκρινε τα πάντα στον όμιλο, αφού η «σκουάντρα ατζούρα» επιβλήθηκε 2-0 του Έιρε, ενώ αντίθετα η «χρβάτσκα» έχασε 1-0 από την Ισπανία. Τέλος, στο τέταρτο γκρουπ, με εξαίρεση την Αγγλία που πήρε την πρωτιά, η δεύτερη θέση εξελίχθηκε και εδώ σε… θρίλερ. Η Γαλλία βγήκε τελικά νικήτρια στο «φωτοφίνις» και προκρίθηκε ως δεύτερη, αφήνοντας πίσω της Ουκρανία και Σουηδία με έναν βαθμό λιγότερο.
Ρώσικη ρουλέτα…
Στα νοκ άουτ παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βρέθηκαν οκτώ ομάδες, εκ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα. Οι ελπίδες όμως της «γαλανόλευκης» ολοκληρώθηκαν εκεί, αφού αποκλείστηκε από τη Γερμανία. Ομοίως και οι αντίστοιχες της Αγγλίας, που σε μία ακόμα διοργάνωση τέθηκε νοκ άουτ μέσω της «ρώσικης ρουλέτας» με την ήττα (4-2) από την Ιταλία μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας. Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία με οδηγό τον Κριστιάνο Ρονάλντο περνούσε το εμπόδιο της Τσεχίας (1-0), ενώ η Ισπανία με κορυφαίο τον Τσάμπι Αλόνσο που σκόραρε δις απέναντι στη Γαλλία εξασφάλισε και αυτή την είσοδο στα ημιτελικά. Στους «4» η Ιταλία πέρασε τη Γερμανία με τα δύο γκολ του Μπαλοτέλι (1-2), ενώ το ντέρμπι των Ιβήρων ανάμεσα σε Ισπανία και Πορτογαλία κρίθηκε στα πέναλτι, με τον Κασίγιας να αποκρούει τις εκτελέσεις των Μουτίνιο και Άλβες και να χαρίζει τη νίκη με 4-2 στη «φούρια ρόχα».
Κοντσέρτο για… πολυβόλα
Την 1η Ιουλίου του 2012 το Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου έβαλε τελικά τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τις δύο φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, την Ισπανία και την Ιταλία. Όσοι περίμεναν όμως ένα αμφίρροπο παιχνίδι ανάμεσα στα δύο συγκροτήματα γρήγορα διαψεύστηκαν. Η «φούρια ρόχα» μετέτρεψε το ματς σε παράσταση για έναν ρόλο και διέλυσε την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι με το εμφατικό 4-0, διατηρώντας έτσι τα σκήπτρα της. Για τους Ισπανούς αυτό ήταν το τρίτο τους τρόπαιο στη διοργάνωση και τελευταίο μέχρι σήμερα, με το οποίο μάλιστα έπιασαν στην πρώτη θέση τη Γερμανία στη λίστα με τους πολυνίκες του θεσμού.
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
21 Ιουνίου 2012
(Βαρσοβία, Εθνικό Στάδιο, 55.590 θεατές)
Τσεχία – Πορτογαλία 0-1
79’ Κ. Ρονάλντο
22 Ιουνίου 2012
(Γκντανσκ, Δημοτικό Στάδιο, 38.751 θεατές)
Γερμανία – Ελλάδα 4-2
39’ Λαμ, 61’ Κεντίρα, 68’ Κλόζε, 74’ Ρόις – 55’ Σαμαράς, 89’ (πέν.) Σαλπιγγίδης
23 Ιουνίου 2012
(Ντόνετσκ, «Ντόνμπας Αρένα», 47.000 θεατές)
Ισπανία – Γαλλία 2-0
19’ και 91’ (πέν.) Αλόνσο
24 Ιουνίου 2012
(Κίεβο, Ολυμπιακό Στάδιο, 64.340 θεατές)
Αγγλία – Ιταλία 2-4 στα πέναλτι, 0-0 κ.δ.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
27 Ιουνίου 2012
(Ντόνετσκ, «Ντόνμπας Αρένα», 48.000 θεατές)
Πορτογαλία – Ισπανία 2-4 στα πέναλτι, 0-0 κ.δ.
28 Ιουνίου 2012
(Βαρσοβία, Εθνικό Στάδιο, 55.540 θεατές)
Γερμανία – Ιταλία 1-2
92’ (πέν.) Οζίλ – 20’ και 36’ Μπαλοτέλι
ΤΕΛΙΚΟΣ
1 Ιουλίου 2012
(Κίεβο, Ολυμπιακό Στάδιο, 63.170 θεατές)
Ισπανία – Ιταλία 4-0
14’ Ντ. Σίλβα, 41’ Άλμπα, 84’ Τόρες, 88’ Μάτα
Οι συνθέσεις
ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Νταβίντ Σίλβα (59' Πέδρο), Ινιέστα (87' Μάτα), Φάμπρεγας (75' Τόρες).
ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι, Κιελίνι (21' Μπαλτσαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (57' Τιάγκο Μότα), Κασάνο (46' Ντι Νατάλε), Μπαλοτέλι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ