Η πρώτη πρόκριση της Ελλάδας σε Γιούρο

Την παρθενική πρόκριση της Ιστορίας της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πανηγύρισε σαν σήμερα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου.

Η πρώτη πρόκριση της Ελλάδας σε Γιούρο

Μπορεί η κατάκτηση του τροπαίου το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας να αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ωστόσο η πρώτη φορά που η «γαλανόλευκη» είχε δει να γίνεται πραγματικότητα το όνειρο της συμμετοχής σε τελικά του τουρνουά ήρθε στις 12 Σεπτεμβρίου 1979 χάρη στη νίκη με 1-0 επί της ΕΣΣΔ στη Λεωφόρο για τα προκριματικά του Γιούρο 1980. Την περίοδο εκείνη στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδας βρισκόταν ο Αλκέτας Παναγούλιας και το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από φιλάθλους για να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Εθνικής (κόπηκαν 25.537 εισιτήρια).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε αποφασιστικά στο παιχνίδι και στο 26ο λεπτό της συνάντησης η Λεωφόρος πήρε «φωτιά», όταν η Εθνική βρήκε τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα και έκανε το 1-0 με έξοχη προβολή του Τάκη Νικολούδη έπειτα από ωραία ενέργεια του μεγάλου Γιώργου Δεληκάρη. Η Ελλάδα δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχε ευκαιρίες όπου θα μπορούσε να σημειώσει περισσότερα τέρματα, μεταξύ των οποίων και δοκάρι του Αρδίζογλου. Δοκάρι στο ματς είχαν και οι Σοβιετικοί, οι οποίοι είχαν παραταχθεί στο ματς χωρίς τον Όλεγκ Μπλαχίν, ωστόσο εκείνο το 1-0 έμελλε τελικά να παραμείνει έως το σφύριγμα του διαιτητή και να χαρίσει τη νίκη στην Εθνική.

Μάλιστα, μετά το φινάλε οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους διεθνείς μας παίκτες και λίγο αργότερα η ήττα της Φινλανδίας από την Ουγγαρία με 3-1 «κλείδωσε» και μαθηματικά τη μεγαλειώδη πρόκριση της Ελλάδας. Μία πρόκριση, μάλιστα, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας, έλαβαν μέρος μόνο οκτώ ομάδες.

ΕΛΛΑΔΑ: Κωνσταντίνου, Γούναρης (74’ Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Δαμανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64’ Ορφανός), Νικολούδης, Δεληκάρης, Γαλάκος.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Ντασάεφ, Πρίγκοντα (36’ Σάβλο), Μπουμπνόφ, Μαχοβίκοφ, Χιντιατούλιν, Νικούλιν, Τσερένκοφ, Κιπιάνιν (46’ Γιουρτσίσιν), Γκαβρίλοφ, Μαξιμένκοφ, Σενγκέλια.

Με μια ματιά…

1885: Ρεκόρ τερμάτων στη Μεγάλη Βρετανία σημειώνεται στον αγώνα του σκωτσέζικου Κυπέλλου Άρμπροουθ – Ντον Άκορντ 36-0, στον οποίο ο επιθετικός Τζον Πέτρι σκοράρει 13 γκολ.

1949: Η Εθνική πόλο ηττάται 2-3 από την Ιταλία, στην οποία αγωνίζεται ο Κάρλο Πεντερσόλι, πρωταθλητής κολύμβησης και μετέπειτα γνωστός ως «Μπαντ Σπένσερ».

1976: Ο 17χρονος Παναγιώτης Γιαννάκης αγωνίζεται για πρώτη φορά με την Εθνική Ανδρών στη νίκη επί της Τσεχοσλοβακίας με 82-71 στη Θεσσαλονίκη. Στον αγώνα αυτόν ο διεθνής γκαρντ δεν σκοράρει, στα 20 χρόνια όμως που θα αγωνιστεί συνολικά θα καταγράψει 351 συμμετοχές με 5.307 πόντους.

1979: Ο Πιέτρο Μενέα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μ. με 19.72 στην Πανεπιστημιάδα στο Μεξικό, που θα αντέξει έως τις 23/6/1996, όταν σε μίτινγκ στην Ατλάντα θα το σπάσει ο Μάικλ Τζόνσον με 19.66.

1982: Ολοκληρώνεται το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται στο ΟΑΚΑ και έχει τεράστια επιτυχία με τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά διεξάγεται σε μεγάλη διοργάνωση ο Μαραθώνιος γυναικών με νικήτρια τη Ρόζα Μότα από την Πορτογαλία με 2:36.03.94.

1999: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας το σύστημα ενδοεπικοινωνίας του διαιτητή με τους βοηθούς στον αγώνα Μπράντφορντ - Τότεναμ (1-1).

2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με χρόνο 2:16.95 κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτή ατομική S13 στην κολύμβηση, η Αλεξάνδρα Δημόγλου το αργυρό στα 400 μ. Τ13 με 56.09 και η Ανθή Καραγιάννη επίσης το αργυρό στο άλμα εις μήκος F13 με 5,63 μ. στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2016: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ντόχα, Δήμητρα Κοροκίδα, κατακτά την τρίτη θέση στη σφαιροβολία της κατηγορίας F53 με βολή στα 4,28 μ. στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, χαρίζοντας το έκτο μετάλλιο στην Ελλάδα.

2016: Η μικτή ομάδα-ζευγάρια BC3, με τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Άννα Ντέντα, στον μικρό τελικό του μπότσια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο νικά 8-1 τη Σιγκαπούρη και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

2016: Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στη σπάθη Β' κατηγορίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, φέρνοντας το όγδοο μετάλλιο στην Ελλάδα, όταν ηττάται στον τελικό από τον Ουκρανό Άντον Ντάτσκο με 15-7.

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γιάννης Μαντζουράνης, γνωστός και ως «Εθνικάρας». Ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο για το πάθος του για το ποδόσφαιρο, τον Εθνικό και την εθνική ομάδα. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλευόταν σε ΜΕΘ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110