Η εκτέλεση της Καραγιάννη
Η Λέλα Καραγιάννη ήταν Ελληνίδα αντιστασιακός και δημιουργός της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», από το όνομα της ηρωίδας προγιαγιάς της.
Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής το 1940, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης. Είχε λάβει μέρος σε κατασκοπίες, φυγαδεύσεις και σαμποτάζ κατά των Γερμανών, ενώ μαζί της συμμετείχαν και ορισμένοι Γερμανοί αντιναζί και Ιταλοί αντιφασίστες που μύησε η ίδια στον αγώνα κατά του Άξονα. Η Καραγιάννη είχε συλληφθεί δύο φορές από τους Γερμανούς και κατά την τελευταία της σύλληψη οδηγήθηκε για ανάκριση στη Μέρλιν όπου και βασανίστηκε φρικτά. Κατόπιν φυλακίστηκε από την Ειδική Ασφάλεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, όπου και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. Την ίδια μέρα στο ίδιο σημείο είχαν εκτελεστεί και άλλοι 59 αγωνιστές κατά της γερμανικής κατοχής. Την απόφαση της εκτέλεσης φέρεται να πήραν οι άνθρωποι των Ες Ες, καθώς η πολιτική των Βάλτερ Σιμάνα και Βάλτερ Μπλούμε ήταν υπέρ της εκτέλεσης, ειδικότερα κατά των αγωνιστών που βρισκόντουσαν στην Ελλάδα. Η Λέλα Καραγιάννη παρά τον θάνατό της υπήρξε εμβληματική μορφή κατά της αντίστασης και μάλιστα της απονεμήθηκε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών. Παράλληλα το 2011 της απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Δικαίου των Εθνών από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων, ενώ το 2020 της απονεμήθηκε ο βαθμός του Ταξιάρχου επί τιμή.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
1479: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τη Ζάκυνθο, καταλύοντας την Παλατινή Κομητεία της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.
1888: Στο Λονδίνο ανακαλύπτεται το σώμα της Άνι Τσάπμαν, του δεύτερου θύματος του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
1888: Διεξάγονται οι πρώτοι έξι αγώνες της αγγλικής Φούτμπολ Λιγκ.
1900: Ισχυρός τροπικός κυκλώνας χτυπά το Τέξας, σκοτώνοντας περίπου 8.000 άτομα.
1905: Σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ κλονίζει την Καλαβρία, σκοτώνοντας 557 άτομα.
1922: Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες μπαίνουν στη Σμύρνη. Πέντε μέρες αργότερα ακολουθούν οι καταστροφές και οι σφαγές.
1930: Ο μηχανικός Ρίτσαρντ Ντριου, που εργάζεται στην εταιρεία 3Μ, εφευρίσκει τη διάφανη κολλητική ταινία, το γνωστό σελοτέιπ.
1939: Απαγορεύεται η αναχώρηση από την Ελλάδα για το εξωτερικό των στρατευσίμων από 20 μέχρι 50 ετών.
1941: Οι γερμανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία του Λένινγκραντ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σοβιετικής Ένωσης.
1943: Η Ιταλία, επίσημα πλέον, «παραδίδει τα όπλα». Στην Αθήνα και άλλες πόλεις, οι έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.
1945: Αμερικανικά στρατεύματα φτάνουν στην Κορέα για να διαχωρίσουν το νότιο τμήμα της χώρας ως απάντηση στην κατοχή του βόρειου τμήματος της χερσονήσου από τα σοβιετικά στρατεύματα έναν μήνα νωρίτερα.
1946: Σε δημοψήφισμα στη Βουλγαρία το 92,72% ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.
1951: Στο Σαν Φρανσίσκο 48 χώρες υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία.
1974: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ δίνει χάρη στον Ρίτσαρντ Νίξον για όλα τα αδικήματα (που αφορούν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ) που τέλεσε εν υπηρεσία.
1974: Συντριβή αεροσκάφους Boeing 707 της TWA στο Ιόνιο Πέλαγος, με απολογισμό 88 νεκρούς.
2001: Για πρώτη φορά από το 1884, στο Αμερικανικό Όπεν γίνεται τελικός με αντίπαλες αδερφές. Η Αμερικανίδα Βένους Γουίλιαμς κερδίζει τον τελικό με νίκη επί της αδερφής της, Σερένα Ουίλιαμς, με 6-2, 6-4 σετ.
2002: Στον Κορυδαλλό μεταφέρεται ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά την απόφαση προφυλάκισής του. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βαρύνεται με 73 κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες αρνείται, ωστόσο αποδέχεται τη συμμετοχή του στην Οργάνωση. O Κουφοντίνας στο απολογητικό του υπόμνημα αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δράσης της «17Ν», ενώ χαρακτηρίζει τις πράξεις του ανιδιοτελείς.
2013: Η Ελλάδα κερδίζει την Ισπανία με 8-5 (1-2, 1-2, 2-2, 1-2) στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Κωνσταντινούπολη και ανακηρύσσεται και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην υδατοσφαίριση νεανίδων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επανέλαβε την επιτυχία του 2011 στη Μαδρίτη και κατέκτησε τον τίτλο για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού.
2016: Στην πρώτη μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η Ελλάδα πανηγυρίζει τα δύο της πρώτα μετάλλια, στη σφαιροβολία της κατηγορίας F32. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατακτά το χρυσό με βολή στα 10.39 μ. σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ ενώ ο Δημήτρης Ζησίδης καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9.24 μ. και ατομικό ρεκόρ. Την δεύτερη θέση παίρνει ο Λαχουάρι Μπαλάζ από την Αλγερία με βολή στα 9.40 μέτρα.
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Δέσποινα, Ντέμπη