H «γέννηση» των βραβείων Όσκαρ το 1929

Στις 18 Φεβρουαρίου του 1929 ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, που θα απονεμηθούν για πρώτη φορά στις 16 Μαΐου εκείνης της χρονιάς.

H «γέννηση» των βραβείων Όσκαρ το 1929

Όλα ξεκίνησαν όταν o ιδιοκτήτης της εταιρείας Metro Goldwyn Mayer (MGM) και αδιαμφισβήτητο αφεντικό της μέχρι τότε μικρής κινηματογραφικής βιομηχανίας, Λούις Μπ. Μάγερ, στην προσπάθειά του να αντιδράσει στις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων, τις οποίες διέδιδαν τοπικά συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις, θέλησε να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ.
Αρχικώς τα μέλη της αμερικανικής επιτροπής ψήφιζαν τον συνάδελφο της αρεσκείας τους και η τελική απόφαση για τους νικητές περνούσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Κρίσεων. Τα αποτελέσματα δίνονταν στις εφημερίδες για δημοσίευση στις 11.00 τη μέρα των βραβείων. Αλλά το 1940 η εφημερίδα «Los Angeles Times» ανακοίνωνε τους νικητές στην έκδοση των 08:45. Την επόμενη χρονιά υιοθετήθηκε και διατηρείται έως σήμερα το σύστημα του κλειστού φακέλου και η πασίγνωστη φράση «And the Οscar goes to...».
Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 16 Μαΐου του 1929, σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου «Roosevelt» στο Χόλιγουντ, για ταινίες της περιόδου 1927-1928. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν υπήρχε, καθώς οι νικητές ήταν γνωστοί από τις 18 Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση της θέσπισης των βραβείων. Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα, οπότε άρχισε πλέον να γίνεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές χάπενινγκ. Η ονομασία «Όσκαρ» πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1939. Για την πατρότητά της ερίζουν η Μπέτι Ντέιβις, ο Σίντνεϊ Σκάλσκι και η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας Μάργκαρετ Χέρικ... «Καλέ, αυτός είναι φτυστός ο θείος μου, ο Όσκαρ» φέρεται να αναφώνησε όταν είδε το επίχρυσο αγαλματίδιο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Σέντρικ Γκίμπονς, αρχισχεδιαστή τότε της MGM.
Για την ιστορία, το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στο πολεμικό δράμα «Wings», που κέρδισε και τα εφέ. Ίσως μεγαλύτερος νικητής η ταινία «7th Heaven», που απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας (Φρανκ Μπόρζεϊτζ), Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (Τζάνετ Γκέινορ). Το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το «Τhe Last Command», ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του στη Γερμανία.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...


1952: Η ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.
1957: Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18-24 Φεβρουαρίου), κατά την οποία καθαιρείται ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφεται και από μέλος του ΚΚΕ. Από τη διαδικασία βγαίνει ενισχυμένος ο Κώστας Κολιγιάννης.
1964: Ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει από τον βασιλιά Παύλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά το θριαμβευτικό 52,87% που συγκέντρωσε η Ένωση Κέντρου στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.
1983: Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώνονται και ένας τραυματίζεται σοβαρά στο Σιάτλ, στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία με κίνητρο τη ληστεία στην Ιστορία των ΗΠΑ.
1992: Συγκαλείται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή τα παράγωγά της. Το συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.
2015: Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 233 ψήφους έναντι 30 του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. Τριάντα δύο βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απουσίαζαν.
2015: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Ανδρέας Γαρύφαλλος. Ο «πατριάρχης του ελληνικού πόλο» είχε μεγάλη συμβολή στη δημιουργία του Εθνικού Πειραιά, της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση 37 πρωταθλημάτων.
2021: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 4-2 την Αϊντχόφεν στον πρώτο αγώνα για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ και ο Μαρτίνς «γράφει» τη 16η του νίκη σε ευρωπαϊκό αγώνα (δύο περισσότερες από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον οποίο είχε ξεπεράσει στις 21/10/2020 με τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μαρσέιγ). Επίσης, ο Μαρτίνς ξεπερνά τον Σερβοέλληνα τεχνικό και σε παρουσίες στον πάγκο των Πειραιωτών στην Ευρώπη, καθώς φτάνει τις 37, αφήνοντάς τον στις 36.




Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110