Η πρώτη ταινία με διάτρητο φιλμ από τους αδελφούς Λιμιέρ

Σαν σήμερα, στις 19 Μαρτίου του 1895, οι αδελφοί Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ (φωτο) πραγματοποιούν την πρώτη λήψη, χρησιμοποιώντας τον πρόσφατα πατενταρισμένο κινηματογράφο.

Η πρώτη ταινία με διάτρητο φιλμ από τους αδελφούς Λιμιέρ

Οι δυο τους ήταν Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες, δημιουργοί του κινηματογράφου (cinematographe), μίας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.

Γεννήθηκαν στην Μπεζανσόν της Γαλλίας, ενώ μεγάλωσαν στην πόλη της Λιόν. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη, στο οποίο εργάστηκαν και οι δύο: ο Λουί Λιμιέρ ως φυσικός και ο Ογκίστ Λιμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή. Μετά την απομάκρυνση του πατέρα τους το 1892 ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε τη δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής.

Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου, κατασκεύασαν τη φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Ο κινηματογράφος των αδελφών Λυμιέρ αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η «Έξοδος» από το εργοστάσιο Λυμιέρ (La sortie des usines Lumière), στις 19 Μαρτίου του 1895, και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, επί πληρωμή, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο προώθησαν την εφεύρεσή τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιέ. Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.

Η επιχείρηση των αδελφών Λιμιέρ υπήρξε από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη, μέχρι τη συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford.

ME MIA MATIA...
1947: Πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ, Τουρκία - Ελλάδα 30-34
1960: Πραγματοποιείται μετακομιδή των οστών του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του από την Αγγλία στην Ελλάδα.
1964: Κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής 33 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου αρνούνται ψήφο στον υποψήφιο του κόμματός τους Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα, ο οποίος θα εκλεγεί κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.
1983: Δολοφονείται στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή», Τζώρτζης Αθανασιάδης. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, που δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμη.
2004: Η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
2004: Για τρίτη φορά αναλαμβάνει προπονητής του Ολυμπιακού ο Νίκος Αλέφαντος, αντικαθιστώντας τον Όλεγκ Προτάσοφ. Την πρώτη φορά είχε διαδεχθεί τον Θανάση Μπέμπη (1/12/83-12/3/84), ενώ τη δεύτερη τον Κώστα Πολυχρονίου (27/01/94-16/9/94)
2009: Πραγματικότητα είναι πλέον και στην Ελλάδα η γέννηση παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο. Τον τοκετό πραγματοποιεί στο μαιευτήριο «Μητέρα» ο Δρ Μηνάς Μαστρομηνάς.
2013: Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο καταψηφίζει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, λόγω της τραπεζικής κρίσης, που προήλθε από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε μπάσκετ, βόλεϊ και Ερασιτέχνη, Θανάσης Γιαννακόπουλος, έπειτα από δίμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

2020: Ο παλαίμαχος μέσος των Κάρντιφ, Άστον Βίλα, Μπέρνλι και Μπλάκμπερν Πιτ Γουίτινχαμ αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 35 ετών, αφού «πάλεψε» μια εβδομάδα στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι έπειτα από πτώση από τις σκάλες σε παμπ της Αγγλίας.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110