Ο τελικός Κυπέλλου χωρίς… κυπελλούχο

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου 1962, έλαβε χώρα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ο «τελικός της νύχτας».

Ο τελικός Κυπέλλου χωρίς… κυπελλούχο

Ο κακόφημος «τελικός της νύχτας» έλαβε χώρα το βράδυ της 27ης Ιουνίου του 1962 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούστηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για περίπου 100 λεπτά, χωρίς όμως να προκύψει τελικά… κυπελλούχος, αφού το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά. Πώς συνέβη αυτό, γιατί ο αγώνας κράτησε τόσο πολύ και για ποιον λόγο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ;

Το ματς ήταν πολύ σκληρό εξαρχής, με τρεις αποβολές από το πρώτο κιόλας ημίχρονο (Σάββας Παπάζογλου στο 5’, Άρης Παπάζογλου στο 43’ από πλευράς Ολυμπιακού και Ανδρέας Παπαεμμανουήλ στο 5’ από τον Παναθηναϊκό), ενώ ήταν και ιδιαίτερα επεισοδιακό εξαιτίας της συμπεριφοράς των φιλάθλων που βρέθηκαν στο γήπεδο. Η ανάπαυλα κράτησε 30 λεπτά αντί για 15’, καθώς οι θεατές, υποψιασμένοι ότι οι δύο ομάδες επεδίωκαν την ισοπαλία, ώστε να παίξουν επαναληπτικό αγώνα (δεν είχε ακόμα καθιερωθεί η διαδικασία των πέναλτι), κάτι που σήμαινε επιπλέον έσοδα, πέταξαν πολλά αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο.

Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 και στο β’ μέρος και οδηγήθηκαν στην παράταση, όμως λόγω της μεγάλης διάρκειας του ματς είχε πέσει ήδη σκοτάδι (το γήπεδο δεν διέθετε ακόμη προβολείς), με αποτέλεσμα ο Ελβετός διαιτητής Μελέ να διακόψει τον αγώνα. Οι οπαδοί εξαγριωμένοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, η ΕΠΟ φοβούμενη ανάλογα επεισόδια δεν όρισε επαναληπτικό και ο τελικός του ’62 έμεινε στην Ιστορία. Πάντως, στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου δηλώθηκε ο Ολυμπιακός, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρωταθλητής εκείνης της σεζόν…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1556: Οι δεκατρείς μάρτυρες του Στράτφορντ καίγονται στην πυρά, κοντά στο Λονδίνο, λόγω των προτεσταντικών πεποιθήσεών τους.

1844: Ο Τζόζεφ Σμιθ, ιδρυτής του κινήματος των «Αγίων των Τελευταίων Ημερών», όπως και ο αδελφός του, σκοτώνονται από τον όχλο σε φυλακή του Ιλινόι.

1941: Οι ρουμανικές αρχές αρχίζουν στο Ιάσιο ένα από τα πιο βίαια πογκρόμ στην εβραϊκή Ιστορία, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τουλάχιστον 13.266 Εβραίων.

1967: Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.

1977: Η Γαλλία παραχωρεί ανεξαρτησία στο Τζιμπουτί.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός και κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ, Τζακ Λέμον.

2015: Τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών. Την ίδια μέρα η πρόταση υπερψηφίζεται στη Βουλή με 178 «ναι», 120 βουλευτές ψηφίζουν «όχι» και δύο απουσιάζουν.