Ο 8ος ημιμαραθώνιος της Χίου- Μιλούν στο fosonline.gr οι Χρ. Μερούσης, Μιχάλης Σημιριώτης (pics)

Στις 25 Αυγούστου θα διεξαχθεί για 8η φορά στη Χίο ο πιο όμορφος ημιμαραθώνιος  της χώρας. Μιλούν στο fosonline.gr οι Χρ. Μερούσης, Μιχάλης Σημιριώτης

 

Ο 8ος ημιμαραθώνιος της Χίου- Μιλούν στο fosonline.gr οι Χρ. Μερούσης, Μιχάλης Σημιριώτης (pics)

Είναι αγώνας που αν τον έχεις τρέξει, θέλεις κάθε χρόνο να είσαι εκεί. Οι «τρεχαλαντζήδες» που έχουν αγωνιστεί στον Ημιμαραθώνιο της Χίου, επιστρέφουν κάθε τελευταία Κυριακή του Αυγούστου για να σταθούν στην εκκίνηση στο νησί της μαστίχας.

Ο 8ος ημιμαραθώνιος στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου θα γίνει φέτος στις 25 Αυγούστου και ήδη δρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και δεκάδες χώρες του εξωτερικού, έχουν βγάλει τα εισιτήριά τους.

Η «ψυχή» του αγώνα και …μπροστάρης στην οργανωτική επιτροπή του Ημιμαραθωνίου της Χίου Μιχάλης Σημιριώτης μίλησε στο fosonline.gr. Μας αποκάλυψε πως «γεννήθηκε» η ιδέα να «στηθεί» αυτό το σπουδαίο δρομικό event το 2011, σε εποχή που ακόμα οι δρομείς δεν είμαστε και τόσο πολλοί όσο σήμερα.

«Πάμε πίσω μερικά χρόνια όπου σιγά –σιγά κάποιοι φίλοι και γνωστοί με καταγωγή από Χίο, ξεκινήσαμε δειλά –δειλά να περπατάμε στην αρχή, να περπατάμε και να τρέχουμε στην συνέχεια, μέχρι που αποκτήσαμε την δυνατότητα να τρέχουμε και σε λαϊκούς αγώνες υγείας. Πριν 8 χρόνια η παρέα είχε μεγαλώσει πολύ. Από εκεί και μετά τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Αφορμή για την έναρξη διεξαγωγής του Ημιμαραθώνιου ήταν ένα τραγικό γεγονός , ο θάνατος του συναθλητή μας Μαραθωνοδρόμου Γιώργου Παπάδη. Αγωνιστικά ήταν από τους πρώτους της παρέας μας που ασχολήθηκε με τις μεγάλες αποστάσεις. Ήταν ο μέντορας μας, μας συμβούλευε, μας εμψύχωνε, και μας βοηθούσε με τις γνώσεις του».

Με το «καλημέρα» μάλιστα αποφάσισαν να διοργανώσουν ημιμαραθώνιο!

«Στην αρχή ξεκινήσαμε με μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων, στην συνέχεια είπαμε ότι είμαστε νησί και θα πρέπει να ωθήσουμε τους ενδιαφερόμενους δρομείς κυρίως από το εξωτερικό , να έρθουν στο νησί μας και να μείνουν μερικές μέρες για τουρισμό και έτσι προσθέσαμε την ιδέα του Ημιμαραθώνιου για τους δρομείς του εξωτερικού που ήταν πιο εξοικειωμένοι με το τρέξιμο. Φτιάξαμε λοιπόν μια διαδρομή 10,5 χιλιομέτρων και αποφασίσαμε ο Ημιμαραθώνιος να είναι 2 στροφές. Στην συνέχεια προσθέσαμε και τα 5 χλμ για τους λιγότερους προπονημένους»

Ίσως πρόκειται για την πιο όμορφη διαδρομή ημιμαραθωνίου στην Ελλάδα καθώς περνά μέσα από ένα μοναδικής αξίας τοπίο στον Κάμπο της Χίου!

«Το πιο ωραίο μέρος της Χίου είναι ο Κάμπος, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Χίου, συνιστά ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το εξαίρετο φυσικό τοπίο με ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Τόπος κατάφυτος από περιβόλια εσπεριδοειδών, διάσπαρτος με παλιά αρχοντικά σπίτια, 6 μόλις χλμ στα Νότια της πόλης της Χίου. Ο Κάμπος έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός», προστατευόμενος από το ΥΠ.ΠΟ. Έτσι λοιπόν είπαμε να πάμε τους δρομείς και τους τουρίστες σε μέρη που δεν θα έβλεπαν αν έρθουν στο νησί μας από μόνοι τους. Ψάξαμε να βρούμε μέρη οπού δεν θα είχαμε συγκοινωνιακά προβλήματα και ενστάσεις από την Τροχαία, να έχει όσο περισσότερο πράσινο, να δουν αρκετά αρχοντικά, να περάσουν μέσα από πορτοκαλεώνα, να δουν το αρδευτικό σύστημα στην παλιά εποχή και να είναι μια σχετικά επίπεδη διαδρομή»

Ήδη οι εγγραφές δείχνουν ότι και φέτος το νησί θα «βουλιάξει» από δρομείς. Ο Μιχάλης Σημιριώτης μας προϊδέασε για το τι θα «ζήσουμε» και αυτή τη χρονιά!

«Φέτος υπολογίζουμε να συμμετέχουν 1300 ερασιτέχνες δρομείς από το νησί μας και από όλη την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού (από 8 χώρες το 2012 , 12 χώρες το 2013 , 16 χώρες το 2015 , το 2016 από 22 , 24 χώρες το 2017 και 25 χώρες το 2018). Όπως δείχνουν οι αριθμοί έχει γίνει εξαγώγιμο προϊόν για το νησί μας. Επίσης από πέρσι ο αγώνας μας έχει και κοινωνικό περιεχόμενο και εντάσσεται :
στους αγώνες του 'Μαραθώνιου Ζωής ' που στηρίζει το "ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ" για δότες μυελού των οστών, καθώς και στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης : Be Active».

Και βέβαια μεταξύ των δρομέων θα υπάρχουν και «μεγάλα» ονόματα! Ο ημιμαραθώνιος της Χίου διαθέτει τη δική του λίστα elite δρομέων!

«Η αλήθεια είναι ότι στην Χίο έχουμε την τύχη να είναι συντοπίτες μας πολύ μεγάλοι και καταξιωμένοι στο Πανελλήνιο δρομείς όπως: ο Πρωταθλητής Χριστόφορος Μερούσης, επίσης ο Άκης Συμηριώτης, ένας αθλητής με πάρα πολύ καλούς χρόνους στα πόδια του καθώς και νεαρή Ειρήνη Μιχάλα, μια πολλά υποσχόμενη αθλήτρια που προσφάτως έτρεξε στα 10χλμ στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23, με εξαιρετικό χρόνο.

Η Χίος έχει πλασάρει κατά καιρούς 7 άνδρες στην λίστα με Μαραθώνιο κάτω από 3 ώρες και 4 γυναίκες με Μαραθώνιο κάτω από 4 ώρες.
Οι φετινοί ελίτ αθλητές θα ανακοινωθούν σε μερικές μέρες»

Ο σπουδαίος Χριστόφορος Μερούσης, κατ’επανάληψη Πανελληνιονίκης Μαραθωνοδρόμος και ένας εκ των δύο ανδρών δρομέων αντοχής που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016 άνοιξε την καρδιά του στο fosonline για τον Ημιμαραθώνιο στο νησί του!

«Το 1997 σαν μαθητής ακόμα γυμνασίου, ξεκινούσα το Στίβο και τις αποστάσεις στο νησί μου, τη Χίο. Το στάδιο ακόμα χώμα, το τρέξιμο φάνταζε σε πολλούς τότε παράξενο και απόμακρο. Με τα χρόνια η νοοτροπία άλλαξε, ο σύγχρονος άνθρωπος άλλαξε τρόπο σκέψης και κουλτούρα. Άρχισε να περπατάει, να τρέχει, να βρίσκει διέξοδο και να διασκεδάζει μέσα από αυτό. Πλέον κάθε τόπος στην Ελλάδα – και αυτό θεωρώ είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα – έχει τον αγώνα του και η Χίος τον δικό της! Ο ημιμαραθώνιος της Χίου με τα παράλληλα αγωνίσματα ένωσε, ενέπνευσε και ώθησε τους κατοίκους της Χίου. Έδωσε άλλη πνοή στην περιοχή του Κάμπου όπου διεξάγεται ο αγώνας. Τελευταία Κυριακή του Αυγούστου σας περιμένουμε στο νησί της μαστίχας να τρέξετε μαζί μας!»

Περήφανη για τον αγώνα στο νησί της δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί και η εκπληκτική Πρωταθλήτρια Ξιφασκίας με αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη. Παρότι στο άθλημά της διακρίνεται συνεχώς έχοντας μεταξύ άλλων κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο και λαμβάνοντας μέρος στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, δεν παραλείπει να είναι κάθε χρόνο στην εκκίνηση του ημιμαραθωνίου της Χίου.

«Για μένα ο ημιμαραθώνιος στο νησί μου ήταν το ερέθισμα το 2015 να αρχίσω να τρέχω με το αμαξίδιό μου. Έκτοκτε κάθε χρόνο δίνω το παρόν. Πόσο σημαντικό είναι να τρέχεις με καλή παρέα και να γεμίζεις με όμορφες εικόνες αλλά και μυρωδιές! Ένας από τους καλύτερους αγώνες δρόμου στη χώρα μας! Ο λόγος για τον ημιμαραθώνιο της Χίου που θα διεξαχθεί για 8η συνεχή φορά στο νησί της μαστίχας και είναι μέσα στις καρδιές όλων μας! Συνδύασε το τρέξιμο με διακοπές και έλα να ανακαλύψεις τη μυροβόλο Χίο! Ραντεβού 25 Αυγούστου στην αφετηρία»

Και βέβαια οι διοργανωτές δεν μένουν σε όσα λαμπρά έχουν πετύχει. Ονειρεύονται για το μέλλον κάνοντας σπουδαία σχέδια..!

«Ήδη εκτός από τον Ημιμαραθώνιο διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια έναν αγώνα μόνο για γυναίκες για να τιμήσουμε την ημέρα των γυναικών, έναν αγώνα για τον αυτισμό και φέτος διοργανώσαμε και περίπατο για τον ημέρα κατά των ναρκωτικών.
Επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνουμε περιπάτους με μορφωτικό χαρακτήρα για να συμμετέχουν οι λιγότερο προπονημένοι συμπολίτες μας.
Στόχος μας είναι να φτιάξουμε στα επόμενα χρόνια: έναν αγώνα βουνού,
έναν νυχτερινό αγώνα και έναν Μαραθώνιο ώστε όλες τις εποχές του χρόνου να έχουμε επισκέπτες δρομείς στο νησί μας»