Τσερόνο: «Είναι πιθανό ένα παγκόσμιο ρεκόρ»

Συνέντευξη Τύπου παρουσία της Γκλάντις Τσερόνο (Κένυα), της κορυφαίας αθλήτριας Μαραθωνίου για το 2018, την οποία θα τιμήσει η AIMS απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Τσερόνο: «Είναι πιθανό ένα παγκόσμιο ρεκόρ»

Παραβρέθηκαν επίσης και μίλησαν ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο και του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, καθώς και ο Γερμανός Χορστ Μίλντε, ο οποίος θα τιμηθεί με τη σειρά του στο ετήσιο γκαλά της AIMS με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς, μαζί με τον Ιάπωνα Χιροάκι Τσόσα.

«Είμαι ευχαριστημένη που βρίσκομαι εδώ και φυσικά που με εξέλεξε η AIMS ως κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι για μένα είναι σημαντικό κάποιος να κάνει αθλητισμό και οι επιτυχίες έρχονται με τη σκληρή δουλειά. Το ίδιο σκληρά προπονούμαι κι εγώ και στο μέλλον να καταφέρω να σημειώσω ένα παγκόσμιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο. Ναι, είναι πιθανό ένα ρεκόρ, αλλά δεν μπορώ να πω πότε», είπε η αθλήτρια.

Σε ερώτηση αν θα ήθελε στο μέλλον να τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας είπε:

«Ίσως στο μέλλον μπορεί να το προσπαθήσω».

Η Τσερόνο ήταν νικήτρια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 στη Μόσχα στα 10.000μ, ενώ το 2014 αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στον Ημιμαραθώνιο.

Ο ιδρυτής του Μαραθώνιου του Βερολίνου και πρόεδρος της Επιτροπής του Συμποσίου της AIMS, Χορστ Μίλντε, είπε:

«Αγαπώ την Ελλάδα και αυτή η σχέση αγάπης άρχισε πολλά χρόνια πριν. Ήρθα για πρώτη φορά στη χώρα σας το 1967 με το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο πλαίσιο της προπόνησης για αγώνες σε ανώμαλο έδαφος. Επισκεφθήκαμε την Αρχαία Ολυμπία κι εντυπωσιάστηκα. Το 2004 επέστρεψα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είδα τον Μαραθώνα και σκέφθηκα ότι σε όλο τον κόσμο τρέχουν Μαραθώνιο, αλλά δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει μια πόλη με το όνομα Μαραθώνας, με την ιστορία του. Το 2006 συναντήθηκα με τον κύριο Κώστα Παναγόπουλο και του είπα “ δεν ξέρετε τι έχετε στα χέρια σας". Τότε ο αγώνας είχε 3.000 δρομείς, και τώρα βλέπετε πόσο έχει εξελιχθεί. Έτσι, από το 2007 αρχίσαμε την προσπάθεια αναβάθμισης, φέρνοντας το Συμπόσιο της AIMS στην Αθήνα, όπου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από τότε επισκέπτομαι κάθε χρόνο την Αθήνα, έχω κάνει πολλές συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους της ελληνικής ομοσπονδίας. Έχω ένα συναίσθημα για τους Μαραθώνιους της Αθήνας και του Βερολίνου για τα επόμενα χρόνια. Κάθε δρομέας που τρέχει στο Βερολίνο, πρέπει να τρέξει και στον Μαραθώνιο της Αθήνας».

Ο Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε:

«Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς για τη συνεργασία μας με την AIMS τα τελευταία 12 χρόνια χάρη στην οποία δημιουργήθηκαν σημαντικοί θεσμοί, όπως το Συμπόσιο, η Φλόγα του Μαραθωνίου, το Γκαλά για τη βράβευση των καλύτερων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου. Καλωσορίζουμε την κορυφαία Μαραθωνοδρόμο για το 2018, την Γκλάντις Τσερόνο και της ευχόμαστε να μείνει ικανοποιημένη από την ελληνική φιλοξενία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, σχολίασε:

«Είμαι πολύ ευτυχής που για μια ακόμα χρονιά θα ζήσουμε ένα "γεμάτο" από δράσεις τετραήμερο. Απόψε το βράδυ στο Gala θα βραβευτούν οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι του 2018 και όχι μόνο, αύριο θα διεξαχθούν το Συμπόσιο της AIMS και η τελετή στον Τύμβο στον Μαραθώνα, ενώ την Κυριακή περιμένουμε τους Αθηναίους να απολαύσουν όμορφους αγώνες, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Η AIMS που έχει τα γραφεία της στην Αθήνα είναι πολύ ευχαριστημένη από τη συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ και εύχεται αυτή να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ