Mαμά-καρότσι και 2500 δρομείς στη Λίμνη των Ιωαννίνων

Ο Γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων είναι πια θεσμός. Θα διεξαχθεί φέτος για 12η φορά με τις συμμετοχές να αυξάνονται με θεαματική πρόοδο κάθε χρόνο.Το 2007 έτρεξαν όλοι κι όλοι 200 δρομείς και στην περσινή διοργάνωση πήραν μέρος 2.500 αθλητές και αθλούμενοι.

Mαμά-καρότσι και  2500  δρομείς   στη Λίμνη των Ιωαννίνων

Ο Γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων είναι πια θεσμός. Θα διεξαχθεί φέτος για 12η φορά με τις συμμετοχές να αυξάνονται με θεαματική πρόοδο κάθε χρόνο.

Το 2007 έτρεξαν όλοι κι όλοι 200 δρομείς και στην περσινή διοργάνωση πήραν μέρος 2.500 αθλητές και αθλούμενοι!

Φέτος αυτό το νούμερο αναμένεται να ανέβει κι άλλο καθώς οι διοργανωτές έχουν καταφέρει και να πλαισιώσουν τον μεγάλο αγώνα των 30 χλμ και με άλλους, μικρότερων αποστάσεων, στους οποίους μπορούν να λάβουν μέρος και να τερματίσουν δρομείς κάθε επιπέδου.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο Γύρος της Λίμνης 30 χλμ και ο αγώνας 10 χλμ. Μία ημέρα πριν, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί εκκίνηση σε αγώνα 5χλμ με φόντο τη λίμνη και το Κάστρο, στον πρωτότυπο παραλίμνιο δρόμο «Μαμά-Καρότσι» και βέβαια στον αγώνα για ΑμεΑ.

Αγωνιστικό 30άρι ενόψει αυθεντικού μαραθωνίου

Long run 30 χλμ περιλαμβάνει κάθε πρόγραμμα προετοιμασίας για τον μαραθώνιο δρόμο. Ο Γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων λοιπόν δίνει τη δυνατότητα στους μαραθωνοδρόμους που ετοιμάζονται για τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας, να κάνουν ένα αγωνιστικό long run 30 χλμ στην πιο ιδανική στιγμή στην περίοδο προετοιμασίας τους!

Η διαδρομή γύρω από τη Λίμνη Παμβώτιδα είναι επίπεδη με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Μαβίλη ενώ οι διοργανωτές έχουν προβλέψει τα πάντα.

Οι δρομείς θα βρουν σταθμούς τροφοδοσίας στα σωστά σημεία κατά μήκος της διαδρομής και παράλληλα θα είναι απολύτως βέβαιοι, από το πρώτο χλμ μέχρι το τελευταίο, για την ασφάλειά και την υγειονομική κάλυψή τους!

Όπως κάθε αγώνας έτσι και αυτός, δεν θα ήταν επιτυχημένος χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για πάνω από 300 εθελοντές οι οποίοι σε διάφορα σημεία της διαδρομής συμβάλλουν στην προσπάθεια των δρομέων καταλυτικά!

Στοιχεία Αγώνα – Κατηγορίες – Μετάλλιο

Η διαδρομή των 30χλμ έχει την πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS).

Με απόλυτο επαγγελματισμό και σεβασμό στους αγωνιζόμενους οι διοργανωτές έχουν ορίσει ξεχωριστές κατηγορίες.

Έτσι στο βάθρο ανεβαίνουν οι 3 πρώτοι στη Γενική Κατάταξη Ανδρών και Γυναικών αλλά και στις εξής ηλικιακές κατηγορίες:

- Μέχρι 34 ετών

- 35-39 ετών

- 40-44 ετών

- 45-49 ετών

- 50-54 ετών

- 55-59 ετών

- 60 ετών και πάνω

Οι τρεις πρώτοι της Γενικής Κατάταξης παίρνουν και χρηματικά έπαθλα ενώ όλοι όσοι τερματίζουν βλέπουν στο λαιμό τους ένα συλλεκτικό μετάλλιο. Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που κάνουν τον αγώνα να ξεχωρίζει! Διακεκριμένοι γλύπτες έχουν φιλοτεχνήσει τα μετάλλια των προηγουμένων ετών συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό.

Το φετινό συλλεκτικό μετάλλιο θα φιλοτεχνηθεί από τον φοιτητή του Εργαστηρίου Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βαγγέλη Χαλκιά.

Επιπλέον οι δρομείς έχουν το προνόμιο έκπτωσης για τις αγορές τους σε συγκεκριμένα καταστήματα της πόλης των Ιωαννίνων.

Ρεκόρ Διαδρομής

Πριν την πιστοποίηση της AIMS και της IAAF το ρεκόρ διαδρομής στους άντρες είχε πετύχει ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος με 1:38:21 στον 5ο Γύρο της Λίμνης και στις γυναίκες η Μάγδα Γαζέα με 1:56:23 στην 6η διοργάνωση.

Μετά την επίσημη πιστοποίηση της απόστασης, στους άντρες το ρεκόρ κατέχει ο Μιχάλης Παρμάκης από τον 9ο Γύρο της Λίμνης με 1:43:26 και στις γυναίκες η Βασιλική Καραγεωργάκη από τον 8ο Γύρο με 2:06:42.

Οι μικρότεροι αγώνες

Οι παράλληλοι αγώνες 5 και 10 χλμ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το αγωνιστικό πρόγραμμα ενός τόσο μεγάλου δρομικού event.

Εκείνος όμως ο αγώνας που κάνει τη διαφορά είναι με την επωνυμία «Μαμά-Καρότσι», στα πρότυπα αντίστοιχων δρομικών πρωτοβουλιών που γίνονται εδώ και χρόνια σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη. Μαμάδες με τα παιδιά τους σε καρότσι τρέχουν σε απόσταση ενός χλμ στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι για όλους!

Ακόμα πιο ηχηρό είναι το αντίστοιχο μήνυμα που στέλνουν τα άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν μέρος – αν χρειάζεται με τη βοήθεια συνοδών τους – επίσης σε αγώνα 1000 μέτρων.

Διοργάνωση – Συμμετοχές

«If You Run, You Must Lake Run», είναι το μότο του αγώνα. Στο site των διοργανωτών www.ioanninalakerun.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΑΜΚΕ Limni, ο ΑΟ Ποσειδών Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου.