Ημιμαραθώνιος στο νησί της μαστίχας

Ο ημιμαραθώνιος της Χίου είναι πια θεσμός στο νησί. Διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου και όσοι δρομείς δεν έχουν τρέξει εκεί, δεν φαντάζονται τι χάνουν!

Ημιμαραθώνιος στο νησί της μαστίχας

Φέτος ο αγώνας θα διεξαχθή για 7η συνεχή χρονιά στις 26 Αυγούστου και ήδη προβλέπεται ότι θα «σπάσουν» και αυτή τη φορά τα ρεκόρ συμμετοχών σε όλες τις αποστάσεις.

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Και μόνο το γεγονός ότι ο αγώνας γίνεται στον φημισμένο κάμπο της Χίου, αρκεί για να υποψιαστεί κανείς ότι μπορεί και να μιλάμε για την ομορφότερη διαδρομή ημιμαραθωνίου στην Ελλάδα.

Οι δρομείς τρέχουν διαδοχικά σε σοκάκια με ψηλούς φράκτες, δίπλα σε πανέμορφα παλιά αρχοντικά, διασχίζουν ξύλινο γεφυράκι πάνω από ρυάκι ποταμού, διαπερνούν κήπους και περιβόλια με πορτοκαλιές και λεμονιές αλλά περνούν και κυριολεκτικά μέσα από αυλή σπιτιού με ένα πανέμορφο πηγάδι!

Τα μάτια γεμίζουν χρώμα και τα ρουθούνια αρώματα! Πανδαισία!

Ο κάμπος της Χίου – μόλις 6 χλμ από την πόλη – έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός» υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Οργανωτικά ο Ημιμαραθώνιος της Χίου είναι από τους καλύτερους αγώνες δρόμου στην Ελλάδα.

Δίνονται εκκινήσεις για τον Ημιμαραθώνιο και για αποστάσεις 10,5 και 5 χλμ ενώ πραγματοποιείται και αγώνας 1.500 μέτρων για παιδιά.

Ο Σύλλογος Δρομέων Χίου έχει προβλέψει σχεδόν τα πάντα με «ψυχή» του αγώνα τον δρομέα υπεραποστάσεων Μιχάλη Σημιριώτη.

Η σακούλα του δρομέα είναι γεμάτη τοπικά «καλούδια», βασικά με προϊόντα που έχουν ως κύριο συστατικό την ευεργετική για την υγεία μαστίχα Χίου που καλλιεργείται με επιτυχία μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, καθώς πουθενά αλλού στην υφήλιο δεν ευδοκιμεί!

Η τροφοδοσία των αθλητών είναι υπεραρκετή. Με τους απαραίτητους σταθμούς στα σωστά σημεία των διαδρομών και με ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή εθελοντών που παντού αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα που μπορεί να κάνει έναν αγώνα να ξεχωρίζει!

Έπαθλα – τα οποία κάθε χρόνο διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους - παίρνουν οι νικητές γενικής κατάταξης αλλά και ηλικιακών κατηγοριών ενώ είναι αυτονόητο πως όσοι τερματίζουν παίρνουν το μετάλλιό τους, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν υπηρεσίες μασάζ και εντός λίγων ημερών μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν φωτογραφίες τους.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Ειδικά ο ημιμαραθώνιος θεωρείται δύσκολος αν και στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδρομή είναι επίπεδη. Στην ουσία πρόκειται για δύο στροφές των 10,5 χλμ. Προς το τέλος κάθε κύκλου και πριν βγει κάθε δρομέας στο τελευταίο χλμ, «δοκιμάζεται» από τη μοναδική έντονη ανηφόρα του αγώνα για 300-400 μέτρα.

Ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει την προσπάθεια είναι προφανώς η θερμοκρασία. Παρότι η εκκίνηση δίνεται νωρίς το πρωί – ακριβώς στις 08.00 – ο υδράργυρος στην καρδιά του Αυγούστου «τσιμπάει» προς τα πάνω.

Ωστόσο ενόψει των φθινοπωρινών μαραθωνίων, ο ημιμαραθώνιος της Χίου θα σου δώσει τη δυνατότητα να τσεκάρεις την αγωνιστική σου κατάσταση.

«ΛΑΜΠΕΡΕΣ» ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Χίος είναι τόπος που έχει βγάλει μεγάλους Έλληνες δρομείς αντοχής. Ο κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Αυθεντικής Διαδρομής και πολυνίκης στην Κλασική Νίκος Πολιάς είναι ένας από αυτούς καθώς κατάγεται από το νησί της μαστίχας και έχει την ευθύνη της τεχνικής οργάνωσης του ημιμαραθωνίου.

Στην εκκίνηση θα δείτε αντίστοιχα και την record woman στην Ελλάδα – μαραθωνίου και αυθεντικής διαδρομής – κορυφαία Μαραθωνοδρόμο Μαρία Πολύζου με πολλούς από τους δρομείς της ομάδας της.

Και βέβαια εκεί θα είναι και μεγάλα ονόματα εν ενεργεία πρωταθλητών με πρώτο πρώτο φυσικά τον εκπληκτικό Χριστόφορο Μερούση (ΦΟ Βροντάδου) που μεταξύ άλλων έχει κερδίσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τέσσερις φορές, έχει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών (2:19) και αγωνίστηκε με το εθνόσημο στο στήθος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας.

Αλλά και ο έτερος «πύραυλος» του νησιού, ο Κυριάκος Συμιριώτης (ΦΟ Βροντάδου), νικητής πέρσι στον ημιμαραθώνιο της Χίου με 1:09:59 και από τους νέους αθλητές που εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους αφήνοντας υποσχέσεις για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

Παρούσα σταθερά και η Χιώτισσα σπουδαία Ελληνίδα αθλήτρια Κέλλυ Λουφάκη που αγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς του Ρίο και έγραψε ιστορία πριν από μερικούς μήνες όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο του Καναδά στη μεγαλύτερη στιγμή της ελληνικής ξιφασκίας γυναικών με αμαξίδιο!

Στη Χίο επιλέγουν να αγωνιστούν και άλλοι γνωστοί δρομείς από όλη την Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στην ιστοσελίδα των διοργανωτών www.chiosrunning.gr μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα, να δηλώσετε συμμετοχή και να πληροφορηθείτε για την έκπτωση που δικαιούνται στα έξοδα μετακίνησης όσοι τυχεροί δρομείς εξασφαλίσουν μία θέση συμμετοχής στον 7ο Ημιμαραθώνιο της Χίου.

ΤIPS

·Την παραμονή του αγώνα, το Σάββατο, κοιμηθείτε νωρίς, ειδικά αν πρόκειται να αγωνιστείτε στον ημιμαραθώνιο. Μην χάσετε όμως με τίποτα το Pasta Party των διοργανωτών!

·Επίσης να κάνετε έγκαιρα κράτηση δωματίου καθώς εκείνες τις ημέρες το νησί βουλιάζει από επισκέπτες.