Η νέα... μπίζνα του Σαββίδη στο Ροστόφ - Ο... παράδεισος που ζητά από την κυβέρνηση (pics)

Η επιστολή προς τον Υπουργό Φυσικών Πόρων για το δάσος με τα ελάφια, τα αγριογούρουνα τη λίμνη και τα σπάνια δέντρα.

Η νέα... μπίζνα του Σαββίδη στο Ροστόφ - Ο... παράδεισος που ζητά από την κυβέρνηση (pics)

Μπορεί ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης να δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια επιχειρηματικά στην Ελλάδα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει τη δράση του στο Ροστόφ. Εκεί άλλωστε αναπτύχθηκε ως επιχειρηματίας.

Η τελευταία κίνησή του στην περιοχή αφορά ένα προστατευόμενο δάσος. Συγκεκριμένα, στη Ρωσία είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι ο Ιβάν Σαββίδης, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Agrokom, με επιστολή του προ τον Υπουργό Φυσικών Πόρων και Οικολογίας της Ρωσίας Ντμίτρι Κόμπιλκιν, ενημερώνει για την ετοιμότητα του Ομίλου Agrokom να αναλάβει τη διαχείριση του Αγροτικού Δάσους του Αλεξαντρόβσκι και τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξή του.

Οι τρεις τρόποι

Φέρεται να προτείνει τρεις εναλλακτικούς τρόπους και συγκεκριμένα σύμβαση παραχώρησης, σύμβαση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή μακροχρόνια μίσθωση. Κάνει λόγο για περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση του κτηνοτροφείου και τονίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για τις λειτουργικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο... παράδεισος

Το Δάσος Αλεξαντρόβσκι άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 19ου αιώνα για να καταπολεμηθεί η ξηρασία και να αυξηθεί η αποδοτικότητα των καλλιεργειών. Σήμερα η έκτασή του είναι περίπου 55 χιλιάδες στρέμματα στην προστατευόμενη περιοχή στις στέπες Αζόφ. Θεωρείται οικολογικό μνημείο σπάνια ομορφιάς. Στο δάσος του αναπτύσσονται κυρίως φυλλοβόλα δέντρα αλλά και κωνοφόρα. Σε αυτό συναντάμε πολλά ήδη δένδρων όπως είναι η καρυδιά και η πεύκης της Κριμαίας. Στο έδαφος του υπάρχει ένα δέντρο ορόσημο. Πρόκειται για μια βελανιδιά 120 ετών.

Εκεί ζουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ζώων και πτηνών όπως ελάφια, αλεπούδες, αγριογούρουνα, ρακούν, κουνέλια, κουκουβάγιες, κούκοι, κότσυφες, δρυοκολάπτες, πάπιες, χήνες, ερωδιοί, φασιανοί. Στην καρδιά του δάσους υπάρχει φάρμα, στην οποία εκτρέφονται φασιανοί και ελάφια, τα οποία φυλάσσονται σε περιφραγμένο χώρο.

Το κυνήγι

Για τους επισκέπτες με επιπλέον χρέωση επιτρέπεται το κυνήγι ελαφιών, αγριόχοιρων και φασιανών. Επίσης η ιππασία ενώ υπάρχει και μικρός ζωολογικός κήπος. Υπάρχει επίσης μια τεχνητή λίμνη στην οποία επιτρέπεται κατά διαστήματα η αλιεία. Στη λίμνη επιβιώνουν μεταξύ άλλων κυπρίνοι, τσιπούρες, κούρνια και πικες. Το καλοκαίρι διεξάγεται εκεί το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αλιείας της Περιφέρειας Rostov.