Νίκος Φέρμας: Ο μάγκας που γούσταρε «χόρτο» και... ανιψιές - Ο γάμος του που έγινε πανηγύρι

Τα πάθη του δευτεραγωνιστή Νίκου Φέρμα. Το χασίσι, οι ανιψιές και o παπάς που φώναξε στον γάμο του «εγώ είμαι η νυφούλα. Εγώ θα σύρω τον χορό του Ησαΐα. Κι ο γάμος έγινε πανηγύρι… Σχόλασε».

Νίκος Φέρμας: Ο μάγκας που γούσταρε «χόρτο» και... ανιψιές - Ο γάμος του που έγινε πανηγύρι

Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς δευτεραγωνιστές του κινηματογράφου. Ο Νίκος Φέρμας (1905-1972) ήταν ηθοποιός ταυτισμένος με τον ρόλο του μάγκα. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Νίκος Χατζηανδρέου. Καθιερώθηκε σε ρόλους μάγκα και ντόμπρου ανθρώπου και εμφανίστηκε, πάντα σε δεύτερους ρόλους, σε πολλές ταινίες των δεκαετιών του ' 50 και του ' 60 όπως «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Λόλα», «Η χαρτοπαίχτρα», «Της κακομοίρας», «Ο κύριος πτέραρχος», «Ανθισμένη αμυγδαλιά», «Όσα κρύβει η νύχτα», «Ο παπατρέχας», «Καλώς ήλθε το δολάριο», «Τρεις κούκλες κι εγώ» και άλλες. Παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Άννα Παντζίκα. Πέθανε στις 14 Αυγούστου του 1972 και κηδεύτηκε στην Ηλιούπολη.

Βάσω Μανωλίδου: Η Ελληνίδα Γκάρμπο. Κάποτε έπαιζε επί μιάμιση ώρα θαμμένη μέχρι το λαιμό σε αμμόλοφο

«Μαστούρωσε ο παπάς κι άρχισε να φωνάζει: Εγώ είμαι η νυφούλα...»

Ο Φέρμας είχε πάθος με τις… ανιψιές και το χασίσι. Ανιψιές αποκαλούσε τις εκάστοτε φιλενάδες του, οι οποίες ταλαιπωρούσαν τη γυναίκα του Αννα Παντζίκα. Χασίσι κάπνιζε παντού και πάντα. Μάλιστα, έγινε η αιτία να προκληθεί αναστάτωση στη διάρκεια του γάμου του. Ο θεατρικός συγγραφέας, Λάκης Μιχαηλίδης είχε περιγράψει το απίστευτο σκηνικό: «Στον γάμο του Φέρμα, την ώρα που ο παπάς ετοιμαζόταν να ευλογήσει το ζευγάρι, ο δαιμόνιος κι αξέχαστος Αλέκος Σακελλάριος ρίχνει μέσα στο θυμιατήρι χασίσι. Μια μικρή φλουδίτσα χασίσι. Άρχισαν, λοιπόν, όλοι οι προσκεκλημένοι να ζαλίζονται, μα πιο πολύ από όλους μαστούρωσε ο παπάς, ο οποίος εκδηλώθηκε τη στιγμή εκείνη ως ομοφυλόφιλος κι άρχισε να φωνάζει: –Εγώ είμαι η νυφούλα. Εγώ θα σύρω τον χορό του Ησαΐα. Κι ο γάμος έγινε πανηγύρι… Σχόλασε…»

Μαίρη Αρώνη - «Πάστα Φλώρα»: Η απεργία πείνας, το χαστούκι, οι μπότες των Γερμανών στην Kατοχή (vid)

«Μια ρουφηξιά για. Δεν είναι καπνός. Χόρτο είναι...»

Λίντα Άλμα: O μεγάλος έρωτας του Κατράκη χόρευε δίπλα στην Εντίθ Πιάφ (vid)

Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τη γνωριμία τους ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος: «Με πλησιάζει ένας μάγκας βαρύς με το αργό λικνιστικό του περπάτημα εκείνο το πρωινό στο γύρισμα. Είναι ο Νίκος Φέρμας. Συρτή φωνή, νωθρή κίνηση, ματιά θαμπή. -Είσαι για μια τζούρα αφεντικό; -Τι τζούρα, ρωτάω παραξενεμένος. -Μια ρουφηξιά για. -Δεν καπνίζω. -Δεν είναι καπνός. Χόρτο είναι. -Τα χόρτα με πειράζουν στο στομάχι. -Τα λάχανα σε πειράζουν. Κι ετούτο δεν είναι λάχανο. Είναι ανθός. Τράβα μία και θα αρχίσεις να πετάς. Και τα πλάνα θα σου ’ρχονται το ένα μετά το άλλο σαν σύννεφα που τα κυνηγάει ο νοτιάς»!

Με πληροφορίες από το βιβλίο Σαν παλιό σινεμά του Αντώνη Πρέκκα (Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες)