Νικόλ Κυριακοπούλου:«Η φροντίδα της κόρης μου με ολοκληρώνει ως γυναίκα»

Η Νικόλ Κυριακοπούλου επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από 18 μήνες και η γέννηση της κόρης της την έκανε ακόμα πιο ώριμη και ψύχραιμη αθλήτρια.

Νικόλ Κυριακοπούλου:«Η φροντίδα της κόρης μου με ολοκληρώνει ως γυναίκα»
eurokinissi

Πιο ώριμη από ποτέ, με την παρουσία της νεογέννητης κόρης της να παίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, η Νικόλ Κυριακοπούλου ολοκλήρωσε ένα διάστημα αγωνιστικής απραξίας 18 μηνών και επέστρεψε στη δράση, διεκδικώντας και πάλι ό,τι καλύτερο στο πιο υψηλό επίπεδο του επί κοντώ.

Προετοιμάζεται για να συμμετάσχει σε αγώνες του Ντάιαμοντ Λιγκ με βασικό στόχο τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου το καλοκαίρι, αλλά το στοίχημα της, όπως εξήγησε στη συνέντευξή της στο «Φως των Σπορ», είναι να κερδίζει τον… εαυτό της κάθε φορά που αγωνίζεται!

Πόσο δύσκολο είναι μετά από μια απουσία 18 μηνών να επανέλθεις σχεδόν άμεσα στο πιο υψηλό επίπεδο ενός απαιτητικού αγωνίσματος;

Η δυσκολία είναι μια σχετική έννοια. Επειδή είχα στόχο και την επιστροφή μου στην αγωνιστική δράση, πρόσεξα στην εγκυμοσύνη να μην πάρω πολλά κιλά, ενώ παράλληλα προσπάθησα να συντηρώ τη φυσική μου κατάσταση. Μετά τη γέννηση της κόρης μου, και αφού ολοκλήρωσα και ένα τρίμηνο θηλασμού, πάτησα «γκάζι» και επανήλθα γρήγορα! Είναι θέμα πόσο πολύ το θέλει κάποιος να πετύχει τον στόχο του.

Είναι σαφές ότι η μητρότητα αλλάζει τη γυναίκα. Την αθλήτρια Νικόλ Κυριακοπούλου την άλλαξε; Και πώς;

Ναι, η μητρότητα θεωρώ ότι αλλάζει μια γυναίκα. Εμένα ως αθλήτρια θεωρώ ότι με άλλαξε προς το καλύτερο! Αισθάνομαι πιο δυνατή και πιο σίγουρη από κάθε άλλη στιγμή στη ζωή μου. Βλέπω τον αθλητισμό διαφορετικά, με ωριμότητα, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Πιστεύω ότι ο χρόνος θα με επιβεβαιώσει.

Πώς έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα μετά τη γέννηση της κόρης σου σε σχέση πάντα με την προπόνηση και την προετοιμασία σου για τους αγώνες;

Όλα είναι υπό έλεγχο. Η φροντίδα της κόρης μου είναι κάτι που με γεμίζει και με ολοκληρώνει ως γυναίκα. Τις στιγμές που είμαι μαζί της ξεχνάω την προπόνηση και δεν αισθάνομαι την κούραση. Με ξανανιώνει! Έχω βέβαια και πολύτιμη βοήθεια από τη μητέρα μου, οπότε όλα κυλάνε ομαλά.

Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για σένα να καταφέρεις να συνδυάσεις τη μητρότητα και τον πρωταθλητισμό;

Τα συνδυάζω γιατί έχω βρει την ισορροπία που χρειάζεται. Ισορροπία στον τρόπο σκέψης, στο πώς αισθάνομαι και στο πώς λειτουργώ στην καθημερινότητά μου. Το στοίχημα σκοπεύω να το κερδίσω ή τουλάχιστον θα προσπαθήσω περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί πιστεύω ότι δεν έχω ακόμα καταφέρει να φτάσω εκεί όπου θέλω και μπορώ.

Τείνει να γίνει το άλμα επί κοντώ… εθνικό σπορ; Εσύ, η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Κώστας Φιλιππίδης, ο Εμμανουήλ Καραλής είστε πλέον σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως και υπάρχουν και άλλα παιδιά από πίσω…

Έτσι δείχνει, αλλά μάλλον είναι συγκυριακό το αποτέλεσμα. Και το λέω αυτό γιατί στον πρωταθλητισμό το μόνο σίγουρο είναι ότι… τίποτα δεν είναι σίγουρο ή δεδομένο.

Σήμερα είσαι πρώτος και αύριο τελευταίος, επειδή σου έκατσε μια στραβή... Πάντως το επί κοντώ είναι θεαματικό αγώνισμα, αρέσει πολύ και σίγουρα οι επιτυχίες φέρνουν περισσότερα παιδιά στο στάδιο που να θέλουν να ασχοληθούν. Παράδειγμα, ο σύλλογός μου ΑΓΕΣ Κάμειρος στη Ρόδο!

Θεωρείς ότι ο ελληνικός στίβος έχει αρχίσει να περνάει και πάλι σε μια πορεία πιο ανοδική; Υπάρχουν επιτυχίες σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους μεγάλους αγώνες…

Ναι, πιστεύω ότι γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια από τον ΣΕΓΑΣ, η οποία φαίνεται στα αποτελέσματα. Ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες η συμμετοχή σε αγώνες είναι άνευ προηγουμένου. Αυτή είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της Νικόλ Κυριακοπούλου είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο; Τι θα θεωρήσεις εκεί επιτυχία;

Ο επόμενος στόχος μου είναι η συμμετοχή στους αγώνες του Ντάιαμοντ Λιγκ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Επιτυχία θα θεωρήσω να κερδίζω τη... Νικόλ κάθε φορά που θα αγωνίζεται!

Παρατηρώντας τον ελληνικό στίβο εκτός για ένα σημαντικό διάστημα, αλλά και με την εμπειρία που έχεις αποκομίσει ζώντας από μέσα πολλά πράγματα, ποια τρία πράγματα θα άλλαζες άμεσα και ποια θα διατηρούσες;

Σε γενικές γραμμές και μέσα στο πλαίσιο της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουμε καθημερινά, θα έλεγα ότι ο στίβος λειτουργεί ικανοποιητικά. Αυτό που ίσως λείπει είναι 2-3 δυνατοί αγώνες με συμμετοχή καλών ξένων αθλητών όπως γινόταν παλιά που είχαμε τα Τσικλητήρια, τα Βαρδινογιάννεια, τα Βενιζέλεια. Τέτοιοι αγώνες είναι γιορτή για τον στίβο και διαφήμιση.

Τι σημαίνει για σένα το επί κοντώ;

Αδρεναλίνη, ελευθερία, στόχος, αγάπη!

Ποια είναι η άποψή σου για την αλλαγή της IAAF και τη θέσπιση παγκόσμιας κατάταξης (ranking) για την πρόκριση στις μεγάλες διοργανώσεις;

Είναι κάτι καινούργιο που ακόμα δεν μπορώ να εκτιμήσω αν θα είναι και πετυχημένο. Σίγουρα ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά δεν είμαι βέβαιη αν οι υπάρχοντες αγώνες και ο τρόπος να συμμετάσχει κάποιος θα μπορέσουν να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Ο χρόνος θα δείξει.