Καραλής: «Επιπλέον κίνητρο ότι οι εμφανίσεις μου δεν περνάνε απαρατήρητες»

Στις 4 Μαρτίου κατάφερε να κάνει τον αγώνα της ζωή του.

Καραλής: «Επιπλέον κίνητρο ότι οι εμφανίσεις μου δεν περνάνε απαρατήρητες»

Είδε τον κόσμο από τα 5,80 μ., βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ, κέρδισε τον θαυμασμό - που είχε ήδη καταφέρει να αποσπάσει από μεγάλη μερίδα της οικογένειας του στίβου - και ως έπαθλο πήρε την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ, στο άλμα επί κοντώ. Διόλου άσχημα.

Ο Μανόλο λίγες ημέρες μετά τη σπουδαία επιτυχία στο κορυφαίο γεγονός του χειμώνα, κλήθηκε να ξεπεράσει έναν τραυματισμό, που όπως αποδείχθηκε ήταν σοβαρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ένα οστικό οίδημα επέβαλλε στον 19χρονο να αλλάξει τα σχέδια της θερινής περιόδου, τον προσγείωσε απότομα και του έδωσε να καταλάβει πως στον αθλητισμό η επιτυχία είναι ένα αποτέλεσμα, που έρχεται μέσα από δυσκολίες, προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Ο αθλητής, από εκείνη την ημέρα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, αναγκάστηκε να κάνει πολλή υπομονή και να ακολουθήσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα αποκατάστασης, προκειμένου να επανέλθει δυνατός και έτοιμος να βρει και πάλι τον δρόμο προς την κορυφή.

«Ήταν μεγάλη υπόθεση να μπορέσω να πείσω τον εαυτό μου πως όλα θα πάνε καλά και πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το γεγονός ότι θα έχανα μια ολόκληρη σεζόν, αφού το κυριότερο είναι να είμαι υγιής, ώστε στο μέλλον να διεκδικώ με συνέπεια συμμετοχή και διάκριση σε μεγάλες διοργανώσεις. Σε αυτό με βοήθησε πολύ η ψυχολόγος μου Φρόσω Πατσού», είπε ο Μανόλο.

Ο Καραλής τον Σεπτέμβρη, παρουσιάστηκε στο Ναυτικό για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και πλέον, έχοντας κάνει και τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει ότι είναι απόλυτα υγιής, έχει επιστρέψει στις προπονήσεις του και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και ανυπόμονος για τη νέα χρονιά.

Η νέα σεζόν έφερε αρκετές αλλαγές στην αθλητική του ζωή, αφού πλέον γυμνάζεται με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ανδρέα Τσώνη, παρέα με την «ασημένια» πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ, Νικόλ Κυριακοπούλου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. «Προσαρμόστηκα γρήγορα στο νέο περιβάλλον και σε αυτό συνέβαλε τόσο ο προπονητής όσο και οι συναθλητές μου. Με βοηθάει πάρα πολύ η παρουσία της Νικόλ όχι μόνο σε επίπεδο προπόνησης, αλλά και ψυχολογικά. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας για την νέα χρονιά και νιώθω ήδη πολύ καλά και ανυπόμονος να μπω και πάλι στους αγώνες», είπε ο Καραλής και συμπλήρωσε: «Σύμφωνα με όσα έχουμε πει με τον προπονητή μου θα κάνω τους πρώτους μου αγώνες τον Ιανουάριο. Ο στόχος για τον χειμώνα είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, ωστόσο πρώτα απ΄όλα προέχει να είμαι υγιής».

Ο Καραλής τον Δεκέμβριο θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Μονακό ως προσκεκλημένος της IAAF, ώστε να παραστεί στο Γκαλά για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών του 2018. «Μου δίνει επιπλέον κίνητρο να ξέρω πως οι εμφανίσεις μου δεν περνάνε απαρατήρητες. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που θα βρεθώ στο Μονακό για το Γκαλά της IAAF», είπε ο αθλητής.

Το 2019 είναι μια σεζόν γεμάτη προκλήσεις, τις οποίες ο Καραλής θέλει να αρπάξει. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στη Γλασκόβη (1-3/3), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 (11-14/7) στο Γκάβλε της Σουηδίας και φυσικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών (28/9-6/10) στην Ντόχα, είναι οι διοργανώσεις που θα απασχολήσουν τον 19χρονο αθλητή, αφού σε αυτές θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει συμμετοχή και διάκριση.

Το 2018 ο Καραλής έφτασε το ατομικό του ρεκόρ στα 5,80 μ., ενώ νωρίτερα στη σεζόν βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 με άλμα στα 5,78 μέτρα.