Ιστιοπλοΐα: Χωρίς αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το δεύτερο συνέδριο του Group D της World Sailing, με εκπροσώπηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ιστιοπλοΐα: Χωρίς αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Με τη συμμετοχή 7 χωρών από τις 10 που ανήκουν στην Περιφέρεια της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το δεύτερο συνέδριο του Group D της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Την Ε.Ι.Ο. εκπροσώπησαν η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Νίκη Αναστασίου και ο γενικός γραμματέας Απόστολος Παπαθανασίου, ενώ εκπροσωπήθηκαν και οι ομοσπονδίες από τις Γαλλία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανο και Τουρκία. Απουσίασαν το Σαν Μαρίνο, η Μάλτα και το Μονακό. Όπως πέρυσι στην Αθήνα έτσι και φέτος στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Κιμ Αντερσεν.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διατήρηση των 470, RSX και ΦΙΝΝ στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Έτσι, αποφασίστηκε ομόφωνα το Group D να εισηγηθεί στην παγκόσμια ομοσπονδία να μην γίνουν αλλαγές σε αυτές τις κατηγορίες που έχουν χαρίσει σπουδαίες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Τα βασικά επιχειρήματα είναι δύο. Το πρώτο ότι θα κινδυνεύουν να χαθούν μεγάλα ονόματα του χώρου και το δεύτερο για οικονομικούς λόγους.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να περάσει η εισήγηση του Group D, θα υπάρχει αντιπρόταση ναι μεν το 470 να γίνει μεικτό (θα οριστικοποιηθεί τον Νοέμβριο στο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας), αλλά σταδιακά και όχι μία κι έξω, ενώ στα ΦΙΝΝ η βαθμολογία των ανδρών να μην επηρεάζεται από αυτή των γυναικών.

Οι σύνεδροι του Group D ζήτησαν από τον κ. Αντερσεν το έγγραφο που αποδεικνύει ότι η Δ.Ο.Ε. θέλει οι συμμετοχές των ιστιοπλόων να αλλάξουν σε 50-50 μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και ότι στο ολυμπιακό πρόγραμμα θα μπει το Kite. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν παρουσίασε γραπτή απόδειξη.

Επίσης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του μονοπωλίου στις κατηγορίες Λέιζερ, 49er και Nacra, καθώς και ο αριθμός των αθλητών που πήραν την πρώτη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο από το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ορχους. Οι ομοσπονδίες του Group D θεωρούν ότι κακώς σε κάποιες κατηγορίες πέρασαν οι πρώτες 8 χώρες και σε άλλες οι αντίστοιχες 18 και θα εισηγηθούν να γίνουν αλλαγές, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και να αποκατασταθεί η αδικία.

Η θέση τους είναι ότι αν παραμείνει το ίδιο σύστημα είναι πολύ πιθανό κάποιοι σπουδαίοι ιστιοπλόοι να μένουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμα οι ομοσπονδίες του Group D ζήτησαν από τον κ. Αντερσεν το ετήσιο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας να γίνεται μόνιμα σε μια ευρωπαϊκή χώρα κι όχι σε άλλες ηπείρους καθαρά για λόγους οικονομίας.