Έβδομος τελικός για το πόλο ανδρών

Σαρωτικός είναι ο Ολυμπιακός την τελευταία 20ετία στην υδατοσφαίριση και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της αυτοκρατορίας του.

Έβδομος τελικός για το πόλο ανδρών

Η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού και στο πόλο ανδρών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τίποτα και από κανένα. Την τελευταία 20ετία η ομάδα του μεγάλου λιμανιού έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα της και με την σημερινή πρόκριση επί της Μπαρτσελονέτα, μετρά επτά τελικούς στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο τελικός του Σαββάτου είναι ο τέταρτος στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά δεν μπορούμε να…σβήσουμε την ιστορία και να αφήσουμε απ’ έξω τους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων της δεκαετίας του 90’ αλλά ούτε και τον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2002.

Όλα ξεκίνησαν τη σεζόν 1997-98

Η αρχή λοιπόν έγινε την περίοδο 1997-98 στον διπλό τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός επικράτησε 7-6 της πανίσχυρης τότε Φερεντσβάρος αλλά ηττήθηκε με 8-6 στην Βουδαπέστη και έχασε την «κούπα» στο γκολ. Στην ίδια διοργάνωση, την επόμενη περίοδο (1998-99), έφτασε ο Θρύλος και πάλι στον τελικό. Στο πρώτο ματς, ηττήθηκε στο Ζάγκρεμπ με 13-4 από τη Μλάντοστ και στον επαναληπτικό στον Πειραιά νίκησε (10-6) αλλά δεν ήταν αρκετό για να πάρει το Κύπελλο Ευρώπης αφού στον πρώτο αγώνα είχε χάσει με εννέα τέρματα διαφορά στο πάντα…εχθρικό Ζάγκρεμπ.

Ο πρώτος του Τσάμπιονς Λιγκ

Στο Ντουμπρόβνικ είχαμε την πρώτη συμμετοχή σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2000-01, έφτασε στον τελικό του φάιναλ φορ (7-6 την Ποζίλιπο στον ημιτελικό), αλλά τον «γονάτισε» ο Σλοβένος διαιτητής Μπόρις Μαργκέτα κόντρα στην «οικοδέσποινα» Γιουγκ από την οποία ηττήθηκε (8-7) στην παράταση (5-5 η κανονική διάρκεια) με τον ρέφερι να ακυρώνει κανονικό γκολ του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας. Ένα χρόνο μετά (2001-02) στο αντίστοιχο φάιναλ φορ της Βουδαπέστης, ο Ολυμπιακός νικά στον ημιτελικό (8-5) τη Γιουγκ (εκδίκηση για το 2001) και κάνει το ίδιο και στον τελικό κόντρα στη Χόνβεντ (9-7). Είναι το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, απέναντι μάλιστα στην Χόνβεντ που έπαιζε μπροστά στο κοινό της στο κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος» στο νησί της Μαργαρίτας!

Τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου (2002), πάλι στην ουγγρική πρωτεύουσα, νικά και τη Βάσας (6-5), κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων και κατακτά το Σούπερ Καπ Ευρώπης! Πριν από δυο χρόνια ο Ολυμπιακός ήταν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όπου και είχε χάσει με 6-4 από τη Γιουγκ στο final 6 της Βουδαπέστης (είχε αποκλείσει τη Ζόλνοκ στον ημιτελικό με το γκολ του Βλαχόπουλου σε νεκρό χρόνο μετά την ασίστ του Ντόσκα). Είναι η έβδομη φορά που ο Ολυμπιακός θα παίξει σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό και η πρώτη επί Ιταλικού εδάφους, αφού θυμίζουμε πως πριν από έντεκα χρόνια στο φάιναλ φορ του Μιλάνου είχε αποκλειστεί από την Προ Ρέκο στον ημιτελικό με το τέρμα του Φελούγκο (πρόεδρος πλέον της Ρέκο) στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Η Βουλιαγμένη το Κυπελλούχων

Φυσικά δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, η ομάδα που έχει χαρίσει υπέροχες στιγμές στην ελληνική υδατοσφαίριση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη Βουλιαγμένη του Γιαννουρή. Το ΝΟΒ που κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο για την χώρα μας την περίοδο 1996-97. Το Κύπελλο Κυπελλούχων στον διπλό τελικό με τη Ρόμα. Ισοπαλία (9-9) στη Ρώμη και νίκη (7-6) για τους «μπέμπηδες» στο κλειστό του ΟΑΚΑ (εκεί είχε γίνει ο επαναληπτικός).

Από εκεί και πέρα, δύο ακόμη ομάδες μας έφτασαν σε άλλους 3 τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Στο Κύπελλο ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ, την περίοδο 1998-99, ο ιστορικός ΝΟ Πατρών (πόσο πραγματικά λείπει από την μεγάλη κατηγορία) με τον Γιώργο Κακουλίδη στον πάγκο, έχασε 12-7 στη Βουδαπέστη από την Ουίπεστ. Οι «δαίμονες» κερδίζουν στον επαναληπτικό στην Πάτρα με 10-9 αλλά η κούπα πάει σε Ουγγρικά χέρια σε μια δεκαετία, όπου οι Πατρινοί διεκδικούσαν τίτλους και είχαν κατακτήσει κι ένα Κύπελλο Ελλάδας (13-12 το ΝΟΒ στον τελικό στο κλειστό του ΟΑΚΑ).

Τη σεζόν 2008-09, στην ίδια διοργάνωση (ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ), ο Πανιώνιος νικά στη Νέα Σμύρνη 8-6 τη Ζέγκεντ και υποκύπτει στα πέναλτι (17-13) στην Ουγγαρία, (7-9 η κανονική διάρκεια, 10-12 η παράταση) και χάνει μια μεγάλη ευκαιρία με τον Κώστα Λούδη τότε στον πάγκο να πάρει μια κούπα. Την επόμενη περίοδο (2009-10) πάλι ο «Ιστορικός», με τον Μάκη Βολτυράκη στον πάγκο, έρχεται ισόπαλος (9-9) με τη Σαβόνα στη Νέα Σμύρνη αλλά ο επαναληπτικός είναι…εφιάλτης με τους Ιταλούς να συντρίβουν 11-3 τον Πανιώνιο.