Γιάννης Αλαφούζος: «Υπήρχε συστηματική εύνοια της διαιτησίας προς τον Ολυμπιακό»

Ο Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για την υπόθεση στην οποία 15 πρόσωπα κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων.

Γιάννης Αλαφούζος: «Υπήρχε συστηματική εύνοια της διαιτησίας προς τον Ολυμπιακό»

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για συστηματική αδικία και ακρότητες της διαιτησίας κατά του Παναθηναϊκού, σε σημείο που έφθασε να σκεφτεί την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά όσα είπε:

"Δεν θυμάμαι όλα αυτά που κατέθεσα στον κ. Ανδρεάδη το 2015. Θυμάμαι όμως την ουσία των πραγμάτων. Υπήρχε συστηματική εύνοια προς τον Ολυμπιακό από τη διαιτησία σε σημείο ακραίο από τα χρόνια που ανακατεύτηκα εγώ. Σφύριζαν υπέρ του Ολυμπιακού ανύπαρκτα πράγματα. Υπήρχε το αντίθετη αντιμετώπιση από την διαιτησία σε όσες ομάδες δεν ήταν στο άρμα του Ολυμπιακού. Σε σημείο ακραίο γινόταν στον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν κασέτες και συνομιλίες της ΕΥΠ που καταγράφονται πράγματα. Ο Μαρινάκης είχε επιρροή στον κ. Σαρρή (πρόεδρο της ΕΠΟ).

Ο Μαρινάκης πήρε τηλέφωνο τον νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ (Κουριδης) για αλλοίωση αποτελέσματος στο παιχνίδι Γάζωρος - Τύρναβος, για να χάσει μία ομάδα. Τον πήρε τηλέφωνο πίσω και ότι άλλαξε το θέμα του διαιτητή. Δεν θυμάμαι με ποιον μιλούσε από την ΕΠΟ ο Μαρινάκης. Είχε δημιουργηθεί ένα καθεστώς όπου μία ομάδα έπαιρνε τα χρήματα του Champions League. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό, αλλά όταν έχει εισπράξει τόσα χρήματα αυτά τα χρόνια έχεις πλεονέκτημα. Κανείς δεν ελέγχει σήμερα την ΕΠΟ. Αυτό οφείλεται στην UEFA και δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα.

Αυτή την περίοδο η εύνοια στον Παναθηναϊκό ήταν η δίκαιη διαιτησία. Είχα μάθει ότι ο Ολυμπιακός κάθε Σαββατοκύριακο ήθελε να ξεφτιλίζει τους αντιπάλους του. Δεν μπορώ να σας πω για τις πηγές μας, έχουν χτυπηθεί δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ στο παρελθόν. Έβλεπα το αποτέλεσμα της ΚΕΔ, ποιους όριζε, ποιους τιμωρούσε. Δεν ξέρω πρόσωπα, αλλά ότι η βαθμολογία της ΚΕΔ ήταν απαράδεκτη, προκλητική και με κάποιο σκοπό.

Ο Χιού Ντάλας ήταν ανενεργός, δεν έδωσε σημασία στις διαμαρτυρίες μας. Δεν νομίζω να όριζε, ήταν μία αποτυχία, γι' αυτό ήρθε η UEFA και άλλαξε τα πάντα. Δεν θυμάμαι ονόματα παρατηρητών. Μας απασχολούσαν οι διαιτητές, ξέραμε ότι δεν τους τιμωρούσε ο παρατηρητής. Θυμάμαι διαιτητές, π.χ. ένας αγώνας του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη, με διαιτητή τον Σπάθα. Υπήρχε σκοπιμότητα. Η κατάσταση ήταν δραματική. Τα πάντα ήταν ελεγχόμενα και αδιαφανή.

Δεν θυμάμαι ονόματα παρατηρητών. Μας απασχολούσαν οι διαιτητές, ξέραμε ότι δεν τους τιμωρούσε ο παρατηρητής. Θυμάμαι διαιτητές, π.χ. ένα αγώνα του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη, με διαιτητή τον Σπάθα. Υπήρχε σκοπιμότητα. Η κατάσταση ήταν δραματική. Τα πάντα ήταν ελεγχόμενα και αδιαφανή.

Θυμάμαι τον κύριο Σπάθα για την ακρότατη εις βάρος μας διαιτησία στο παιχνίδι μας απέναντι στην Ξάνθη. Δεν έκανε σφάλματα, έκανε το σωστό για να αδικήσει την αντίθετη ομάδα του Ολυμπιακού. Θεωρώ δεδομένο ότι ήταν μιλημένος. Μπορεί να ήταν στοιχηματικώς, σίγουρα βαθμολογικώς. Ο Ολυμπιακός ήθελε να ξεφτιλίζει τους αντιπάλους του, να χάνουν πάντα.

Ο Χιου Ντάλας ήταν άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα, ήταν μία πλήρη αποτυχία. Ήταν δυνατόν να είναι ο Σπάθας διεθνής αν δεν ήταν υπέρ του Ολυμπιακού; Όποιος διαιτητής ήταν υπέρ του Ολυμπιακού ήταν και διεθνής. Τώρα δεν παίζει πουθενά ο κ. Σπάθας γιατί τον έκοψαν αυτοί που τον είδαν και τον έκριναν.

Είναι στους κανονισμούς αν ένας παίκτης κάνει θέατρο να πάρει κάρτα. Δεν συζητάμε όμως για μεμονωμένα λάθη. Ένα μεμονωμένο λάθος μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε διαιτητή. Όταν γίνεται όμως με συστηματικό τρόπο, δεν δικαιολογείται. Υπήρξε τιμωρία στον κ. Σπάθα για δύο μήνες, αλλά ήταν αστεία. Έκανε απάτες, ήταν τραγικός, αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο έπρεπε να είχε πάει φυλακή. Έχουμε αδικηθεί τόσες πολλές φορές, που δεν θυμάμαι. Έχω καταθέσει υπόμνημα που είναι στη διάθεσή σας. Θυμάμαι ότι ένα παιχνίδι Βέροια - Ολυμπιακός είχαν βγει παίκτες και είχαν πει ότι ήταν στημένο. Δεν θυμάμαι για κανέναν παρατηρητή. Δεν με έχει απασχολήσει ποτέ, ούτε και ο κ. Γκρούτσης.

Έφτασα σε σημείο να θέλω να αποχωρίσω από το ποδόσφαιρο, και το έκανα, έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι ονόματα. Δεν θυμάμαι κάτι για τον κ. Αμπάρκιολη. Γινόντουσαν συνέχεια τέτοια πράγματα στη συνέχεια. Έβλεπα συνέχεια ενέργειες που ήταν ανεξήγητες υπέρ κάποιων ομάδων. Δεν θυμάμαι κάτι για το Βέροια - ΟΦΗ της εποχής 2014/2015.

Η επιρροή στην ΕΠΟ γινόταν μέσω της ΕΠΣ. Πάντα συνήθιζαν να εξαγοράζουν τον πρόεδρο της ΕΠΣ για να ψηφίζουν αυτές που θέλουν. Και ο Παναθηναϊκός ενώ είχε την ευκαιρία να καθαρίσει το ποδόσφαιρο για μία 2ετία, δεν το έκανε. Ακολούθησε τα χνάρια του κ. Κόκκαλη. Γινόταν από παλιά αυτό. Πιθανότατα υπήρχαν ακρότατες φάσεις για το παιχνίδι ΟΦΗ - Παναθηναϊκός το 2015, αλλά δεν τις θυμάμαι. Το 2016 τις θυμόμουν, έχουν περάσει πολλά χρόνια".

Σε ερώτηση του δικηγόρου του Σπάθα (Καπερνάρος) απάντησε: "Έχω καταθέσει υπομνήματα στη δικαιοσύνη, δεν έχει γίνει ποτέ καμία έρευνα. Μου κάνει εντύπωση και τώρα αυτό που γίνεται σήμερα"

Καπερνάρος: "Το επίδικο είναι ο αγώνας Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός. Μόνο γι' αυτό κατηγορείται ο Σπάθας. 0-0 το αποτέλεσμα την 1η Νοεμβρίου του 2014. Ορίστηκε τότε από τον κ. Ντάλας".

Αλαφούζος: "Ο κ. Ντάλας ήταν ανύπαρκτος, γι' αυτόν τον έδιωξαν".

Καπερνάρος: "Γνωρίζετε αν έγινε παρέμβαση για τον ορισμό του και από ποιον;"

Αλαφούζος: "Δεν θυμάμαι αυτό που θυμόμουν το 2014. Από το σύνολο των πράξεων του φαίνεται ότι υπήρχε κατεύθυνση και πάντα ευνοούμενος ήταν ο Ολυμπιακός. Δεν θα έκανα κατάθεση για ένα γεγονός, αλλά για εκατό γεγονότα που υπήρχαν. Θυμάμαι μόνο το Ξάνθη - Παναθηναϊκός. Δεν θυμάμαι το ματς με τον Αστέρα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν δεσμεύεται".

Καπερνάρνος: "Ο Σπάθας ήταν διεθνής και πριν το 2010, δεν επεδίωκε να γίνει".

Αλαφούζος: "Το ποδόσφαιρο έχει μία διάρκεια, ήταν σάπιο και πριν το 2010. Θυμάμαι μόνο για το Ξάνθη - Παναθηναϊκός και για τον τελικό του Κυπελλου Ελλάδας (Ολυμπιακός - Αστέρας) με διαιτητή τον Γιάχο. Δεν είπα ότι δεν ξέρω για το Αστέρας - Ολυμπιακός, είπα ότι δεν θυμάμαι".

Αλαφούζος (σε ερώτηση του δικηγόρου του Μαρινάκη για το Εθνικός Γαζώρου - Τύρναβος): "Επειδή είχε διακοπεί ο αγώνας, το αποτέλεσμα θα το έκρινε η επιτροπή. Τιμωρήθηκαν εκείνοι που εδάρησαν σημειωτέον. Ο κ. Γραμμένος είναι σοβαρό πρόσωπο. Ο Γραμμένος ήρθε με την επιτροπεία της UEFA, γι' αυτό εξυγιάνθηκε κιόλας το ποδόσφαιρο. Ήρθε μετά τον κ. Γκιρτζίκη.".

Δικηγόρος Μαρινάκη: "Είναι λόγος να δεχτεί απευθείας κόκκινη ο παίκτης, αν ο διαιτητής εξυβρισθεί (Για το Βέροια - Ολυμπιακός)";

Αλαφούζος: "Είναι νόμιμο, αλλά δεν συνηθίζεται η κόκκινη κάρτα. Συμβαίνουν συχνά σε έναν αγώνα. Η κατάθεση μου δεν αφορούν μεμονωμένα γεγονότα, γιατί μπορεί να δικαιολογηθούν, αλλά συστηματικές ενέργειες".

Αλαφούζος: "Ο ανακριτής είδε τα συστηματικά λάθη και έβγαλε τα δικά του συμπεράσματα".

Ο κ. Δημακόπουλος απάντησε ότι ένας ανακριτής δεν μπορεί να μεταβάλλεται σε παρατηρητή.

Απάντηση του Αλαφούζου στον Δημακόπουλο για την στατιστική: "Εδώ κρύβονται τα πάντα, πάντοτε".

Αλαφούζος: "Πίστευα ότι η απομάκρυνση του κ. Βασάρα έπρεπε να γίνει για να έρθουν ξένοι διαιτητές. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Δεν συμφωνώ ότι η διαιτησία είναι κακή στα playoffs. Παράπονα για μεμονωμένες φάσεις υπάρχουν. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει συστηματικά παράπονα για τη διαιτησία τα τελευταία χρόνια. Το σύνολο της διαιτησίας τη φετινή σεζόν ήταν αντικειμενικό".

Για τους ισχυρισμούς του Δώνη περί συμμορίας κατά του Παναθηναϊκού τόνισε: "Μετά από ένα παιχνίδι, εν θερμώ μπορεί να πει ό,τι θέλει ένας προπονητής. Αν είχε γίνει αυτή η δήλωση, που το αμφισβητώ, θα είχε κινηθεί η ΕΠΟ. Διαφορετικα τα μεμονωμένα λάθη, από συστηματικές ενέργειες που αποφάσιζαν ποιες ομάδες θα καταστραφούν οικονομικά κλπ. Υπάρχουν οι κασέτες που μας επιτρέπουν να μιλάμε για ύπαρξη συμμορίας. Από την εποχή του κ. Κόκκαλη και μετά ο Ολυμπιακός έφτιαξε ένα σύστημα που έλεγχε τον ΕΠΟ και βασιζόταν στον έλεγχο της διαιτησίας.".

Σε απάντηση στον δικηγόρο του Μαρινάκη, Χατζησαββάογλου υποστήριξε: "Αν υπαινίσεστε ότι η εκλογή του κ. Μπουτσικάρη έχει γίνει με συνεννοήσεις, συμφώνησαν προφανώς ότι είναι ο κατάλληλος. Εσείς στηρίξατε τον κ. Κούγια που είναι ο πλέον ακατάλληλος".

Σε ερώτηση του δικηγόρου κ. Ιωαννίδη: "Θυμάμαι ότι όταν ο κ. Ιωαννίδης ήταν διαιτητής θα ευνοούταν η αντίπαλη ομάδα. Αυτή ήταν η αίσθησή μου. Θεωρούμε ότι έμμεσα ο κ. Σαρρής με την επιλογή του κ. Σπάθα επηρέασε το αποτέλεσμα.".

Σε ερώτηση του δικηγόρου κ. Αμπάρκιολη: "Λέω γεγονότα που βλέπω εκείνη τη στιγμή και γι' αυτό πήγα στον κ. ανακριτή. Ήταν μέρος συστηματικών ενεργειών με συγκεκριμένο σκοπό. Δεν θυμάμαι, κατήγγειλα για το παιχνίδι Βέροια - ΟΦΗ γιατί ήταν πρόσφατα. Είπα στον κ. Ανδρεάδη ότι υπάρχει μία συμμορία που διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το λέω και για τώρα. Προσπαθούσα με κάθε τρόπο ότι κάτι τρέχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Δεν είναι δυνατόν να θυμάμαι το 2020 για το παιχνίδι του Βέροια - ΟΦΗ το 2014.".