Τα... VARβάτα λάθη της ελληνικής διαιτησίας...

Το VAR ήρθε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως μεσσίας όμως έπειτα από ενάμιση περίπου μήνα λειτουργίας του το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που βγάλαμε είναι ότι καταφέραμε να το αλλοιώσουμε και αυτό…

Τα... VARβάτα λάθη της ελληνικής διαιτησίας...

Πάει ένας μήνας και κάτι μέρες από την ημέρα που ο Πετρο Φούσεκ, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της FIFA έδινε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για το VAR. Η χώρα μας είναι από τις λίγες που εισήγαγαν τη νέα τεχνολογία προκειμένου να έχουν καλύτερη απόδοση οι διαιτητές του πρωταθλήματος και τους κυπέλλου, όμως στην Ελλάδα καταφέραμε να γκρινιάξουμε για τη διαιτησία ακόμα και χρησιμοποιώντας ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να λύσουμε το αιώνιο πρόβλημα της διαιτησίας.

Το VAR ήρθε μετά βαΐων και κλάδων στην Ελλάδα, το διαφημίσαμε αρκετά από πέρυσι που το αγοράσαμε, κάποιοι ανακουφίστηκαν που θα έφευγε από πάνω τους ένας βραχνάς, όμως έπειτα από ενάμιση περίπου μήνα χρήσης του, τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά.

Το περασμένο Σάββατο μιλώντας με άνθρωπο που έχει απόλυτη γνώση του τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το θέμα «διαιτησία», μου είχε εκμυστηρευτεί: «Νίκο μου, θα δεις ότι στην Ελλάδα θα καταφέρουμε να ξεφτιλίσουμε και το VAR». Λίγη ώρα πριν υπήρξε μια αμφισβητούμενη φάση στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο.

«Στην Ελλάδα καταφέραμε να ξεφτιλίσουμε μέχρι και το VAR» (vid)

Τελικά οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι και την UEFA προκειμένου να παραπονεθούν, όμως η απάντηση που πήραν ήταν πραγματικά αποστομωτική και αντικατοπτρίζει την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Με εσάς τους Έλληνες δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη» είπαν στους διοικούντες του Παναθηναϊκού οι υπεύθυνοι της UEFA. Και πώς να μπορέσουν άλλωστε μετά τα όσα έχουν δει τα ματάκια τους στον τόπο της αιώνιας γκρίνιας;

Τα προβλήματα

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που κάνουν χρήση του VAR στις διοργανώσεις τους, ωστόσο όταν αγοράσαμε το σύστημα φροντίσαμε να αφήσουμε εκκρεμότητες…

Το πακέτο του VAR είναι ελλειμματικό. Είναι γεγονός ότι δεν έχει τεχνολογία γραμμής προκειμένου να είναι ξεκάθαρο στον διαιτητή που το ελέγχει αν η μπάλα έχει περάσει την γραμμή σε μια προσπάθεια. Δεν έχουν δηλαδή σαφή εικόνα όσοι έχουν επωμιστεί τον έλεγχό του, για το αν έχει μπει ένα γκολ ή όχι. Ακόμα, το σύστημα με το οποίο έχουμε εξοπλιστεί δεν δείχνει ούτε καν την γραμμή για τα οφσάιντ!

Εδώ λοιπόν συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ένας τηλεθεατής που βλέπει έναν αγώνα έχει καλύτερη εικόνα για το αν ένας παίκτης ξεκινάει την προσπάθειά του από θέση οφσάιντ από τον διαιτητή του αγώνα… Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Για τον λόγο αυτό λοιπόν οι διαιτητές που ελέγχουν το VAR σε κάποια παιχνίδια αναγκάζονται να παίρνουν πάνω τους κάποιες φάσεις και να υποκύπτουν συχνά σε λάθη, τα οποία όπως είναι φυσικό έχουν ως συνέπεια τη γκρίνια και δικαιολογημένα: Δε γίνεται εδώ και έξι περίπου μήνες να καυχιόμαστε ότι θα λύναμε όλα μας τα προβλήματα με την είσοδο του VAR στο ποδόσφαιρο και όταν τελικά το φέραμε στη χώρα μας να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Στην Ελλάδα φυσικά έχουμε συνηθίσει στις… μπακαλοδουλειές και τον ωχαδερφισμό, οπότε μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να μας προξενεί το θέμα του VAR. Από τη στιγμή που η δουλειά έγινε… μισή τα αποτελέσματα ήταν βέβαιο ότι δεν θα ήταν τα επιθυμητά!

Τρανό παράδειγμα των παραπάνω είναι η φάση που είχε βάλει «φωτιά» στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Πρωταγωνιστές οι Μάνταλος και Λημνιός, με τον παίκτη της Ένωσης να σημειώνει γκολ και τον διαιτητή να το ακυρώνει. Αν υπήρχε η τεχνολογία γραμμής θα ξέραμε αν ο Λημνιός βρισκόταν πιο μπροστά από τον Μάνταλο και θα σταματούσε κάθε συζήτηση πριν καν ξεκινήσει. Ωστόσο αυτή δεν υπάρχει και ακόμα και σήμερα ψάχνουμε να βρούμε από φωτογραφίες αν ο παίκτης του ΠΑΟΚ κάλυπτε αυτόν της ΑΕΚ…

Πλημμελής άσκηση καθηκόντων!

Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα το γεγονός ότι δεν αγοράστηκε ολόκληρο το πακέτο. Οι διαιτητές έχουν μεγάλο μερίδιο στα όσα συμβαίνουν αφού δεν ασκούν σωστά τα καθήκοντά τους σε πολλές περιπτώσεις. Ας πάρουμε παράδειγμα από το παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Πανιώνιο. Γίνεται φάση μπροστά στον διαιτητή στην οποία υπάρχει παράβαση και βάζει γκολ ο Πανιώνιος. Ο διαιτητής λέει «παίζετε», μπαίνει γκολ και έπειτα το ακυρώνει μετά την χρήση του VAR. Ο ρέφερι έχει ξεκάθαρο πρόβλημα, αφού ήταν δίπλα στη φάση κι όμως άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί, δημιουργώντας κλίμα για την ομάδα που τελικά είδε το γκολ της να ακυρώνεται.

Οι φάσεις για τις οποίες οι διαιτητές ελέγχονται ενώ έχουν κάνει χρήση VAR είναι ήδη πολλές και έχουν ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Όμως αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε μισές δουλειές.

Το θέμα είναι ότι πλέον έπειτα από κάθε φάση που θα σηκώνει αμφισβήτηση, η γκρίνια θα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού οι «αδικημένοι» θα έχουν μια ακόμα καλή δικαιολογία για να φωνάζουν: Το VAR. Ή αν θέλετε καλύτερα, το… μισό VAR, αφού το άλλο μισό δεν φροντίσαμε να το αγοράσουμε!

Η λύση:

Για να δουλέψει το VAR όπως πρέπει η λύση είναι μια και μοναδική: Θα έπρεπε όλα να έχουν γίνει στην τελειότητα. Να υπήρχε η τεχνολογία γραμμής προκειμένου οι διαιτητές να μην έχουν άλλοθι ότι δεν μπορούν να διακρίνουν τόσο αν η μπάλα έχει περάσει την γραμμή πριν μπει γκολ, όσο και για τα οφσάιντ.

Όσο το VAR υπολειτουργεί, τόσο οι διαιτητές των αγώνων και οι διαιτητές του VAR θα βρίσκουν δικαιολογίες για πιθανές πλημμελείς ασκήσεις των καθηκόντων τους. Επίσης, οι διαιτητές θα πρέπει να εκπαιδεύονται καλύτερα πριν κληθούν να ελέγχουν το VAR και κάτι τελευταίο το οποίο όμως είναι και το σημαντικότερο: Θα πρέπει αυτοί που ορίζουν τους διαιτητές να ξεκινήσουν επιτέλους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους!
Θα πρέπει να κάνουν σωστή επιλογή ορισμών, να μη δίνει δικαιώματα σε κανέναν να μιλάει για τη διαιτησία έπειτα από ένα ματς και επιτέλους να συμβάλει στο τέλος της κουβέντας για τη διαιτησία. Μια διαιτησία που ειδικά τα τελευταία χρόνια φροντίζει να ακούγεται περισσότερο από τους πρωταγωνιστές τους αθλήματος που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές…



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110